Gaya Hidup By: Bibi Ramli December 20, 2019 @ 11:18am

9 cara mudah untuk buat majikan dan rakan sekerja sukakan anda

Di tempat kerja, seseorang itu tidak boleh bergantung kepada kebolehan dan pengalamannya sahaja untuk menjadi pekerja yang bagus. Sikap peribadinya juga penting, terutamanya apabila dia berhadapan dengan majikan atau pekerja lain.

Walaupun dia mempunyai kelakayan yang tinggi, tiada gunanya jika dia tidak disukai ramai. Lainlah jika dia bekerja sendiri dan tidak perlu berinteraksi dengan orang lain.

Di bawah ini ialah beberapa perbuatan dan sikap yang majikan inginkan ada pada pekerjanya, menurut Forbes. Jangan risau, apa yang dikehendaki itu bukannya susah untuk anda wujudkan dalam diri.

1. Masuk kerja dengan sikap yang baik. Anda tidak semestinya perlu gembira atau tersenyum sentiasa. Cuma kalau boleh, cuba jadi seorang pekerja yang positif, rajin membantu, tidak terlalu kritikal dan boleh bekerja secara berkumpulan.

2. Apabila tiba di pejabat, cuba pastikan yang anda menepati waktu bekerja. Lebih baik, datang lebih awal daripada yang sepatutnya.

Elak daripada datang lambat dan mengeruhkan lagi keadaan dengan pulang lebih awal. Jangan datang lambat dan kemudian terus ke kafe untuk sarapan diikuti bersembang dengan rakan walaupun dia perlu memulakan kerja. Apa yang perlu dilakukan ialah mulakan kerja terus!

Berikan usaha yang lebih daripada yang diminta. Sumber: Saba Software

3. Tunjukkan etika kerja yang kuat. Jangan mengelak daripada melaksanakan tanggungjawab atau kerja. Buat sahaja kerja yang anda sepatutnya kendalikan.

Jika anda ingin menyerlahkan diri, cuba berikan 120 peratus usaha. Buat lebih daripada apa yang disuruh. Tanya pengurus sendiri jika ada apa-apa yang anda boleh bantu.

4. Jangan ingat orang lain tidak akan perasan ekspresi muka atau bahasa badan anda setelah anda ditegur atau dimarahi. Walaupun anda rasa geram, senyum sahaja dengan sopan. Daripada melawan balik dengan marah, lebih baik anda berbicara dengan tenang.

Majikan anda akan lebih menghormati anda jika anda menyatakan masalah dan cadangan dengan jelas. Jika anda bertindak seperti seorang budak kecil, anda akan dilayan seperti seorang budak kecil.

5. Curahkan tenaga, minat dan semangat pada kerja anda. Jangan merungut atau menunjukkan rasa geram ketika anda berada di khalayak ramai. Tiada siapa yang suka berdamping dengan seseorang yang kurang cerdik atau tidak ada motivasi untuk teruskan kerja.

6. Terima nasihat, kritikan dan maklum balas dengan tenang dan sopan. Ia sepatutnya membantu anda untuk belajar. Jangan anggap ia sebagai serangan terhadap diri anda. Hadam maklum balas yang diberi dan lakukan  mana-mana perubahan yang patut.

Terima kritikan dengan tenang dan sopan. Sumber: Getty

7. Ambil tahu mengenai mana-mana mesyuarat yang anda perlu hadiri, atau projek yang anda perlu habiskan. Lakukan kajian jika perlu supaya anda sentiasa bersedia.

Datang awal dan tunjukkan minat dengan bertanya soalan atau sertai perbincangan. Pastikan tugasan anda siap sebelum deadline. Jangan segan untuk minta pertolongan.

8. Jangan hanya lakukan apa yang perlu. Cuba berikan inisiatif. Anda tidak akan ke mana dalam hidup jika anda tidak tawarkan usaha yang lebih.

9. Jaga adab, senyum dan bertegur sapa dengan orang lain. Pandang mata mereka dan dengar apabila mereka bercakap. Puji sesiapa yang telah menunjukkan prestasi yang baik. Bantu orang lain apabila perlu.

Kekalkan hubungan yang baik dengan rakan sekerja. Sumber: Viewpoint – Hays

Semoga anda menjadi pekerja yang disukai ramai!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Fri, 15 Jun 2018
Gaya Hidup Mon, 13 May 2019

Panduan mudah solat tarawih di rumah, indahnya beribadah

Jangan sedih kalau tidak sempat ke masjid

Gaya Hidup Wed, 7 Mar 2018

Confirm Ke Pinggang Ramping? Ahli Fisioterapi Ini Kongsi Korset Buat Otot Bertukar Jadi Lemak Jika…

Namun, benarkah pemakaian korset ini membantu mendapatkan postur badan yang anda dambakan atau sebaliknya?

Gaya Hidup Wed, 14 Feb 2018

‘Go Away’ Badan Berbau! Guna 8 Cara Ini Untuk Kekalkan Wangi Badan Sepanjang Hari

Apakah reaksi anda ketika sedang berada dalam ruangan yang sempit, tiba-tiba terhidu aroma yang menyengat datang dari teman anda mahupun orang sekeliling?

Featured Fri, 27 Mar 2020
Featured Sun, 19 Apr 2020
Gaya Hidup Tue, 18 Dec 2018

Back To School : Jimat Dan Sihat, Jom Bawa Bekal Ke Sekolah!

5 resepi yang dikongsi bukan saja mudah disediakan malah cukup menyelerakan!

Featured Thu, 30 Apr 2020
Featured Thu, 22 Aug 2019

Bateri telefon anda cepat habis? Ikuti 5 cara untuk panjangkan hayatnya

Tak perlu tukar bateri baharu atau tukar telefon!

Featured Mon, 8 Jan 2018

6 Tips Mudah Lentikkan Bulu Mata Secara Semulajadi

“Dahlah mata aku ni sepet, bulu mata pulak pendek. Jeles betul tengok si Kamilia tu, mata sudahlah bulat, bulu mata pun panjang melentik. Tak payah susah-susah pakai maskara tebal pun dah nampak cantik. Untunglah. Agak-agak […]

| Live TV