Gaya Hidup By: Padin January 3, 2022 @ 4:34pm

“Ada Yang Tanya, Kenapa Bagi Telekung? Pakaian Biasa Pun Boleh Dibawa Solat…” – Usahawan Beri Sebab Sumbang Kelengkapan Solat Kepada Mangsa Banjir

Usahawan Datin Aliza Abu Bakar yang merupakan pengasas Munawwareen Holdings Sdn Bhd memberikan sebab mengapa dia menghulurkan bantuan telekung baharu kepada mangsa yang terjejas banjir.

Melalui program Munawwareen Prihatin, Aliza memberikan sumbangan 250 pasang telekung kepada mangsa banjir di sekitar Hulu Langat, Selangor untuk memudahkan mereka menunaikan solat.

“Ada yang tanya kepada saya berikan telekung sebab boleh sahaja bersolat dengan pakaian yang menutup aurat. Memanglah pakaian biasa pun boleh solat, tapi saya ingin memudahkan muslimat yang terjejas banjir.

“Ada pakaian biasa mereka hanyut dan kotor akibat banjir, jadi dengan adanya telekung, amatlah memudahkan. Bisnes saya pun berasaskan pakaian muslimah, jadi tiada salahnya jika saya menghulurkan bantuan telekung. Saya tak kisah apa netizen nak cakap, asalkan saya memudahkan orang.

“Selain itu, saya juga memberikan abaya yang kami jual kepada mereka. Apabila saya mendapat tahu berita mengenai banjir yang melanda, saya terus tergerak hati untuk memberikan apa yang kami jual kepada mereka yang terjejas.

Tidak terhad kepada telekung dan abaya, Aliza dan pihak Munawwareen turut menyerahkan 30 unit lampu solar buat mangsa banjir dan basikal elektronik (E Bike) untuk kegunaan anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang bertugas.

“Kami terlebih dahulu mengenal pasti situasi yang terjadi di beberapa kawasan terjejas banjir. Ada yang terputus bekalan elektrik, ada juga kawasan yang sukar untuk dimasuki oleh kenderaan kerana keadaan jalan yang tidak stabil selepas banjir.

“Jadi selain pakaian, kami menyumbangkan apa yang dirasakan sesuai. Kami memudahkan pihak PDRM dan Angkatan Pertahanan Awam (JPA) untuk membuat rondaan dengan memberikan E Bike.

“Lampu solar pula kami berikan berdasarkan pengalaman saya berulang alik lebih tiga kali ke Hulu Langat membantu mereka. Ia sangat membantu mereka yang terputus bekalan elektrik.

“Selain itu, sejumlah 23 barangan keperluan asas lain turut disumbangkan program kendalian Munawwareen seperti jaket keselamatan, tuala, sejadah, tong gas, dapur gas, pemanas air, tangka air, pam air, tikar getah, khemah dan banyak lagi,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Wed, 8 Apr 2020

Idea dekorasi dapur kecil cantik, barulah seronok nak masak

Siapa kata ruang dapur sempit tidak boleh dihias cantik

Gaya Hidup Wed, 17 Jan 2018

Bahaya Tidur Lewat Untuk Wanita!

Semua orang tahu tidur sangat penting untuk kesihatan tubuh badan, namun masih ramai yang memandang ringan mengenai perkara ini. Biarpun disarankan sekurang-kurangnya tujuh hingga lapan jam sehari untuk waktu tidur, namun dek kesibukan rutin kerja […]

Featured Mon, 9 Mar 2020

Cik Puan Sofie kesayangan rakyat Kelantan!

Sentiasa tampil manis, kelibatnya dinanti.

Gaya Hidup Sat, 9 Feb 2019

Tyra Banks bakal buka taman tema berinspirasikan dunia peragaan

Tetamu berpeluang untuk menikmati pengalaman seperti seorang peragawati.

Gaya Hidup Fri, 20 Dec 2019

Hari Keganasan Terhadap Wanita Sedunia: Apa wanita Malaysia perlu tahu?

Ketahui juga masalah keganasan terhadap wanita di negara lain

Gaya Hidup Thu, 22 Nov 2018

Ini Trik Berkesan Nak Perangkap Lipas Di Dalam Kereta

Jangan biarkan lipas bermaharajalela dalam kereta kesayangan anda!

Gaya Hidup Fri, 13 Apr 2018

Guna Tips Ini Untuk Cuci Kesan Pensel Warna Pada Dinding Rumah Anda. Tak Perlu Cat

Anak anda bukannya guna kertas sebagai platform untuk menunjukkan bakat melukis mereka, tapi dinding rumah.

Gaya Hidup Tue, 24 Dec 2019
Featured Sun, 24 May 2020

| Live TV