familuv By: Bibi Ramli October 15, 2019 @ 7:58pm

Anak mengalami tantrum? Cuba teknik senaman minda Brain Gym untuk tenangkannya

Setiap anak mempunyai perangai dan kerenah masing-masing ketika kecil. Mungkin ada yang akan berguling di lantai atau meraung sesuka hati sekiranya kehendak mereka tidak dituruti da mungkin ada juga yang sanggup terus bermain dengan rakan sebaya walaupun lampin pakai buang sudah basah dengan air kencing.

Kenyataannya semua anak kecil pasti pernah melalui satu fasa yang mana mereka memang banyak kerenah dan marah-marah. Keadaan ini dipanggil temper tantrum dan ibu bapa perlu sabar menangani anak yang mempunyai tantrum sebegini.

Oleh itu, supaya situasi ini tidak melarat, ibu bapa perlu tahu cara untuk meredakan kemarahannya.

Salah satu teknik yang boleh dilaksanakan ialah senaman minda Brain Gym yang direka khas untuk merangsang aktiviti otak. Sama seperti senaman fizikal yang menguatkan otot teras, senaman minda menggalakkan pengaliran darah dan bekalan oksigen ke otak.

Menurut Livestrong, senaman Brain Gym bertujuan untuk melepaskan tekanan dan lebihan tenaga serta meningkatkan tahap pembelajaran. Ia juga membantu kanak-kanak membangunkan kemahiran motor dan daya ingatan serta memastikan otak mereka dapat berkembang dengan efektif.

Senaman Brain Gym mampu merangsang otak. Sumber: Praxis Afanyibo

Hook-Ups

Salah satu teknik Brain Gym yang sesuai untuk kanak-kanak ialah Hook-Ups. Ia dikhaskan untuk mereka yang mengalami tekanan, keresahan, krisis emosi dan beban lebih deria (sensory overload).

Ia mampu menenangkan badan, menghilangkan stres, mengawal pernafasan dan menajamkan fokus.

Bagi kanak-kanak, teknik ini lebih ideal jika dilaksanakan selepas waktu bermain atau waktu rehat. Tujuannya ialah untuk menurunkan kadar tenaga dan mengembalikan fokus mereka kepada proses pembelajaran.

Ia boleh dilaksanakan ketika berdiri (lebih disarankan), duduk atau berbaring di lantai.

Teknik Hook-Ups amat mudah untuk dilaksanakan. Sumber: ilslearningcorner.com

Berdiri:

  1. Silangkan kaki sambil memastikan ia sentiasa lurus.
  2. Luruskan tangan ke hadapan badan dan silangkan. Kedua-dua tapak tangan mesti bertemu dan jari-jemari perlu bercantum.
  3. Bengkokkan siku dan bawakan tapak tangan yang bercantum itu rapat ke dada. Bahagian siku akan menghala ke luar.
  4. Kekalkan posisi ini selama dua ke lima minit, ataupun selama mana yang diperlukan untuk tenangkan badan. Tarik nafas dalam-dalam dan dengan perlahan.

Duduk:

  1. Sambil duduk di kerusi, silangkan kaki di bahagian buku lali. Pastikan kaki kanan berada di atas kaki kiri.
  2. Luruskan tangan ke hadapan badan dan silangkan. Kedua-dua tapak tangan mesti bertemu dan jari-jemari perlu bercantum.
  3. Bengkokkan siku dan bawakan tapak tangan yang bercantum itu dekat ke dada. Bahagian siku akan menghala ke luar.
  4. Kekalkan posisi ini selama dua ke lima minit, ataupun selama mana yang diperlukan untuk tenangkan badan. Tarik nafas dalam-dalam dan perlahan.

Untuk dapatkan gambaran yang lebih jelas, rujuk video di bawah ini.

Mudah sahaja, bukan? Kebanyakan daripada teknik senaman ini lebih efektif untuk kanak-kanak, golongan yang lebih berumur pun boleh mendapat manfaat.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Wed, 2 Jan 2019
Gaya Hidup Mon, 25 Jun 2018

Euww… Kentut Berbau Busuk! Elak Makan Makanan Ini

Bau kentut mempunyai pelbagai variasi, ada yang tidak berbau sama sekali, ada yang bau biasa dan paling dasyat kentut yang berbau sangat busuk. 

Gaya Hidup Mon, 8 Jan 2018

Hilangkan Senggugut Dengan 8 Tips Berkesan, Kena Cuba Tips Ke-6 Tu!

“Sakitnya pinggang. Kepala pening, rasa loya dan nak muntah… ‘Miss V’ pula rasa berdenyut-denyut. Semuanya serba tak kena…! Macamana nak hilangkan senggugut ya?” Padanlah orang perempuan selalu ‘moody’, PMS katanya… Habis satu badan diserang sakit-sakit. […]

Gaya Hidup Thu, 1 Mar 2018

Stresnya Rambut Banyak Gugur! Ini Tips Kurangkan Rambut Gugur

Setiap wanita pastinya tidak akan lari daripada masalah keguguran rambut. Lagi-lagi pada mereka yang lepas melahirkan anak.

Featured Sun, 11 Nov 2018

Ketahui Bahagian Ayam Yang Paling Tinggi Protein & Berkhasiat

Kalau nak kurus, kenalah tahu bahagian ayam mana yang patut dikurangkan dan dilebihkan agar diet lebih seimbang.

Featured Thu, 15 Mar 2018

Diberi Jolokan Maldives Indonesia, Pulau Derawan Buat Anda Enggan Pulang!

Pulau yang terkenal dengan jolokan Maldives Indonesia itu, sememangnya sebuah pulau yang mempesonakan dengan pesisiran serta kehidupan laut yang berbagai.

Featured Tue, 25 Jun 2019
Gaya Hidup Tue, 10 Apr 2018

Dah Lama Berkahwin Tapi Masih Belum Ada Anak? Cuba 4 Teknik Rawatan Kehamilan Ini

Dengan adanya kemajuan teknologi dalam bidang perubatan, ternyata ia telah menyediakan pelbagai alternatif rawatan kesuburan yang boleh membantu proses kehamilan.

Gaya Hidup Thu, 24 Jan 2019
familuv Mon, 19 Aug 2019

Urut-mengurut dulu sebelum ‘bersama’, pasti suami-isteri lebih bahagia

Nikmatnya berurut, boleh hilang segala bebanan diatas kepala sekaligus perasaan resah dan bisa-bisa badan akibat tidak cukup rehat, kuat kerja mahupun tidak cukup tidur. Banyak manfaat yang dapat diperoleh ketika urut badan. Selain bermanfaat untuk […]

| Live TV