Gaya Hidup By: Yanie Baharom December 7, 2018 @ 1:00pm

Anak Tidur Di Rumah Kawan, Larang Atau Benarkan?

Semasa zaman kanak-kanak atau remaja, pernah atau tidak kamu menumpang tidur di rumah kawan-kawan.

Mungkin alasan kamu ketika itu ingin menemani kawan yang tinggal sendirian kerana ibu-bapa mereka tiada di rumah, keluar outstaion, mahu menonton movie atau ada study groups!

Biasanya bila hal ini disuarakan kepada ibu bapa, kebanyakan mereka melarang. Alasan utama kerana tidak mahu menyusahkan keluarga kawan kamu selain bimbangkan faktor keselamatan anak-anak.

Manakan tidak, keluarga dan saudara dekat pun susah untuk dipercayai, apalagi melepaskan anak anda di bawah jagaan orang lain.

Sebaliknya, ada juga ibu bapa yang tidak sampai hati menghampakan permintaan anak-anak. Justeru itu, jika anda membenarkan anak anda bermalam di rumah kawan, ini ada beberapa perkara yang anda dan anak perlu tahu.

Foto: Yayvo.com

1. Pastikan anak anda bersedia

Sebagai ibu bapa, anda lebih tahu sama ada anak anda sudah bersedia untuk tidur di rumah kawan atau ia adalah cadangan yang baik.

Kebanyakan kanak-kanak sudah bersedia pada usia tujuh atau lapan tahun sedangkan yang lain mungkin belum bersedia sehingga melangkah ke alam remaja. Jika mereka sukar untuk tidur sendiri, kencing malam atau sering bangun dan mencari anda pada waktu malam, mereka mungkin belum bersedia untuk tidur di tempat lain.

2. Kenali ibu bapa kawan anak

Anda akan rasa lebih selesa jika anda kenal dengan ibu bapa kawan di mana anak anda akan tinggal semalaman. Ia lebih baik jika anda kenal dengan ibu bapa kawan anak anda. Ibu bapa lain mungkin punya pandangan yang berbeza mengenai anak anda dan dengan mengenali mereka, anda mungkin boleh berkongsi tip tentang penjagaan anak yang betul.

3. Kenali kawan anak

Anda boleh menjemput kawan anak untuk tinggal di rumah terlebih dahulu. Dengan ini anda boleh melihat bagaimana anak dan kawan mereka bergaul. Adakah mereka bermain dengan baik? Bolehkah mereka bertolak ansur dengan satu sama lain? Ambil peluang ini untuk memerhatikan anak anda dengan kawan mereka.

4. Jelaskan etika dan keselamatan ketika berada di rumah kawan

Sama ada anda menjadi tuan rumah atau menghantar anak ke rumah kawan untuk bermalam di sana, pastikan anda terangkan peraturan dan etika yang betul kepada mereka. Pastikan mereka sentiasa menjaga sikap, menghormati peraturan dan mendengar kata ibu bapa yang menjadi tuan rumah kepada aktiviti bermalam itu.

Tetapkan peraturan untuk pastikan anak tidak bertindak di luar batasan. Pastikan juga anak anda menghafal nombor anda dan suami. Beritahu mereka untuk hubungi anda pada bila-bila masa sahaja sekiranya mereka rasa tidak selesa berada di rumah orang.

5. Katakan tidak

Ada masanya anda mungkin rasa tidak sedap hati jika membiarkan anak untuk pergi bermalam di rumah orang lain. Jika anda merasakan sedemikian, anda boleh katakan tidak kepada permintaan anak anda.

Sebaliknya, anda boleh gantikan dengan aktiviti menonton filem di rumah atau bawa anak dan kawan mereka berjalan-jalan.

Sumber: Jelita

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Wed, 28 Feb 2018

Pernah Makan Bakso Beranak? Wah Banyaknya Bebola Daging!

Bakso beranak? Korang pernah dengar tak? Bunyi macam pelik macam mana boleh beranak! Korang yang suka makanan Indonesia mesti dah tahu bakso ini jenis makanan yang macam mana kan? Kalau dapat makan bakso panas-panas ditambah pula dengan kepedasan sambal fuhhh memang sedap! 

Featured Tue, 18 Sep 2018

Adakah Kafein Menyebabkan Ketagihan?

Adakah anda ketagih kafein?

Gaya Hidup Mon, 18 Jun 2018
Gaya Hidup Mon, 19 Aug 2019

Stesen mengecas telefon secara percuma sebenarnya merbahaya!

Kalau percuma tak semestinya selamat.

Acara Mon, 8 Jan 2018

Susah Cari Baju Bila Badan Berbentuk Pear? Ini 7 Tips Untuk Wanita!

Pernah tak bila menyarungkan ‘jeans’ atau seluar panjang, tiba-tiba tersangkut dan sempit di bahagian peha? Namun longgar di bahagian pinggang? Kalau pernah, itu antara tanda bentuk badan yang anda miliki adalah berbentuk pear! Cuba bayangkan […]

Gaya Hidup Tue, 15 Oct 2019

Apakah jenis kulit muka anda dan cara mengetahuinya?

Antara ciri-ciri untuk mengenalpasti jenis kulit anda

Featured Wed, 13 May 2020

Kejutan Kluster IPT, KKM buat siasatan kenal pasti punca jangkitan

Kemunculan kluster institusi pengajian tinggi (IPT) Sabah yang diumumkan Kementerian Kesihatan (KKM) hari ini menimbulkan persoalan kemungkinan lebih ramai pelajar yang sudah dijangkiti COVID-19 daripada universiti yang sama. Ramai beranggapan KKM kini bakal berdepan dengan […]

Gaya Hidup Wed, 28 Feb 2018

15 Gambar Kek Viral Yang Akan Buat Anda Geli Hati, No. 14 Paling Kelakar!

Bukan semua orang ada kepakaran untuk menghasilkan kek.

Gaya Hidup Tue, 3 Apr 2018

Nak Makan Churros Yang Panas Dan Sedap? Jom Serbu Street Churros Sekarang

Street Churros, jenama makanan yang sememangnya gah sebagai rangkaian kafe churros terbesar di dunia.

Gaya Hidup Mon, 2 Jul 2018

| Live TV