Gaya Hidup By: Yanie Baharom December 7, 2018 @ 1:00pm

Anak Tidur Di Rumah Kawan, Larang Atau Benarkan?

Semasa zaman kanak-kanak atau remaja, pernah atau tidak kamu menumpang tidur di rumah kawan-kawan.

Mungkin alasan kamu ketika itu ingin menemani kawan yang tinggal sendirian kerana ibu-bapa mereka tiada di rumah, keluar outstaion, mahu menonton movie atau ada study groups!

Biasanya bila hal ini disuarakan kepada ibu bapa, kebanyakan mereka melarang. Alasan utama kerana tidak mahu menyusahkan keluarga kawan kamu selain bimbangkan faktor keselamatan anak-anak.

Manakan tidak, keluarga dan saudara dekat pun susah untuk dipercayai, apalagi melepaskan anak anda di bawah jagaan orang lain.

Sebaliknya, ada juga ibu bapa yang tidak sampai hati menghampakan permintaan anak-anak. Justeru itu, jika anda membenarkan anak anda bermalam di rumah kawan, ini ada beberapa perkara yang anda dan anak perlu tahu.

Foto: Yayvo.com

1. Pastikan anak anda bersedia

Sebagai ibu bapa, anda lebih tahu sama ada anak anda sudah bersedia untuk tidur di rumah kawan atau ia adalah cadangan yang baik.

Kebanyakan kanak-kanak sudah bersedia pada usia tujuh atau lapan tahun sedangkan yang lain mungkin belum bersedia sehingga melangkah ke alam remaja. Jika mereka sukar untuk tidur sendiri, kencing malam atau sering bangun dan mencari anda pada waktu malam, mereka mungkin belum bersedia untuk tidur di tempat lain.

2. Kenali ibu bapa kawan anak

Anda akan rasa lebih selesa jika anda kenal dengan ibu bapa kawan di mana anak anda akan tinggal semalaman. Ia lebih baik jika anda kenal dengan ibu bapa kawan anak anda. Ibu bapa lain mungkin punya pandangan yang berbeza mengenai anak anda dan dengan mengenali mereka, anda mungkin boleh berkongsi tip tentang penjagaan anak yang betul.

3. Kenali kawan anak

Anda boleh menjemput kawan anak untuk tinggal di rumah terlebih dahulu. Dengan ini anda boleh melihat bagaimana anak dan kawan mereka bergaul. Adakah mereka bermain dengan baik? Bolehkah mereka bertolak ansur dengan satu sama lain? Ambil peluang ini untuk memerhatikan anak anda dengan kawan mereka.

4. Jelaskan etika dan keselamatan ketika berada di rumah kawan

Sama ada anda menjadi tuan rumah atau menghantar anak ke rumah kawan untuk bermalam di sana, pastikan anda terangkan peraturan dan etika yang betul kepada mereka. Pastikan mereka sentiasa menjaga sikap, menghormati peraturan dan mendengar kata ibu bapa yang menjadi tuan rumah kepada aktiviti bermalam itu.

Tetapkan peraturan untuk pastikan anak tidak bertindak di luar batasan. Pastikan juga anak anda menghafal nombor anda dan suami. Beritahu mereka untuk hubungi anda pada bila-bila masa sahaja sekiranya mereka rasa tidak selesa berada di rumah orang.

5. Katakan tidak

Ada masanya anda mungkin rasa tidak sedap hati jika membiarkan anak untuk pergi bermalam di rumah orang lain. Jika anda merasakan sedemikian, anda boleh katakan tidak kepada permintaan anak anda.

Sebaliknya, anda boleh gantikan dengan aktiviti menonton filem di rumah atau bawa anak dan kawan mereka berjalan-jalan.

Sumber: Jelita

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 19 May 2020
Featured Mon, 30 Mar 2020
Featured Mon, 17 Dec 2018

Figura: I Used To Be An Active Student – Sarah Suhairi

Sarah Suhairi tolak tawaran universiti demi perjuangan seni!

Gaya Hidup Thu, 11 Oct 2018

Kalau Pilot Jatuh Sakit Ketika Di Udara, Jangan Panik Relaks-Relaks Sudah!

Standard SOP syarikat penerbangan akan menyediakan dua juruterbang dalam sesebuah pesawat sebagai langkah berjaga-jaga.

Gaya Hidup Wed, 28 Mar 2018

Letih Ketika Hamil? Ini 7 Makanan Terbaik Untuk Anda

Jika anda baharu saja disahkan hamil, tahniah kami ucapkan! Memandangkan anda bakal menjadi ibu, pasti anda tertanya-tanya tentang apa yang boleh dan tidak boleh dimakan.

Featured Wed, 12 Dec 2018

Keluarga Ini Tawarkan RM418,050 Kepada Jurufoto Yang Boleh Melancong Keliling Dunia Dengan Mereka

Tugasnya hanyalah menangkap gambar ketika ahli keluarga tersebut bersuka ria.

Gaya Hidup Sun, 9 Dec 2018

Syarikat Telekomunikasi Gergasi Apple Inc, Bakal Lancar Kereta Pertama 2023 Nanti!

iCar sebuah projek mega dilaksanakan Apple Inc membabitkan bajet bernilai trilion dolar!

Featured Wed, 30 Oct 2019
Featured Sun, 10 May 2020
Featured Sun, 17 Nov 2019

| Live TV