Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Gaya Hidup By: Bibi Ramli March 6, 2018 @ 3:43pm

Anda Ingat “Bearded Lady” Dalam Filem The Greatest Showman Hanya Fiksyen? Ini Bukti Wanita Berjanggut Memang Wujud!

Anda dah tengok film The Greatest Showman lakonan Hugh Jackman? Kalau dah, ingat tak watak penyanyi wanita yang berjambang tu?

Fuhh, vokal dia memang power. Tapi mesti korang ingat watak “wanita berjanggut” tu hanya rekaan semata-mata, kan? Yelah, orang perempuan mana boleh tumbuh janggut atau misai!

Sebenarnya, memang ada sejenis penyakit yang boleh menyebabkan golongan wanita untuk tumbuh rambut berlebihan di muka atau di badan.

Sindrom Ovarium Polisistik atau polycystic ovary syndrome (PCOS) terjadi apabila hormon seseorang wanita itu tak seimbang (terdapat lebih banyak hormon lelaki dan insulin di dalam badan).

Dalam anggaran, 5% ke 10% wanita di dalam umur reproduktif mengalami masalah ini. Salah seorangnya ialah vlogger kecantikan dari Amerika yang bernama Nova Galaxia, 26.

Dia dilahirkan sebagai perempuan, tapi pada umur 12 tahun, badan dan mukanya mula tumbuh facial dan body hair yang berlebihan.

Dan sejak itu dia tak henti-henti bercukur, terutamanya setiap hari sebelum pergi ke sekolah.

Dia pernah mengaku yang dia panik ketika kawan-kawannya mendapat tahu tentang rahsia gelapnya. Malangnya, dia tak boleh lari dari segala ejekan yang mereka lemparkan.

“Seorang budak lelaki di dalam kelas saya menuding jarinya ke muka saya dan berkata jambang saya lebih bagus daripada jambang yang mungkin dia ada pada masa akan datang,” kata Nova kepada Metro UK. Kesiannya!

https://www.facebook.com/fuzzyfemme/

Bila dia mencecah umur 16, barulah Nova disahkan menghidap penyakit PCOS. Tapi dia sentiasa risau jika orang luar akan menganggapnya aneh apabila dia biarkan janggut dan misainya tumbuh panjang.

Mujurlah hidup Nova mula berubah setelah dia menemui teman wanitanya Ash pada tahun 2012. Dia mula menerima “kelemahan” dirinya dan pada bulan November tahun lepas, Nova mengambil keputusan untuk membiarkan janggut dan misainya tumbuh macam biasa.

https://www.facebook.com/fuzzyfemme/

“Saya berbuat demikian kerana saya ingin lepaskan perasaan benci saya terhadap diri sendiri yang telah saya pendam selama hampir 15 tahun,” katanya kepada Insider.

Selain tu, Nova juga kerap bersuara tentang penyakit PCOS ni, dengan harapan agar sesiapa yang mengalami masalah yang sama, atau merasakan mereka tak “normal”, akan terus bersikap positif sepertinya.

https://www.facebook.com/fuzzyfemme/

“Saya nak mereka fikir yang sebenarnya there’s nothing wrong with them. Senang je nak rasa confident tapi mereka sendiri kena pastikan jika mereka sudah bersedia atau tak.”

“Kalau ada yang rasa saya buat semua ni untuk dapatkan perhatian, suka hati merekalah. Saya cuma ingin sampaikan mesej supaya orang lain akan lebih menyayangi diri mereka dan sebarang kekurangan yang mereka ada.

“Dengan jambang saya yang hipster ni, saya sememangnya jauh lebih bahagia daripada sebelum ni. Saya ada seorang teman hidup yang menyayangi saya kerana diri saya dan bukan kerana rupa.

“Pada masa yang sama, dia bangga dengan janggut saya ni dan akan terus menyokong perjuangan saya.”

Sumber: Nova Galaxia, Insider, Metro.co.uk

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Acara Mon, 8 Jan 2018

Bukan Sebab Bahagia Tapi Stres Sebenarnya Punca Badan ‘Naik’. Ini 6 Buktinya!

“Amboi, sejak akhir-akhir ni, makin berisi Mak Long tengok. Makin bahagia kamu sekarang ya?” Ramai orang yang ingat kalau badan kita makin berisi, itu maknanya kita tengah bahagia. Namun sains membuktikan sebaliknya. Kajian menunjukkan berat […]

Featured Fri, 1 May 2020

Malala, Greta guna kuasa wanita tuntut hak

Saling menyokong antara satu sama lain

Gaya Hidup Tue, 3 Apr 2018

Ini Masa Paling Sesuai Untuk Beli Tiket Kapal Terbang Jika Anda Ingin Berjimat

Teringin nak travel tapi jumlah wang simpanan dalam bank tak mengizinkan?

Gaya Hidup Thu, 13 Sep 2018

Pelakon Hollywood Jennifer Lawrence Dedah Sebab Dia Membenci Platform Media Sosial

Bukan ke semua artis sekarang mesti ada sekurang-kurang satu akaun?

Gaya Hidup Mon, 18 Feb 2019

Kini ada topeng muka yang mudah untuk wanita berhijab pakai!

Tidak perlu lagi pakai sebelum menyarungkan hijab.

Featured Fri, 8 May 2020
Featured Wed, 25 Mar 2020
Gaya Hidup Wed, 29 Aug 2018

Wanita 4 Series Disangka 20-an, Kisah Awet Muda Lure Hsu Bikin Tular!

Selain faktor genetik, Lure turut mendedahkan dia mengamalkan diet pemakanan yang ketat untuk mengekalkan keremajaan.

Gaya Hidup Tue, 1 May 2018

Kiub Ais Aloe Vera Mampu Kecutkan Jerawat. Buat Sendiri, Jimat & Senang!

Anda ada masalah jerawat yang teruk tapi tak tahu cara nak rawat? Jom DIY kiub ais aloe vera ini untuk kecutkan jerawat.

Gaya Hidup Tue, 26 Mar 2019

Ini risikonya jika anda tidak mencabut selumbar yang tertusuk pada kulit

Jangan pandang remeh walaupun selumbar kecil sahaja.

| Live TV