Gaya Hidup By: Ad Ops June 18, 2018 @ 5:00pm

Anda Tahu Tak Sebutan Sebenar Untuk Makanan Western Seperti Tortilla, Croissant Dan Bolognese?

Sekali sekala, mesti anda teringin nak try menjamu selera di kafe atau restoran masakan Western yang mewah. Takkan nak makan masakan Melayu, atau makan di kedai mamak saja, kan?

Anda mungkin pernah dengar atau tahu tentang menu masakan yang ditawarkan setelah menonton rancangan masakan antarabangsa di kaca televisyen.

Tapi tahukah anda bagaimana nak menyebut nama masakan itu?

Restoran yang menghidangkan masakan Western selalunya dilihat sebagai high-class, jadi anda mungkin akan rasa sedikit segan atau malu ketika nak order makanan.

No problem! Hijab & Heels boleh bantu. Di bawah ini adalah sebuah senarai nama-nama makanan, masakan atau ramuan antarabangsa yang orang ramai selalu salah sebut, seperti Croissant dan Aglio e Olio. Penulis sertakan juga ejaan fonetik mengikut sebutannya yang betul.

Jika anda baca satu-satu, anda akan faham sebutannya dan bolehlah anda praktikkan bila anda membuat pesanan makanan di restoran Western kelak.

Jom tengok sama ada sebutan anda betul atau tidak sebelum ini.

Acai – “Ah-sai-ee”

Aglio E Olio – “Ah-lio ey oh-lio”

Bolognese – “Bo-lon-nyeh-ze”

Nutella – “Nuu-tell-ah”

Chipotle – “Chi-pot-lei”

Jalapeno – “Hah-la-pei-nyoh”

Sriracha – “See-ra-cha”

Pho – “Fe” (Macam “ke”)

Almond – “Ah-men”

Salmon – “Seh-men”

Parmesan – “Par-mei-zan”

Croissant – “kwah-sawn”

Mascarpone – “Mas-kar-po-nei”

Tortilla – “Tor-tee-yah”

Parfait – “Par-fei”

Foie Grass – “Fwa-gra”

Bruschetta – “Bruu-sket-ta”

Gnocchi – “Nyoh-ki”

Espresso – “Ess-press-oh”

Quinoa – “Keen-wah”

Worcestershire Sauce – “Wer-ster-sher saws”

Amacam? Adakah tekaan anda tepat? Ada apa-apa lagi nama makanan yang anda tak pasti sebutannya?

Sumber: Reader’s DigestToday, Times Of India

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Sun, 18 Nov 2018

Jom Buat Mainan Kraftangan Ikan Unik Ini Untuk Anak Anda, Tak Susah Pun!

Gunakan peluang ini untuk eratkan hubungan dengan anak.

Gaya Hidup Fri, 20 Apr 2018

Peminat Salted Eggyolk Mesti Cuba Resipi Ayam Goreng Oleh Chef Cilik Danish Harraz Ini

Salted eggyolk croissant dah biasa sangat, jadi anda kena try makan dengan dengan ayam goreng pula. Gerenti rasa power!

Featured Sat, 23 May 2020
Gaya Hidup Tue, 16 Jan 2018

Timun Bukan Sahaja Manfaat Untuk Cantik, Malah Untuk Kesihatan Badan

Segelas air timun mampu memenuhi hingga 20% vitamin K yang diperlukan setiap hari.

Gaya Hidup Tue, 8 Oct 2019

6 teknik regangan yoga mudah yang anda boleh amalkan di pejabat

Nak buat di meja kerja pun boleh. Mudah sahaja!

Gaya Hidup Wed, 17 Oct 2018
Gaya Hidup Tue, 5 Feb 2019

10 petua menghilangkan kesan kotoran degil

Anda hanya perlu menggunakan bahan dari dapur sahaja

Gaya Hidup Thu, 27 Sep 2018
Gaya Hidup Sun, 9 Dec 2018

Syarikat Telekomunikasi Gergasi Apple Inc, Bakal Lancar Kereta Pertama 2023 Nanti!

iCar sebuah projek mega dilaksanakan Apple Inc membabitkan bajet bernilai trilion dolar!

Featured Mon, 24 Dec 2018

| Live TV