Gaya Hidup By: Yanie Baharom December 25, 2018 @ 4:00pm

Apa Itu Mighty Girl Effect? Jom Baca!

“Itu kerja lelaki. Ini kerja perempuan.”

Sama ada kita bersetuju atau tidak, pasti kita pernah mendengar orang melontarkan kata-kata ini, dan ia memberi reaksi berbeza dalam kalangan masyarakat kita.

Namun, satu laporan oleh Oxford Economic Papers menunjukkan bahawa seorang bapa yang mempunyai anak perempuan boleh mengubah persepsi tradisional mengenai peranan lelaki dan wanita serta tanggungjawab masing-masing.

Fenomena ini dipanggil ‘Mighty Girl Effect‘ iaitu perasaan empati yang wujud dalam diri si bapa ketika melihat cabaran yang perlu ditempuhi anak perempuannya.

Foto: Pinterest

Kajian itu melibatkan maklum balas lebih daripada 5,000 lelaki yang menilai sama ada mereka setuju pada pernyataan: ‘tugas suami adalah untuk mencari nafkah’ dan ‘tugas isteri adalah untuk menjaga rumah dan keluarga’.

Data yang diperoleh itu dikumpulkan oleh Panel Kaji Selidik Isi Rumah British dari tahun 1991 hingga 2012.

Hasil kajian Jabatan Polisi Kesihatan London School of Economics (LSE) mendapati fenomena itu paling terkesan ketika anak perempuan itu sedang bersekolah.

“Menjadi ibu bapa kepada anak perempuan yang masih bersekolah mencetuskan kemungkinan lebih rendah untuk mengikuti cara tradisional, iaitu ‘bapa bekerja, ibu di rumah’.

“Menjalani hidup dengan anak perempuan memberi bapa peluang untuk melihat sendiri pengalaman dan perspektif sebagai seorang perempuan,” kata penyelidik dan juga penulis bersama laporan itu, Dr Joan Costa-i-Font.

Namun, kajian juga mendapati tidak ada kesan signifikan jika individu itu sudah memiliki pendirian kukuh mengenai feminisme.

Sumber: Astro Awani

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 8 Aug 2019
Featured Mon, 24 May 2021

Kini Berkahwin Dengan Kerabat Brunei, Tengku Amalin Aisyah Putri Pernah Bergelar Majistret

Semenjak mendirikan rumah tangga bersama suami tercinta, YAM Pengiran Muda Abdul Qawi Ibni DYTM Pengiran Hj Mohamed Bolkiah, Yang Amat Mulia (YAM) Tengku Amalin Aisyah Putri dilihat lebih banyak menumpukan masanya terhadap keluarga dan kerjaya. […]

Gaya Hidup Tue, 9 Oct 2018

7 Sebab Kenapa Ramai Orang Tak Boleh Hidup Tanpa Telefon Pintar Mereka

Tidur pun wajib ada telefon pintar di sebelah!

Featured Thu, 14 Jun 2018
Featured Wed, 15 Apr 2020

Menjengah kehidupan Victoria Beckham, dia miliki segalanya yang didambakan wanita

Victoria juga sangat dikasihi suaminya David Beckham

Featured Fri, 9 Dec 2022

Single ‘Hari Baru’ Pasya Jadi OST Kampung People 3

Penyanyi Pasya atau nama sebenarnya, Faizul Ashraf Fauzi kini muncul dengan single terbaharunya berjudul Hari Baru. Lebih menarik lagi, lagu itu telah menjadi runut bunyi bagi drama Kampung People 3 yang disiarkan di slot Lestary […]

Featured Sun, 29 May 2022
Gaya Hidup Wed, 15 May 2019

4 bahan dalam penjagaan wajah yang perlu anda elakkan! Ini sebabnya

Keempat-empatnya berpotensi merosakkan alam sekitar.

Gaya Hidup Thu, 27 Sep 2018

Uniknya Terrarium Air Tangan Sang Pengembara…Love Sangat!

Terrarium dalam bahasa Latin bermaksud bumi mini.

Cahaya Mata Thu, 5 Jan 2023

“Kau Bukan Sempurna Pun Nak Hina Anak Aku” – Ini Jawapan Aliff Syukri Apabila….

Usahawan kontroversi, Datuk Seri Aliff Syukri menjawab tohmahan yang dilontarkan oleh netizen terhadap anaknya, Ammar Ahyyan. @aliffsyukriterlajaklaris Replying to @user1467650542330 ♬ original sound – Terlajaklaris Menerusi perkongsian yang dibuat di laman TikTok, Aliff menjelaskan dia […]

error: Content is protected !!