Gaya Hidup By: Nani Ramlee May 21, 2020 @ 11:00am

Belum ada SOP khusus melarang kanak-kanak pergi ke tempat awam

Hari Raya bakal menjelang tiba. Walaupun raya pada kali ini disambut dalam suasana yang cukup berbeza kerana pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), namun persiapan raya tetap dilakukan dengan penuh keterujaan.

Orang ramai mula melakukan persiapan raya pada saat-saat akhir antaranya membeli baju raya dan bahan-bahan masakan untuk hidangan pagi raya. Pastinya ada yang turut membawa anak-anak mereka ke tempat awam seperti pusat beli-belah dan pasar raya.

larangan bawa kanak-kanak pergi tempat awam

Kredit gambar: Harian Metro

Persoalannya, boleh atau wajarkah kanak-kanak yang merupakan golongan berisiko dibenarkan ke tempat awam?

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menerusi kenyataan Ketua Pengarah Kesihatan (KPK), Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, sebelum ini pernah berkata KKM dan Majlis Keselamatan Negara (MKN) masih mempertimbangkan cadangan untuk menguatkuasakan undang-undang bagi larangan keluar ke tempat awam membabitkan golongan berisiko khususnya kanak-kanak.

PKPB mungkin ditamatkan dan PKP dilaksanakan semula

Kredit gambar: Gulapop

Bagaimanapun, Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata Kerajaan hanya boleh menasihatkan ibu bapa supaya tidak membawa anak kecil ke pusat beli-belah bagi mengurangkan risiko jangkitan COVID-19.

Katanya, langkah itu dibuat selepas mengambil kira kesukaran untuk melaksanakan larangan terutama dalam isu membabitkan ibu atau bapa tunggal.

“Memang kita (MKN dan KKM) ada bincang mengenai isu ibu bapa yang membawa anak ke pusat beli-belah. Setakat ini tidak ada prosedur operasi standard (SOP) atau peraturan lagi, tetapi setiap hari pun saya dan KPK akan memberi nasihat.

“Kita sudah bincang dan ada beberapa implikasi lain yang perlu kita pertimbangkan, sebab itu kita tidak memutuskan apa-apa,” katanya pada sidang media harian Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) pada 19 Mei lalu.

Ismail Sabri berkata, SOP itu masih perlu dipertimbangkan kerana dalam sesetengah kes, ibu atau bapa tunggal terpaksa membawa bersama-sama anak kecil keluar bagi membeli barang keperluan kerana tiada sesiapa boleh menjaga anak mereka.

larangan bawa kanak-kanak pergi tempat awam

Kredit gambar: WNYC Studios

“Sebagai contoh, ada ibu tunggal yang mempunyai anak kecil, mereka tidak boleh meninggalkan anak di rumah atau dalam kereta kerana boleh membahayakan anak-anak itu. Tetapi jika bawa anak, mereka akan dikenakan kompaun sebagai contoh, oleh itu di mana mereka nak tinggalkan anak mereka.

“Kalau mereka bawa kena saman, kalau tidak bawa atau dikunci dalam rumah, mungkin apa-apa sahaja boleh berlaku. Kalau tinggalkan dalam kereta pula, takut ada kes kematian anak di dalam kereta. Jadi banyak pertimbangan yang kita perlu perincikan. Pihak KKM dan MKN akan bincang semula lebih terperinci agar tidak menimbulkan isu lain,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Thu, 20 Sep 2018

Nak Mulakan Perniagaan Online Tapi Takut Ia Remeh? Avana Membantu Permudahkan Kerja Anda

Sistem ini meringkaskan lagi proses penjualan anda supaya perniagaan anda boleh berkembang.

Featured Wed, 22 Apr 2020

Cara solat tarawih di rumah buat golongan wanita dan ibu-ibu

Solat di rumah adalah lebih afdal untuk wanita

Gaya Hidup Sat, 24 Nov 2018
Gaya Hidup Wed, 23 May 2018

Doktor Nasihat Hati-Hati Beli Ayam Di Bazar Ramadan Kalau Tak Nak Terkena Kuman Ini

Sebelum beli ayam di bazar Ramadan, anda perlu peka tentang kebersihan juadah itu.

Gaya Hidup Thu, 7 Feb 2019

Suka menunjuk-nunjuk dan tayang kemewahan cara orang kaya baru nak naik! 

Golongan hartawan sekarang lebih mementingkan pendidikan dan kesihatan. 

Gaya Hidup Mon, 8 Jan 2018

Untuk Wanita Berumur 30-An, Jangan Abaikan 5 Perkara Ini Kalau Nak Cantik

Sedar tak sedar, usia sudah masuk angka 30. Wah pantasnya masa berlalu pergi! Bagi sesetengah wanita, usia 30 tahun boleh dikatakan sebagai waktu puncak , punya karier yang stabil serta keluarga sendiri. Kehidupan pun sudah […]

Gaya Hidup Fri, 5 Oct 2018

Teh Untuk Golongan “Have-Have”, Harga Segram Lebih Mahal Daripada Emas!

Patutlah harganya mahal, ianya terdapat di kawasan pergunungan sekitar bandar Wuyishan di China.

Gaya Hidup Fri, 27 Sep 2019
Featured Tue, 28 Apr 2020

Tidak pasti jangan kongsi, tindakan tegas akan diambil!- Ismail Sabri

Amaran kepada mereka yang sebar berita palsu

Gaya Hidup Tue, 5 Jun 2018

| Live TV