Gaya Hidup By: Nani Ramlee May 17, 2019 @ 2:16pm

Berpuasa ketika hamil dan menyusukan anak, ambil tahu perkara ini agar tidak menjejaskan ibu dan bayi

Menjadi tanggungjawab  seorang Muslim untuk melaksanakan ibadah puasa setiap kali tibanya Ramadan. Selain menjadi tuntutan wajib dalam Islam, berpuasa di bulan Ramadan juga mempunyai seribu satu kebaikan antaranya memberi manfaat untuk kesihatan tubuh badan.

Walau bagaimanapun, Islam adalah agama yang syumul serta indah. Islam tidak akan sesekali  membebankan umatnya yang tidak berkemampuan dalam menjalankan ibadah puasa.

wanita menyusu puasa

Foto: BabyCentre

Menyentuh mengenai konteks wanita hamil dan menyusukan bayi, golongan ini diberi kelonggaran ketika menunaikan tanggungjawab dalam melaksanakan ibadah puasa.

Menurut Pensyarah Kanan Akademi Tamadun Islam Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Dr Zilal Saari menerusi kenyataannya di Harian Metro, wanita hamil atau sedang menyusukan bayi seharusnya mengambil rukhsah (keringanan) yang diberikan oleh Islam.

“Rukhsah ini menunjukkan Islam adalah agama yang membawa rahmat kepada umatnya. Ia tidak memberatkan umatnya di luar kemampuan. Dalam kehidupan wanita, kita sedia maklum bahawa ibu yang melalui fasa hamil, pasti akan melalui fasa menyusu pada tahun berikutnya.

“Kemudian, tahun berikutnya mungkin hamil kembali. Jadi, bolehlah ibu hamil mengambil rukhsah dengan panduan yang ditetapkan oleh Islam. Pahala seorang wanita yang hamil dan menyusukan bayi tetap tercatat sebagai amal soleh,” katanya.

Mengikut mazhab Imam Syafie, sekiranya dikhuatiri dengan berpuasa itu akan memudaratkan ibu atau bayi atau kedua-duanya, ibu tersebut diwajibkan berbuka. Puasa itu boleh diganti di kemudian hari.

Begitu juga penjelasan oleh Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri sebelum ini di mana perempuan hamil dan menyusukan dibolehkan berbuka puasa dalam dua keadaan saja iaitu; kalau semata-mata kerana bimbang diri sendiri, bolehlah dia berbuka dan qada sahaja atau kalau kasihankan janin dan juga anak yang disusukan, maka bolehlah dia berbuka dan membayar fidyah.

Justeru, bagi wanita hamil mahupun ibu yang menyusukan anak, apa yang penting dan menjadi fokus utama ialah anda perlu menitik beratkan soal kesihatan diri dan anak dalam kandungan terlebih dahulu sebelum mahu berpuasa.

Berikut adalah panduan untuk wanita hamil, ibu yang menyusukan anak ataupun mereka yang ingin kekal bertenaga ketika berpuasa.

1. Utamakan pengambilan makanan berprotein tinggi seperti daging dan telur kerana protein boleh disimpan di dalam tubuh pada kadar lebih lama berbanding kumpulan vitamin yang lain.

pemakanan sihat

Foto: oursedu.com

2. Ambil makanan yang mengandungi karbohidrat kompleks seperti nasi dan roti

3. Banyakkan makanan berserat tinggi seperti sayur-sayuran dan buah-buahan segar supaya mampu menahan lapar.

4. Kurangkan pengambilan gula seperti kuih-muih yang manis atau minuman yang manis. Ini kerana, pengambilan gula yang berlebihan akan menyebabkan paras gula dalam badan bertambah secara mendadak. Ia juga mudah untuk turun semula dan proses ini akan menyebabkan anda mudah pening dan mengantuk.

pemakanan wanita hamil

Foto: FirstCry Parenting

5. Jangan lupa mengambil vitamin tambahan ketika sahur bagi mengekalkan kesegaran badan sepanjang hari.

6. Lewatkan bersahur. Kalau boleh, bersahurlah hingga ke saat akhir imsak supaya anda tidak cepat lapar di siang hari.

7. Minum sedikit tetapi kerap bagi mengelakkan dehidrasi pada siang hari.

8. Usahakan untuk minum dua liter air masak selepas waktu berbuka hingga ke waktu imsak.

wanita hamil berpuasa

Foto: FirstCry Parenting

9. Elakkan makanan berasid atau bergoreng yang boleh membuatkan anda mengalami masalah pedih ulu hati, terutama sebelum tidur.

Walau bagaimanapun, sekiranya anda mengalami masalah atau tanda seperti di bawah, segera berbuka dan jangan memaksa diri anda.

1. Pening, sakit kepala, loya, muntah, lemah, letih dan pengsan

2. Pedih ulu hati yang teruk

3. Jika anda berada di trimester yang pertama, berat badan anda tidak bertambah secara mencukupi

4. Sekiranya usia kandungan melebihi 20 minggu, perhatikan jika ada perubahan ketara pada pergerakan bayi anda (tidak bergerak atau kurang menendang)

5. Air kencing berwarna gelap, pekat, berbau kuat dan kuantitinya sedikit.

warna air kencing

Foto: Semuanya JDT

6. Rasa sakit seakan sakit bersalin

Kesimpulannya, anda perlulah mematuhi panduan penjagaan pemakanan dan kesihatan daripada doktor untuk perkembangan bayi yang sihat dan kesihatan diri yang konsisten.

Sumber: theAsianParentMalaysia dan Sirap Limau

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Sun, 8 Jul 2018

6 Selebriti Jelita Menjadi Pemangkin Karier Bintang Bola Sepak Ternama

Berstatus teman wanita juga isteri kepada bintang bola sepak ternama, wanita-wanita ini dilihat sebagai pembakar semangat kepada pasangan masing-masing.

Gaya Hidup Sat, 19 Oct 2019

Belajar minum air pada waktu yang betul, barulah cantik dan sihat!

Bukan susah untuk kekal cantik dan sihat!

Gaya Hidup Mon, 23 Sep 2019

10 buah untuk kulit cantik

Guna bahan semula jadi

Gaya Hidup Wed, 21 Feb 2018

Cara Putihkan Gigi Secara Mudah Dan Semula Jadi Dalam Masa 2 Minit!

Makeup cantik-cantik nak pergi berdating tapi gigi nampak kekuningan. Memang spoil!

Featured Sun, 11 Nov 2018

Ingin Tahu Kenapa Orang Jepun Panjang Umur Dan Kurang Berpenyakit? Ini Jawapannya!

Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad, juga meminta masyarakat Malaysia untuk menjadikan orang Jepun sebagai contoh dalam kehidupan seharian.

Gaya Hidup Tue, 20 Nov 2018
Featured Wed, 21 Aug 2019
Acara Tue, 26 Mar 2019
Gaya Hidup Tue, 7 May 2019

8 tanda pasangan anda sebenarnya sedang menipu anda

Kejujuran penting dalam setiap hubungan

Featured Fri, 8 May 2020

Majikan perlu patuhi Garis Panduan Pengurusan COVID-19 untuk lindungi pekerja

Pekerja juga bertanggungjawab elak penularan di tempat kerj

| Live TV