Gaya Hidup By: Bibi Ramli July 17, 2018 @ 2:37pm

Bila Anda Ke Starbucks, Jangan Lakukan 5 Perkara Ini

Mesti ramai daripada kita yang harus minum kopi sekurang-kurangnya sehari sekali. Kalau tak, tak boleh function, kan?

Bagi golongan ini, Starbucks mesti dah jadi best friend mereka. Maklumlah, jenama ini memang dikenali sebagai francais kedai kopi yang terkemuka di dunia.

Minumannya ada macam-macam untuk mengikut citarasa pelanggan, jadi tak salah jika kita berikan pujian kepada staff yang telah menyediakan minuman kita kalau ia betul-betul sedap.

Para pelayan mesti akan rasa dihargai, dan andalah customer yang mereka akan layan dengan senang hati.

Walau bagaimanapun, ada saja pelanggan yang sering melakukan perkara menjengkelkan. Kalau 10 orang pelanggan berperangai begini, tak ke pelayan naik angin?

Jom ketahui apakah perkara-perkara yang perlu elakkan daripada buat ketika di Starbucks.

1. Tak nyatakan saiz minuman anda

Foto: Luis Galdamez/Reuters

Bila nak order minuman, satu pertiga daripada semua pelanggan selalunya lupa untuk beritahu kepada pelayan apa saiz minuman yang mereka nak. Short (ekstra kecil), tall (kecil), grande (sederhana), venti (besar) atau trenta (lagi besar)?

Pelayan akan menulis order mereka ke atas cawan, jadi kalau pelanggan berikan order yang pelik-pelik tanpa beritahu dulu saiz cawan yang mereka nak, susahlah!

Kalau anda tak tahu nama-nama ini, sebut saja “large” atau “regular”. Lebih baik daripada tak sebut langsung.

2. Memesan minuman sambal menggunakan telefon

Sama juga bila anda bercakap dengan orang, tapi orang itu sedang memandang telefonnya. Tak ke kurang sopan? Luangkan sedikit masa kepada pelayan Starbucks anda ketika memesan minuman. Tak lama, seminit dua saja pun!

3. “Oh, lupa nak bagitahu. Saya nak yang berais, bukan panas.”

Kalau nak order sesuatu yang specific, jangan beritahu kepada pelayan last minute! Beritahu siap-siap sebelum dia mula membuat minuman anda. Kalau anda di tempat pelayan, rasanya anda pun akan marah, lebih-lebih lagi jika anda perlu buat satu lagi minuman baru.

4. Nak cepat bila memesan minuman

Foto: Getty

Para pelayan Starbucks selalunya membuat minuman mengikut urutan order. Kalau anda order dulu daripada kawan anda, anda akan dapat dulu minuman anda sebelum dia.

Jadi kalau anda tiba-tiba masuk ke kedai Starbucks dan minta untuk potong queue, anda bukan saja akan buat pelanggan lain marah, tapi pelayan kedai itu juga kerana mengeruhkan keadaan.

Silalah beratur, ya! Kalau lambat, nasiblah.

5. Menuang air minuman ke dalam tong sampah

Sesetengah orang akan buang sedikit air minuman mereka ke dalam tong sampah, supaya ada space untuk letak air susu tambahan. Tong sampah itu memang dah kotor dan menjijikkan. Jangan susahkan lagi pelayan untuk menyalin beg plastik sampah di situ.

Sumber: Insider

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 13 May 2019

Cara mengqada puasa Ramadan dan membayar fidyah yang ramai keliru  

5 sebab membolehkan seseorang itu dikecualikan daripada berpuasa

Gaya Hidup Wed, 1 Aug 2018

5 Cara Ini Boleh Tingkatkan Tahap Kesuburan Wanita

Tahap kesuburan yang rendah akan mengganggu proses untuk hamil.

Gaya Hidup Thu, 13 Sep 2018

Pelakon Hollywood Jennifer Lawrence Dedah Sebab Dia Membenci Platform Media Sosial

Bukan ke semua artis sekarang mesti ada sekurang-kurang satu akaun?

Gaya Hidup Mon, 5 Nov 2018

Agar-Agar Boleh Buat Bayi Tercekik. Jangan Sangka Makanan Lembik Tidak Bahaya!

Selain agar-agar, bebola ikan, biji rambutan, biji manggis ataupun duit syiling jika tertelan boleh mengundang kematian!

Gaya Hidup Fri, 19 Apr 2019
Gaya Hidup Fri, 2 Mar 2018

Ikut Cara Wanita Latin, Pasti Dapat Body Seksi Punya!…. Nah Ini Dia 4 Tips Menjadi Rahsia Wanita Latin!

“Depan, belakang, kiri dan kanan, aduh mak ai semuanya cantik-cantik dan sado-sado belaka,” bicara seorang teman yang baru pulang dari bercuti di Caracas, ibu kota Venezuela.
Bercakap mengenai kecantikan wanita Amerika Latin,  mereka memiliki susuk tubuh tinggi lampai, berambut perang lebat dan panjang, saiz payudara juga punggung yang menggiurkan. Selain tona kulit tanned keemasan yang cukup seksi!

Featured Thu, 18 Jan 2018

Kurus Tak Semestinya Sihat

Kurus itu cantik! Itu fakta yang tersemat di pemikiran ramai wanita. Namun, tahukah anda kurus itu tidak semestinya melambangkan seseorang itu 100% sihat. Ini disebabkan mereka yang kurus selalu merasakan mereka sihat lalu mengambil ringan […]

Featured Tue, 19 May 2020
Featured Sun, 31 May 2020

Raffia Arshad, hakim wanita berhijab pertama di United Kingdom, hebat!

Inspirasi buat wanita Muslim di seluruh dunia

| Live TV