Gaya Hidup By: Bibi Ramli July 17, 2018 @ 2:37pm

Bila Anda Ke Starbucks, Jangan Lakukan 5 Perkara Ini

Mesti ramai daripada kita yang harus minum kopi sekurang-kurangnya sehari sekali. Kalau tak, tak boleh function, kan?

Bagi golongan ini, Starbucks mesti dah jadi best friend mereka. Maklumlah, jenama ini memang dikenali sebagai francais kedai kopi yang terkemuka di dunia.

Minumannya ada macam-macam untuk mengikut citarasa pelanggan, jadi tak salah jika kita berikan pujian kepada staff yang telah menyediakan minuman kita kalau ia betul-betul sedap.

Para pelayan mesti akan rasa dihargai, dan andalah customer yang mereka akan layan dengan senang hati.

Walau bagaimanapun, ada saja pelanggan yang sering melakukan perkara menjengkelkan. Kalau 10 orang pelanggan berperangai begini, tak ke pelayan naik angin?

Jom ketahui apakah perkara-perkara yang perlu elakkan daripada buat ketika di Starbucks.

1. Tak nyatakan saiz minuman anda

Foto: Luis Galdamez/Reuters

Bila nak order minuman, satu pertiga daripada semua pelanggan selalunya lupa untuk beritahu kepada pelayan apa saiz minuman yang mereka nak. Short (ekstra kecil), tall (kecil), grande (sederhana), venti (besar) atau trenta (lagi besar)?

Pelayan akan menulis order mereka ke atas cawan, jadi kalau pelanggan berikan order yang pelik-pelik tanpa beritahu dulu saiz cawan yang mereka nak, susahlah!

Kalau anda tak tahu nama-nama ini, sebut saja “large” atau “regular”. Lebih baik daripada tak sebut langsung.

2. Memesan minuman sambal menggunakan telefon

Sama juga bila anda bercakap dengan orang, tapi orang itu sedang memandang telefonnya. Tak ke kurang sopan? Luangkan sedikit masa kepada pelayan Starbucks anda ketika memesan minuman. Tak lama, seminit dua saja pun!

3. “Oh, lupa nak bagitahu. Saya nak yang berais, bukan panas.”

Kalau nak order sesuatu yang specific, jangan beritahu kepada pelayan last minute! Beritahu siap-siap sebelum dia mula membuat minuman anda. Kalau anda di tempat pelayan, rasanya anda pun akan marah, lebih-lebih lagi jika anda perlu buat satu lagi minuman baru.

4. Nak cepat bila memesan minuman

Foto: Getty

Para pelayan Starbucks selalunya membuat minuman mengikut urutan order. Kalau anda order dulu daripada kawan anda, anda akan dapat dulu minuman anda sebelum dia.

Jadi kalau anda tiba-tiba masuk ke kedai Starbucks dan minta untuk potong queue, anda bukan saja akan buat pelanggan lain marah, tapi pelayan kedai itu juga kerana mengeruhkan keadaan.

Silalah beratur, ya! Kalau lambat, nasiblah.

5. Menuang air minuman ke dalam tong sampah

Sesetengah orang akan buang sedikit air minuman mereka ke dalam tong sampah, supaya ada space untuk letak air susu tambahan. Tong sampah itu memang dah kotor dan menjijikkan. Jangan susahkan lagi pelayan untuk menyalin beg plastik sampah di situ.

Sumber: Insider

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sun, 7 Oct 2018

Jika Kereta Anda Terperangkap Dalam Banjir, 5 Perkara Ini Wajib Anda Buat!

Jangan sesekali hidupkan enjin kereta anda jika terperangkap dalam banjir.

Gaya Hidup Wed, 11 Apr 2018

Delete Akaun Facebook Anda Jika Ingin Hilangkan Stress, Menurut Kajian. Serious Ke?

Kalau anda tak terkesan langsung dengan insiden Cambridge Analytica, satu kajian terbaru tentang stress mungkin akan membuatkan anda ingin quit dari Facebook.

Featured Mon, 1 Jul 2019
Acara Wed, 9 Oct 2019

Realme siri ke-5 penanda aras terbaharu untuk segmen telefon pertengahan

Quad kamera dan cip pemprosesan yang lebih berkuasa untuk pengguna

Gaya Hidup Fri, 9 Feb 2018

Dah Pukul 3 Pagi Tapi Tak Boleh Tidur? Ini 5 Cara Efektif Untuk Cepat Lena

Memang tension kalau kita kepenatan setelah bekerja seharian tapi apabila kita rebah ke katil, tak boleh pulak mata nak pejam.

Gaya Hidup Fri, 15 Mar 2019

Pengebumian suku Toraja di Indonesia ambil masa lama, sanggup tidur dengan mayat

Semakin kaya si mati, maka lebih lama proses pengebumian berlangsung.

Featured Wed, 15 May 2019
Featured Wed, 3 Apr 2019

5 Sebab Kenapa Wanita Perlu Guna Buih Pembersih Peribadi

Formulasi daripada bahan semula jadi mampu memelihara kesihatan Miss V.

Gaya Hidup Sun, 6 Jan 2019
Gaya Hidup Mon, 16 Apr 2018

Hindari Guna Putik Kapas Kalau Tak Nak Telinga Anda Sakit Teruk

Tahukah anda mengorek dan membersihkan tahi telinga menggunakan putik kapas akan merosakkan telinga?

| Live TV