Gaya Hidup By: Nani Ramlee April 24, 2018 @ 8:17pm

Buat Kaki Tidur Lewat, Ini 5 Sebab Kenapa Anda Perlu Tidur Awal

Setiap manusia memerlukan tempoh antara enam hingga lapan jam sehari untuk tidur. Namun begitu, masyarakat hari ini sukar untuk memenuhi keperluan untuk tidur lebih awal kerana tuntutan kerja dan gaya hidup yang sibuk.

Malah, ada segelintir yang terlalu leka dengan gajet hingga tidak sedar sudah lewat malam. Namun, tahukah anda tidur yang mencukupi sangat penting untuk kesihatan tubuh badan.

Berikut merupakan 5 sebab mengapa anda perlu untuk tidur lebih awal.

1. Kembalikan Tenaga

Selepas seharian melakukan aktiviti, malam merupakan waktu yang paling ideal untuk tubuh berehat. Tidur yang cukup dapat membantu proses pembaharuan sel dalam badan dan mampu mengembalikan tenaga yang hilang. Justeru, tidur yang mencukupi mampu meningkatkan produktiviti di tempat kerja.

2. Hilangkan Stres

Tidur yang berkualiti dapat menghilangkan bebanan stres dan mengurangkan depresi. Ia juga mampu menyeimbangkan emosi kita dan mengelakkan kita berasa mudah marah.

3. Turunkan Berat Badan

Tidur awal mampu mempengaruhi penurunan berat badan. Para peneliti di Universiti Chicago berkata, mereka yang diet dengan memiliki waktu rehat yang baik lebih banyak mengalami kehilangan lemak hingga 56% dari berat badan. Mereka yang kurang tidur pula mudah merasa lapar kerana hormon tertentu dalam tubuh akan naik dalam darah dan mendorong nafsu makan.

4. Jantung Sihat & Panjangkan Jangka Hayat

Kurang tidur akan menaikkan lagi tekanan darah dan paras kolesterol yang menjadi punca kepada penyakit jantung dan strok. Menurut kajian, serangan sakit jantung dan strok biasanya berlaku pada awal pagi. Oleh itu, tidur awal yang secukupnya adalah diperlukan supaya jantung lebih sihat.

Bukan itu saja, tidur yang tidak mencukupi juga dikatakan akan menyebabkan hayat seseorang itu pendek. Ini kerana ia boleh menjejaskan kesihatan tubuh badan. Oleh itu, tidur lebih awal kerana ia dikatakan mampu memanjangkan jangka hayat.

5. Tingkatkan Sistem Imunisasi

Sistem imunisasi amat penting untuk tubuh badan kita melawan dan menahan daripada serangan pelbagai penyakit. Jika seseorang terus-menerus berjaga malam ia mampu memberikan kesan terhadap sistem penahanan tubuh. Justeru, tidur awal mampu meningkatkan sistem imunisasi kita sekaligus menjamin kesihatan yang baik kepada kita.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sun, 10 May 2020

Boleh sambut perayaan, tetapi had maksimum 20 orang dan tidak boleh rentas negeri

PKPB dilanjut sehingga 9 Jun, larangan pergerakan rentas negeri kekal

Gaya Hidup Thu, 14 Jun 2018

Sila Ambil Perhatian! Hindari 5 Perkara Ini Selepas Makan

Sila elakkan lakukan 5 perkara ini lepas makan kalau nak kekal sihat.

Gaya Hidup Mon, 2 Jul 2018
Gaya Hidup Tue, 22 May 2018

Amalkan Makanan Ini Untuk Anak Jadi Genius Seperti Tun Mahathir

Pemakanan anak anda sangat mempengaruhi perkembangan otak mereka.

Acara Tue, 26 Mar 2019
Featured Fri, 1 May 2020
Gaya Hidup Wed, 28 Feb 2018

15 Gambar Kek Viral Yang Akan Buat Anda Geli Hati, No. 14 Paling Kelakar!

Bukan semua orang ada kepakaran untuk menghasilkan kek.

Gaya Hidup Fri, 6 Apr 2018

Mengalami Masalah Perut Buncit? 5 Jenis Makanan Ini Boleh Bantu Kempiskan Perut!

Setiap wanita pasti mengidamkan bentuk badan yang langsing serta perut yang kempis.

Gaya Hidup Wed, 27 Jun 2018

Nak Buat Open House Raya? Ini Tip Penyediaan Makanan Yang Selamat Diamalkan

Dalam pada keterujaan menjamu juadah kepada tetamu, jangan sesekali memandang remeh soal kebersihan dan keselamatan dalam menyediakan makanan.

Gaya Hidup Fri, 17 May 2019

| Live TV