Gaya Hidup By: Nani Ramlee April 24, 2018 @ 8:17pm

Buat Kaki Tidur Lewat, Ini 5 Sebab Kenapa Anda Perlu Tidur Awal

Setiap manusia memerlukan tempoh antara enam hingga lapan jam sehari untuk tidur. Namun begitu, masyarakat hari ini sukar untuk memenuhi keperluan untuk tidur lebih awal kerana tuntutan kerja dan gaya hidup yang sibuk.

Malah, ada segelintir yang terlalu leka dengan gajet hingga tidak sedar sudah lewat malam. Namun, tahukah anda tidur yang mencukupi sangat penting untuk kesihatan tubuh badan.

Berikut merupakan 5 sebab mengapa anda perlu untuk tidur lebih awal.

1. Kembalikan Tenaga

Selepas seharian melakukan aktiviti, malam merupakan waktu yang paling ideal untuk tubuh berehat. Tidur yang cukup dapat membantu proses pembaharuan sel dalam badan dan mampu mengembalikan tenaga yang hilang. Justeru, tidur yang mencukupi mampu meningkatkan produktiviti di tempat kerja.

2. Hilangkan Stres

Tidur yang berkualiti dapat menghilangkan bebanan stres dan mengurangkan depresi. Ia juga mampu menyeimbangkan emosi kita dan mengelakkan kita berasa mudah marah.

3. Turunkan Berat Badan

Tidur awal mampu mempengaruhi penurunan berat badan. Para peneliti di Universiti Chicago berkata, mereka yang diet dengan memiliki waktu rehat yang baik lebih banyak mengalami kehilangan lemak hingga 56% dari berat badan. Mereka yang kurang tidur pula mudah merasa lapar kerana hormon tertentu dalam tubuh akan naik dalam darah dan mendorong nafsu makan.

4. Jantung Sihat & Panjangkan Jangka Hayat

Kurang tidur akan menaikkan lagi tekanan darah dan paras kolesterol yang menjadi punca kepada penyakit jantung dan strok. Menurut kajian, serangan sakit jantung dan strok biasanya berlaku pada awal pagi. Oleh itu, tidur awal yang secukupnya adalah diperlukan supaya jantung lebih sihat.

Bukan itu saja, tidur yang tidak mencukupi juga dikatakan akan menyebabkan hayat seseorang itu pendek. Ini kerana ia boleh menjejaskan kesihatan tubuh badan. Oleh itu, tidur lebih awal kerana ia dikatakan mampu memanjangkan jangka hayat.

5. Tingkatkan Sistem Imunisasi

Sistem imunisasi amat penting untuk tubuh badan kita melawan dan menahan daripada serangan pelbagai penyakit. Jika seseorang terus-menerus berjaga malam ia mampu memberikan kesan terhadap sistem penahanan tubuh. Justeru, tidur awal mampu meningkatkan sistem imunisasi kita sekaligus menjamin kesihatan yang baik kepada kita.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Thu, 30 Aug 2018

Nak Tahu Bagaimana Anda Mentafsir Sesebuah Kehidupan, Jom Layan Kuiz Ini

Objek pertama yang anda lihat menerusi gambar ini bakal mengungkap bagaimana anda mentafsir sesebuah kehidupan selain goals yang ingin dicapai!

Featured Fri, 28 Feb 2020

5 tip jadikan diri anda ‘magnet’ positif

‘Feeling’ cantik apa salahnya!

Gaya Hidup Sat, 14 Apr 2018

Restoran Ini Memasak Steamboat Dengan Teknik Persis Bilik Sauna, Rasanya Memang Unik!

Hidangan ini mempunyai keunikan tersendiri kerana ia bukan dimasak di atas api gas.

Featured Tue, 18 Sep 2018

Adakah Kafein Menyebabkan Ketagihan?

Adakah anda ketagih kafein?

Gaya Hidup Fri, 16 Nov 2018

Anugerah Haiwan Peliharaan Paling Popular Jatuh Kepada…

Untuk mendapatkan haiwan-haiwan famous ini, anda kena buat booking dulu!

Gaya Hidup Mon, 2 Jul 2018
Featured Wed, 22 Apr 2020
Featured Thu, 8 Mar 2018

Pengeluar Barbie Lancarkan Koleksi Patung Berinspirasikan Ikon Wanita Sempena Hari Wanita Sedunia

Pengeluar barang mainan Mattel meraikan kaum Hawa dengan melancarkan patung-patung Barbie yang berinspirasikan ikon-ikon wanita dahulu dan kini dari seluruh dunia.

Featured Tue, 10 Mar 2020

| Live TV