Gaya Hidup By: tex_admin February 28, 2018 @ 12:11pm

Bujur, Segitiga Atau Bulat? Ini Contoh Potongan Rambut Ideal Berdasarkan Bentuk Muka

Anda tahu tak bentuk muka anda jenis yang macam mana? Kalau anda nak tahu, bentuk muka seseorang akan mempengaruhi gaya rambut atau tudung yang mereka pakai tau. Ada yang berpendapat kalau muka bentuk bulat, bentuk tudung yang dipakai pun akan jadi bulat. Betul ke?

Cuba belek-belek mukauntuk kenal pasti bentuk muka anda. Kemudian, bolehlah anda fikir nak potong rambut ikut kesesuaian.

http://oneappsgroup.com/the-perfect-cut-for-your-face-shape-check-it-out/

So, anda dah dapat kenal pasti bentuk muka kan. Jom kita kenal pasti pula gaya potongan rambut yang sesuai dengan bentuk muka anda.

1. Bujur

Kalau anda nak tahu bentuk muka bujur sesuai dengan semua gaya rambut, tetapi kalau anda nak nampak lagi ‘wow’ boleh cuba gaya rambut jenis ini:

Rambut Sederhana Panjang

http://www.daftarmenarik.com/2016/09/artis-muda-hollywood-tercantik.html

Light Wave

http://www.prettywighair.com/light-wave-100-human-hair-monofilament-wig-about-20-inches.html

Bob

http://www.daftarmenarik.com/2016/09/artis-muda-hollywood-tercantik.html

2. Bulat

Jika anda miliki bentuk muka yang bulat, anda perlu mencuba untuk membuat muka anda tampak lebih panjang. Jangan potong rambut pendek daripada tulang pipi! Gaya rambut ini sesuai untuk bentuk muka anda, sila cuba!

Rambut Lurus

http://domfreechep.us/haircuts-for-thick-straight-hair.go

Fringe Panjang

http://www.prettywighair.com/light-wave-100-human-hair-monofilament-wig-about-20-inches.html

3. Segi Empat Tepat

Anda yang ada bentuk muka ini memang beruntung kerana mempunyai dagu dan tulang pipi yang terbentuk cantik! Jadi berikut gaya rambut yang lebih sesuai untuk anda cuba.

Rambut Panjang Dengan Fringe

http://domfreechep.us/haircuts-for-thick-straight-hair.go

Potongan Bob

http://domfreechep.us/haircuts-for-thick-straight-hair.go

4. Hati/ V

Biasanya, bentuk muka hati atau V ini dikenali dengan dagu yang tajam. Cuba gaya rambut ini untuk memberikan perhatian yang lebih pada pipi dan mata anda.

Rambut Panjang Sederhana

http://domfreechep.us/haircuts-for-thick-straight-hair.go

Rambut Panjang Sederhana Kerinting

http://domfreechep.us/haircuts-for-thick-straight-hair.go

5. Berlian

Bagi anda yang mempunyai wajah berbentuk berlian ini sangat cantik tau. Anda boleh cuba gaya rambut ini untuk mengelakkan muka tampak lebih lurus.

Rambut Sederhana Panjang Belah Tepi

http://www.totalbeauty.com/content/slideshows/shag-haircut-modern-160106

Fringe Tebal Dengan Rambut beralun

https://www.pinterest.com/explore/bangs-long-hair/

Pixie

https://www.pinterest.com/explore/bangs-long-hair/

Jadi, lepas ini anda dah ada banyak idea untuk memilih gaya potongan rambut yang sesuai ikut bentuk muka anda! Kena ingat, walaupun anda berhijab, tidak salah untuk mencuba style rambut untuk nampak cantik di kaca mata  sendiri. 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Thu, 19 Jul 2018

Ketahui Kegunaan Garfu Yang Mungkin Anda Tidak Pernah Fikir Selama Ini

Peralatan dapur yang memiliki cabang dipanggil gigi ini juga mempunyai banyak fungsi lain.

Gaya Hidup Thu, 15 Apr 2021

Rekaan Moden & Sofistikated Busana Muslimah Serlahkan Keanggunan

Begitu banyak pilihan pakaian yang tersedia untuk kaum hawa di luar sana, namun kadang kala, ada masanya mereka masih buntu memilih rekaan busana untuk digayakan. Ada beberapa faktor yang dititikberatkan oleh wanita muslimah di luar […]

Gaya Hidup Fri, 21 Feb 2020
Featured Tue, 19 May 2020
Featured Mon, 20 Aug 2018

5 Mitos Tentang Nyamuk & Fakta Sebenar Yang Anda Perlu Tahu

Jom belajar tentang nyamuk sempena World Mosquito Day yang disambut pada hari ini!

Featured Sun, 11 Nov 2018

Ketahui Bahagian Ayam Yang Paling Tinggi Protein & Berkhasiat

Kalau nak kurus, kenalah tahu bahagian ayam mana yang patut dikurangkan dan dilebihkan agar diet lebih seimbang.

Gaya Hidup Wed, 5 Dec 2018

Lihat Gambar Dari Majlis Perkahwinan Priyanka Chopra & Nick Jonas Yang Penuh Magis

Priyanka nampak gorgeous bagai puteri manakala Nick pula segak sungguh.

Gaya Hidup Sun, 11 Oct 2020

Buat Kaki Game Semua… ESPN Tawar RM1 Juta Untuk Pertandingan E-Sport… Wah, Menariknya!

Demi untuk mencari pasukan terbaik dalam permainan popular Mobile Legends, Call Of Duty Mobile dan PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG), syarikat integrasi sistem blockchain permainan dalam talian (e-sport), ESPN Global Malaysia menawarkan hadiah bernilai RM1 juta. Menurut […]

Gaya Hidup Thu, 5 Jul 2018
Gaya Hidup Fri, 13 Apr 2018

Inilah Sebab Penting Anda Perlu Turunkan Penutup Tandas Sebelum Mengepam, Gelinya!

Ada berita buruk untuk pengguna tandas awam. Awas! Berita ini mungkin membuatkan anda rasa loya.

| Live TV