Gaya Hidup By: tex_admin April 10, 2018 @ 5:35pm

Dah Lama Berkahwin Tapi Masih Belum Ada Anak? Cuba 4 Teknik Rawatan Kehamilan Ini

Bagi pasangan suami isteri yang baru sahaja berkahwin mahupun yang telah lama berumahtangga, mereka pastinya mahu memiliki cahaya mata sendiri. Mereka pasti akan lebih bahagia dengan kehadirannya!

Tetapi, tidak semua antara mereka mudah untuk hamil. Ada pasangan yang menunggu hampir 1 hingga 5 tahun, barulah dikurniakan cahaya mata.

Jika kita lihat kemajuan teknologi dalam bidang perubatan, ia ternyata telah menyediakan pelbagai alternatif rawatan kesuburan yang boleh membantu proses kehamilan.

Walaupun begitu, pasangan suami isteri perlu berbincang dan mendapatkan pandangan doktor terlebih dahulu sebelum memilih rawatan kesuburan yang sesuai.

Kami senaraikan jenis-jenis rawatan kesuburan untuk rujukan kepada anda yang masih belum tahu mengenainya.

1. Ubat hormon

Foto: Hellosehat

Pasti anda pernah mendengar tentang ubat hormon ini yang berfungsi untuk meningkatkan kesuburan, kan? Clomid adalah antara ubat hormon yang membantu wanita membebaskan telur pada peringkat ovulasi di kitaran haid secara berkesan. Ia berlaku dengan adanya rembesan hormon follicle stimulating hormone (FSH) dan luteinizing hormone (LH).

Kebiasaannya, doktor akan mengesyorkan anda mengambil ubat ini sekiranya anda mempunyai kitaran haid yang tidak normal. Ubat ini perlu dimakan pada hari ketiga haid selama lima hari. Ovulasi akan berlaku selepas 7 hingga 8 hari rawatan ubat hormon ini. Seterusnya, doktor anda akan mengesahkan waktu ovulasi dan waktu terbaik untuk melakukan hubungan seksual. Biasanya rawatan ini tidak terlalu mahal harganya.

2. Suntikan hormon

Foto: Esthebeauty

Jika ubat hormon tidak berkesan untuk anda, cuba teknik rawatan suntikan Human Chorionic Gonadotropin (HCG). Suntikan ini dapat membantu pembentukan telur yang sihat dalam rahim wanita dan membantu pembebasan telur semasa peringkat ovulasi. Ubat ini juga berkesan untuk meningkatkan jumlah sperma dalam badan lelaki. Menariknya, suntikan ini akan meningkatkan keberangkalian untuk anda mendapat anak kembar dua atau tiga.

Selain itu, kaedah ini juga akan memberi kesan sampingan minimum kepada bahagian badan anda seperti kemerahan pada bahagian suntikan serta bengkak pada bahagian dada. Ada juga dalam kalangan wanita yang mengamalkan rawatan ini akan mengalami Ovarian Hyperstimulation Sysdrome (OHSS) terutamanya pada kitaran pertama penggunaan ubat ini. Jika simptom semakin serius seperti sakit perut, muntah dan cirit-birit, dapatkan nasihat doktor dengan segera.

3. Intra Uterine Insemination (IUI)

Foto: Ankoor Fertility Clinic

Kaedah rawatan ini pula disyorkan kepada wanita yang mempunyai masalah ketidaksuburan yang tidak dapat dijelaskan. Prosedur ini juga dilakukan sekiranya lelaki mempunyai masalah ejakulasi pramatang atau sperma yang tidak begitu bermasalah. Selain itu, teknik IUI ini dilakukan dengan memindahkan sperma lelaki yang bergerak pantas terus ke dalam rahim wanita melalui satu tiub halus sewaktu ovulasi hampir berlaku. 

Ketika rawatan ini hendak dilakukan, isteri perlu mengambil ubat kesuburan untuk beberapa hari. Suami pula perlu menyediakan sampel sperma semasa hari prosedur. Sperma yang sihat akan dipilih dan dipindahkan terus ke dalam rahim melalui tiub kecil.

4. In-vitro (IVF)

Foto: The Medical Humanities

Rawatan ini pula agak mahal kosnya! Rawatan IVF ini adalah teknik mensenyawakan sampel sperma dan telur di dalam makmal. Kemudian, embrio yang terhasil akan dipindahkan ke dalam rahim wanita. Kebiasaannya, doktor akan mencadangkan kaedah ini bagi isteri yang mempunyai masalah pada tiub fallopio atau kitaran ovulasi; ataupun si suami mempunyai masalah kekurangan sperma atau sperma yang tidak subur.

Dalam kaedah rawatan ini, isteri akan diminta supaya mengambil ubat kesuburan bagi mendapatkan beberapa telur. Kemudian, doktor akan memilih telur yang sihat untuk menjadi sampel melalui teknik ultrasound dan pembedahan kecil.

Manakala si suami pula perlu menyediakan sampel sperma. Dalam peringkat pensenyawaan, telur dan sperma akan digabungkan dan disimpan di makmal untuk pemerhatian. Jika berjaya, gabungan tersebut akan bertukar menjadi embrio dan akan dipindahkan ke dalam rahim isteri.

Anda sudah tahu semua rawatan kesuburan ini, kan? Jadi jika anda mengalami masalah kesuburan dan mahukan cahaya mata, bolehlah dapatkan rawatan yang sesuai.

Ingat ya, dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu! Apa-apa pun, jangan cepat berputus asa sekiranya anda sudah cuba buat rawatan tetapi masih juga belum hamil. Teruskan berusaha! 

Sumber: Majalah PaMa

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 14 Oct 2019

Ini cara rehatkan minda sebelum tidur agar dapat tidur nyenyak

Setakat tidur tetapi tidak nyenyak, tak syok!

Gaya Hidup Mon, 8 Jan 2018

Betul Atau Tidak, 10 Barang Ini Wajib Ada Dalam Handbag Wanita?

Jika anda seorang wanita, membawa beg tangan adalah menjadi aksesori yang penting kan? Mana tidaknya, nak bawa macam-macam barang tak kira nak pergi ke tempat kerja, pergi ke kelas atau berjalan-jalan. Kalau macam itu, dalam […]

Featured Mon, 4 Nov 2019

Bekas isteri Sultan Kelantan dedah wajah anaknya, Ismail Leon

Perkongsian gambar terbaru Rihana curi tumpuan

Featured Sun, 30 Dec 2018
Featured Wed, 20 Jun 2018

Kalau Nak Beg Kulit Anda Sentiasa Nampak Baharu, Lakukan Teknik Pembersihan Ini!

Bersihkan dan cuci beg tangan kulit anda untuk sentiasa nampak cantik dan macam baharu lepas beli!

Gaya Hidup Mon, 16 Dec 2019

Toys “R” Us tawar set mainan baharu sempena cuti sekolah

Promosi dan acara menarik turut menanti pembeli

Featured Fri, 30 Aug 2019
Gaya Hidup Mon, 30 Jul 2018

Menurut Kajian, Wanita Yang Bangun Pagi Kurang Depresi

Anda seorang yang ‘morning person’?

Featured Wed, 15 Jan 2020

| Live TV