Gaya Hidup By: Bibi Ramli September 27, 2019 @ 9:00am

Ingin maju dalam kerjaya? Bincang dengan majikan mengenai perkara ini

Satu perkara yang perlu diingat setelah anda memasuki dunia pekerjaan ialah majikan tidak boleh membaca fikiran anda. Jadi, jika anda mempunyai idea atau ilham yang bagus demi memajukan syarikat atau melonjakkan diri dengan pencapaian yang membanggakan, nyatakan kepada majikan.

Ajaklah dia berbincang atau berdiskusi dengan cara yang betul kerana jika anda hanya bersuara di belakang, sama ada berkira-kira untuk memperkatakan suatu idea yang membina atau anda mengumpatnya, dia tidak akan tahu sama sekali.

Tetapi apa yang lebih malang ialah dia juga tidak akan tahu apa cita-cita anda dari segi kerjaya sebenarnya. Takkan anda mahu jadi pekerja bawahan sampai bila-bila atau membina kerjaya dengan berjaya?

Ini bermakna anda sendiri perlu menyatakan perkara berkenaan jika anda mahukan kenaikan pangkat atau gaji. Meskipun ini bukan satu perbualan yang mudah, tetapi menurut Toni Thompson, ia cukup penting bagi seseorang pekerja itu.

Toni bekerja di dalam sektor sumber manusia selama 13 tahun, khususnya untuk laman web pencarian pekerja The Muse. Ia turut menawarkan nasihat kerjaya kepada mereka yang berminat.

Beliau ada kongsikan tiga cara untuk maju dalam kerjaya:

“Pastikan anda tahu apa yang anda buat dan kerja keras.”

Sumber: Getty Images

“Selain itu, bercakap dengan majikan supaya dia tahu berapa banyak gaji yang anda betul-betul mahu, ataupun apa jawatan yang anda ingin sandang dan apa jenis peluang yang anda mahu pada masa akan datang.”

Majikan anda mungkin tidak dapat berikan semua ini serta-merta tetapi ada sebabnya anda perlu memberitahunya awal-awal. Ini adalah kerana jika ada peluang atau tanggungjawab besar yang datang, dia sudah tahu apa yang anda inginkannya.

Jika tiada halangan, dia akan berikan terus tanggungjawab itu kepada anda.

Selain itu, apabila dia sedang berbincang dengan ketua pegawai kewangan mengenai potensi untuk menaikkan gaji pekerja, dia akan cuba untuk mendapatkannya kerana dia tahu ia penting bagi anda.

dqindia.com

Secara kesimpulannya, majikan anda mungkin ada sumber bagi menyediakan anda untuk tanggungjawab yang anda mahu, tetapi sebelum itu dia perlu apa perkara yang anda mahu sebenarnya.

Mengikut pengalamannya, Toni berkata hanya separuh daripada pekerja mengambil inisiatif untuk berbincang dengan majikan mereka mengenai topik ini. Sepatutnya semua orang buat!

Tetapi jangan lupa untuk tunjukkan sebab-sebab anda layak menerima kenaikan pangkat atau gaji yang anda idamkan itu, ya!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Fri, 9 Feb 2018

5 Perkara Mengenai Diet Yang Anda Mungkin Tersalah Anggap Selama Ini

Semakin moden semakin banyak tips dan trend kesihatan yang tersebar, sama ada dari mulut ataupun melalui Internet. Tapi adakah semuanya betul dan boleh diamalkan?

Gaya Hidup Sun, 21 Jan 2018

5 Cara Elak Stress Dengan Berkesan

Mengelak belenggu stress lagi mudah berbanding mengendalikannya. Tak semestinya perlu berbelanja ribuan ringgit untuk satu pakej staycation di pinggir kota, atau sesi spa berjenama popular.

Featured Fri, 30 Nov 2018

Selain Membayar Rumah, Anda Boleh Keluarkan Wang KWSP Untuk 7 Tujuan Ini

Langsaikan hutang PTPTN anak anda dengan skim Pengeluaran Pendidikan KWSP.

Featured Mon, 25 May 2020

Dua rakyat Malaysia kongsi sambutan Syawal di Taiwan ketika COVID-19

Hari Raya disambut dengan lebih berhati-hati

Gaya Hidup Fri, 26 Jan 2018

Menstruasi : Apa Yang Perlu Dimakan?

Tapi tahukah anda bahawa dalam setiap fasa kitaran menstruasi, corak pemakanan yang patut anda amalkan juga berbeza?

Featured Wed, 10 Jan 2018

8 Makanan Zero Kalori Untuk Diet

Pernah dengar tentang makanan zero kalori? Jika anda seorang diet junkie, pasti tahu apa yang dimaksudkan dengan makanan zero kalori. Sebenarnya makanan zero kalori ini bukanlah tidak mengandungi kalori sama sekali, tetapi makanan itu mengandungi […]

Gaya Hidup Thu, 28 Feb 2019
Gaya Hidup Wed, 20 Nov 2019
Gaya Hidup Sat, 28 Jul 2018
Gaya Hidup Tue, 27 Mar 2018

Punggung Hitam & Berselulit? Cuba Skrub Ini Untuk Hasil Yang Terbaik

Selulit di bahagian punggung merupakan antara masalah paling tidak ‘cool’ yang dihadapi oleh wanita.

| Live TV