Gaya Hidup By: tex_admin August 6, 2018 @ 12:00pm

Ini Antara Panduan Yang Perlu Anda Ambil Tahu Sebelum Makan Durian

Ya, sekarang ini masih lagi musim durian. Bagi penggemar raja segala buah ini anda jangan tahu makan saja, ya! Anda perlu tahu juga bahawa jika anda salah ‘time’ makan, buah ini boleh memudaratkan kesihatan. 

Lagi-lagi bagi anda yang mengidap penyakit diabetes, anda tidak digalakkan mengambil durian dalam jumlah yang banyak. Ini kerana, durian mengandungi karbohidrat iaitu gula dalam bentuk glukosa dan frukosa yang tinggi.

Ia akan memberikan tenaga yang agak banyak dan menyebabkan tahap gula dalam darah meningkat, sekaligus memberi kesan buruk kepada organ tubuh.

Kalau anda nak tahu, durian juga mengandungi bahan sulfur yang akan menyebabkan kentut berbau.  Sebelum kentut ini dikeluarkan, anda mungkin berasa kembung perut. 

Foto: TripZilla

Oleh itu, anda perlu tahu panduan ini sebelum makan buah durian. Jom semak!

1. Jangan makan durian bersama makanan tinggi karbohidrat seperti kek manis atau minuman bergas. Ini akan menyebabkan peningkatan gula dengan cepat. 

Bagi anda yang sihat, anda mungkin akan mengalami dehidrasi dan akhirnya pitam. 

2. Jangan makan durian bersama makanan atau minuman berkafein seperti kopi, teh dan koko. Ini kerana, ia mungkin akan menyebabkan ransangan jantung.

Buah durian yang mengandungi potasium, apabila bergabung dengan kafein, menyebabkan kemudaratan pada jantung. Ia mungkin tidak berlaku kepada semua orang tetapi ia tetap boleh berlaku. 

3. Anda perlu banyak minum air putih. Tahap gula yang tinggi terutamanya apabila anda makan terlalu banyak durian boleh menyebabkan keadaan dehidrasi dan akhirnya mendatangkan kemudaratan. 

Jadi, anda perlu minum air putih dengan secukupnya untuk mengelakkan dehidrasi.

4. Bagi anda yang mengambil ubat-ubatan, hati-hati kerana ada ubat yang mudah diserap dalam badan apabila perut diisi dengan makanan dan ada ubat yang perlu diambil ketika perut kosong. 

Jadi tanya doktor dulu bagi mengetahui bila ia sepatutnya diambil. Dapatkan nasihat doktor sebelum anda makan buah durian.

5. Bagi pesakit kencing manis, tak salah jika anda nak makan durian. Tapi, makanlah dengan kuantiti yang sedikit dan ambil ubat-ubatan dengan segera.

Semoga bermanfaat!

Sumber: Harian Metro 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Sat, 10 Nov 2018
Featured Sun, 17 Nov 2019
Featured Mon, 9 Mar 2020

Cik Puan Sofie kesayangan rakyat Kelantan!

Sentiasa tampil manis, kelibatnya dinanti.

Gaya Hidup Wed, 20 Nov 2019
Gaya Hidup Tue, 4 Dec 2018

5 Barangan Isi Rumah Yang Bahaya Buat Si Manja!

Pelbagai jenis produk rumah yang mengandungi bahan kimia dan mampu memberi kesan buat anda sekeluarga.

Featured Wed, 17 Jan 2018

8 Tip Diet Imran Ajmain

Penyanyi yang popular dengan lagu Seribu Tahun, Imran Ajmain berkongsi kejayaan menurunkan berat badan daripada 129 kilogram ke 110 kilogram dalam masa 5 bulan. Jelas Imran dia melakukan secara perlahan kerana tidak mahu terlalu memaksa […]

Gaya Hidup Mon, 29 Jul 2019

Jom ‘mandrem’ tikus dengan uncang teh!

Deria bau tikus akan terganggu sebaik menghidu uncang teh!

Gaya Hidup Mon, 8 Apr 2019

Nampak remeh, tetapi  5 benda ‘pelik’ ini membantu memudahkan hidup anda.

Inovasi teknologi pintar zaman sekarang memang mengagumkan!

Featured Tue, 13 Mar 2018

20 Foto Indah Yang Akan Buat Anda Teringin Travel Ke Alaska Sekarang Juga!

Alaska ialah negeri terbesar di Amerika, tetapi ia mempunyai jumlah penduduk paling kecil. Maknanya ia belum lagi diterokai sepenuhnya.

| Live TV