Gaya Hidup By: Bibi Ramli April 3, 2018 @ 5:31pm

Ini Masa Paling Sesuai Untuk Beli Tiket Kapal Terbang Jika Anda Ingin Berjimat

Teringin nak travel tapi jumlah wang simpanan dalam bank tak mengizinkan? Kalau anda tahu tricknya, percutian impian anda masih boleh direalisasikan.

Foto: www.wisebread.com

Salah satu masalah ialah tambang tiket penerbangan yang mahal. Jangan risau! CheapAir.com telah membuat kajian untuk memastikan bilakah waktu terbaik dan waktu paling tak sesuai untuk membeli tiket kapal terbang. Gerenti dapat jimat.

Dengan membeli tiket di antara 169 dan 319 hari in advance sebelum berlepas, anda memang akan ada lebih banyak pilihan penerbangan, tapi tak semestinya harga tiket anda paling murah. Anda mungkin terpaksa bayar US$50 lebih dari harga tiket biasa.

Pembelian tiket di antara 122 dan 168 hari in advance juga menawarkan banyak pilihan, tapi anda juga perlu bayar US$20 lebih.

Di antara 21 ke 121 hari sebelum penerbangan anda (atau 3 ke 17 minggu in advance) ialah masa yang paling sesuai untuk membeli tiket. Tambangnya mungkin berada dalam lingkungan 5% daripada harga terendah ketika ini.

Anda memang mencari nahas jika anda beli tiket di antara 14 ke 20 hari sebelum penerbangan. Tambang akan mula naik 2 ke 3 minggu sebelum mana-mana penerbangan. Jangan sesekali cuba pada musim cuti ya!

Membeli tiket dari 7 ke 13 hari sebelum penerbangan lagi membahayakan. Anda bukan saja perlu bayar US$35 lebih daripada orang lain yang telah membeli tiket mereka lebih awal, tapi anda juga gerenti takkan dapat apa-apa promosi.

Waktu paling teruk untuk beli tiket ialah dari hari penerbangan ke 6 hari sebelumnya. Harga tiket pada waktu ini semestinya paling mahal. Besar kemungkinan anda perlu membayar US$208 lebih dari harga yang anda boleh dapat jika anda membeli tiket antara 21 ke 121 hari sebelum penerbangan.

Selain itu, ada hari-hari tertentu di mana tiket yang ditawarkan berharga lebih murah daripada hari lain. Pada tahun ini, penerbangan pada hari Rabu selalunya paling murah, diikuti oleh hari Selasa. Penerbangan pada hari Ahad ialah termahal, dan anda akan perlu bayar US$76 lebih mahal dari harga tiket penerbangan hari Rabu.

Foto: www.nycaviation.com

Jadi ikuti tips-tips ini supaya anda boleh berjimat ketika membeli tiket kapal terbang. Selamat mencuba!

Sumber: Insider

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Mon, 1 Oct 2018

Doktor Ini Kongsi Tindakan Kecemasan Bagi Merawat Sengatan Tebuan

Kelemahan daya ketahanan dan kesan alergi pada mangsa itu sendiri akan mengorbankan nyawanya.

Acara Thu, 16 May 2019
Gaya Hidup Fri, 22 Mar 2019
Featured Sun, 10 May 2020
Featured Fri, 30 Nov 2018

Selain Membayar Rumah, Anda Boleh Keluarkan Wang KWSP Untuk 7 Tujuan Ini

Langsaikan hutang PTPTN anak anda dengan skim Pengeluaran Pendidikan KWSP.

Featured Tue, 24 Mar 2020
Gaya Hidup Thu, 18 Jul 2019

Semua wanita suka merah jambu, tapi kenapa?

Selalunya wanita memakai warna merah jambu, rasa lebih cantik!

Gaya Hidup Fri, 19 Oct 2018

Untuk Elak Kereta Calar-Balar Selepas Cuci, Ikuti Tiga Langkah Ini

Teknik pencucian yang salah boleh mengakibatkan masalah yang tidak diingini.

Acara Mon, 8 Jan 2018

Bukan Sebab Bahagia Tapi Stres Sebenarnya Punca Badan ‘Naik’. Ini 6 Buktinya!

“Amboi, sejak akhir-akhir ni, makin berisi Mak Long tengok. Makin bahagia kamu sekarang ya?” Ramai orang yang ingat kalau badan kita makin berisi, itu maknanya kita tengah bahagia. Namun sains membuktikan sebaliknya. Kajian menunjukkan berat […]

| Live TV