Gaya Hidup By: tex_admin November 22, 2018 @ 10:00am

Ini Trik Berkesan Nak Perangkap Lipas Di Dalam Kereta

Adakah anda tengah stress sebab dalam kereta anda banyak lipas? Jangan risau, penulis ada trik berkesan untuk beritahu anda!

Untuk pengetahuan anda, banyak faktor yang boleh menyebabkan kereta anda ‘diserang’ lipas, antaranya kebersihan kereta tidak dijaga. Contohnya, anda makan dalam kereta sambil drive, lepas itu sisa makanan jatuh pada celah-celah seat kereta, ataupun ada sedikit tumpahan air manis dekat tempat letak air.

Jadi, lipas yang mempunyai deria yang sangat kuat tanpa ragu-ragu akan serang kereta kesayangan anda dengan mengajak rakan dan ahli keluarga mereka untuk menikmati sisa makanan dan minuman yang tertumpah tadi. Haha!

Selain itu, anda yang mempunyai anak kecil pastinya mereka akan makan atau minum di dalam kereta. Biasalah budak-budak makan sikit sebanyak pasti akan tumpah. Betul tak?

Penulis sendiri alami situasi ini dan gigih mencari solusi untuk hapuskan lipas supaya tidak terus bermaharajalela. Nak tahu cara yang penulis praktikkan untuk perangkap lipas dalam kereta? Jom semak!

Gunakan Ridsect Cockroach Trap

Foto: mydin.com.my

Pada mulanya, penulis agak buntu cari solusi nak perangkap lipas dalam kereta. Tapi, bila penulis ke pasaraya, penulis terjumpa alat perangkap lipas ini. Apa lagi, penulis terus belilah! 

Dalam satu kotak Ridsect cockroach trap ini, terdapat 5 perangkap lipas dan cicak. Lihat video ini untuk memasang perangkap ini.

Letakkan dalam kereta selama seminggu

Setelah siap memasang alat perangkap ini, anda boleh letakkannya di dalam kereta. Penulis letak pada bahagian tempat letak kaki dan biarkan selama seminggu.

Lipas akan memasuki perangkap kerana tertarik dengan bau ‘ubat’ yang diletakkan pada bahagian tengah-tengah perangkap tersebut. Bila lipas berjalan masuk, kakinya akan melekat pada gam di dalam perangkap tersebut dan tidak mampu untuk menyelamatkan diri!

Sekiranya tak sampai seminggu perangkap sudah penuh dengan lipas yang terperangkap, anda boleh buang dan tukar dengan perangkap yang lain. 

Perangkap ini juga boleh digunakan untuk memerangkap lipas di dalam rumah anda. Anda boleh beli perangkap ini di mana-mana pasaraya berdekatan.

Selamat mencuba!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Fri, 18 Jan 2019

Kisah ‘Mowgli’ Malaysia buat dunia terpukau, tahniah!

Kasih-sayang dan hormat-menghormati kunci kepada mesej foto ini.

Gaya Hidup Tue, 15 Oct 2019

Apakah jenis kulit muka anda dan cara mengetahuinya?

Antara ciri-ciri untuk mengenalpasti jenis kulit anda

Featured Sat, 14 Dec 2019

Sukar tidur? 5 tanaman ini mampu buat tidur lebih nyenyak

Tidak perlu lagi bergantung pada pil tidur

Featured Fri, 20 Jul 2018

Elak Poket Robek Di Pasaraya, Ini Helah Pintar Yang Perlu Anda Tahu

Baru nak terapikan diri dengan shopping, tapi dah stres sebab duit dah habis.

Featured Fri, 12 Jun 2020
Gaya Hidup Tue, 1 May 2018

Kiub Ais Aloe Vera Mampu Kecutkan Jerawat. Buat Sendiri, Jimat & Senang!

Anda ada masalah jerawat yang teruk tapi tak tahu cara nak rawat? Jom DIY kiub ais aloe vera ini untuk kecutkan jerawat.

Gaya Hidup Thu, 30 Aug 2018

Ketahui Tip Paling Efektif Untuk Mencukur

Amat penting untuk melembutkan kulit sebelum bercukur untuk mengelakkan luka.

Featured Thu, 5 Mar 2020
Gaya Hidup Tue, 24 Apr 2018

Buat Kaki Tidur Lewat, Ini 5 Sebab Kenapa Anda Perlu Tidur Awal

Masyarakat hari ini sukar untuk memenuhi keperluan untuk tidur lebih awal kerana tuntutan kerja dan gaya hidup yang sibuk.

Gaya Hidup Sat, 21 Apr 2018

Diiktiraf Rumah Paling Mahal, Tabiat Tuan Rumah Ini Berbelanja Sangat Menggerunkan!

Misteri rumah paling mahal di dunia iaitu Chateau Louis XIV terbongkar apabila ramai pihak cuba menjejakinya sebelum menemuinya di sempadan utara Perancis berdekatan dengan Versailles.

| Live TV