Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Gaya Hidup By: tex_admin November 22, 2018 @ 10:00am

Ini Trik Berkesan Nak Perangkap Lipas Di Dalam Kereta

Adakah anda tengah stress sebab dalam kereta anda banyak lipas? Jangan risau, penulis ada trik berkesan untuk beritahu anda!

Untuk pengetahuan anda, banyak faktor yang boleh menyebabkan kereta anda ‘diserang’ lipas, antaranya kebersihan kereta tidak dijaga. Contohnya, anda makan dalam kereta sambil drive, lepas itu sisa makanan jatuh pada celah-celah seat kereta, ataupun ada sedikit tumpahan air manis dekat tempat letak air.

Jadi, lipas yang mempunyai deria yang sangat kuat tanpa ragu-ragu akan serang kereta kesayangan anda dengan mengajak rakan dan ahli keluarga mereka untuk menikmati sisa makanan dan minuman yang tertumpah tadi. Haha!

Selain itu, anda yang mempunyai anak kecil pastinya mereka akan makan atau minum di dalam kereta. Biasalah budak-budak makan sikit sebanyak pasti akan tumpah. Betul tak?

Penulis sendiri alami situasi ini dan gigih mencari solusi untuk hapuskan lipas supaya tidak terus bermaharajalela. Nak tahu cara yang penulis praktikkan untuk perangkap lipas dalam kereta? Jom semak!

Gunakan Ridsect Cockroach Trap

Foto: mydin.com.my

Pada mulanya, penulis agak buntu cari solusi nak perangkap lipas dalam kereta. Tapi, bila penulis ke pasaraya, penulis terjumpa alat perangkap lipas ini. Apa lagi, penulis terus belilah! 

Dalam satu kotak Ridsect cockroach trap ini, terdapat 5 perangkap lipas dan cicak. Lihat video ini untuk memasang perangkap ini.

Letakkan dalam kereta selama seminggu

Setelah siap memasang alat perangkap ini, anda boleh letakkannya di dalam kereta. Penulis letak pada bahagian tempat letak kaki dan biarkan selama seminggu.

Lipas akan memasuki perangkap kerana tertarik dengan bau ‘ubat’ yang diletakkan pada bahagian tengah-tengah perangkap tersebut. Bila lipas berjalan masuk, kakinya akan melekat pada gam di dalam perangkap tersebut dan tidak mampu untuk menyelamatkan diri!

Sekiranya tak sampai seminggu perangkap sudah penuh dengan lipas yang terperangkap, anda boleh buang dan tukar dengan perangkap yang lain. 

Perangkap ini juga boleh digunakan untuk memerangkap lipas di dalam rumah anda. Anda boleh beli perangkap ini di mana-mana pasaraya berdekatan.

Selamat mencuba!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Mon, 31 Dec 2018
Gaya Hidup Wed, 27 Jun 2018

10 Tahun Guna Produk Mengandungi Merkuri, Wanita Ini Temui Ajal

Wahai wanita sekalian, jauhi produk kecantikan yang mengandungi merkuri kalau tak nak berlaku seperti wanita ini!

Gaya Hidup Fri, 20 Jul 2018

Pening Bau Durian Dalam Kereta? Ini 5 Cara Paling ‘Win’ Untuk Atasinya

Janganlah biarkan bau durian melekat berhari-hari dalam kereta anda, buat pening kepala saja!

Featured Fri, 13 Dec 2019
Featured Wed, 15 Apr 2020

Cuci telefon bimbit untuk kurangkan risiko jangkitan COVID-19

Awas! Virus boleh berpindah ke permukaan telefon

Gaya Hidup Tue, 11 Dec 2018

Pujuk Isteri Dengan Mesej Lucu, Confirm Hati Yang Mendidih Tak Jadi Marah!

Mesej jiwang karat dan lucu boleh bikin hati wanita berbunga-bunga!

Gaya Hidup Tue, 3 Apr 2018

Nak Makan Churros Yang Panas Dan Sedap? Jom Serbu Street Churros Sekarang

Street Churros, jenama makanan yang sememangnya gah sebagai rangkaian kafe churros terbesar di dunia.

Gaya Hidup Wed, 21 Feb 2018

Kekal Lincah Di Ranjang Pada Usia 50-an? Ini 5 Tips Elak Cepat Menopause!

Sebut saja topik menopause, pasti terbayang golongan wanita berusia dan masalah putus haid yang dialami mereka.  Tapi tahukah anda bahawa menopause bukan sekadar berpusar soal kitaran haid terhenti?

Gaya Hidup Mon, 16 Dec 2019

Toys “R” Us tawar set mainan baharu sempena cuti sekolah

Promosi dan acara menarik turut menanti pembeli

| Live TV