Gaya Hidup By: Bibi Ramli February 15, 2018 @ 2:26pm

Jangan Sedap Makan Saja! Ini 5 Jenis Bahan Makanan Lazim Yang Boleh Menambahkan Risiko Kanser

Pada masa kini, kanser adalah salah satu pembunuh utama di Malaysia selain serangan jantung dan kemalangan. Jika dulu ada yang menganggap keturunan atau pencemaran di sekeliling kita seperti asap rokok merupakan ancaman utama kepada kanser, tapi sekarang situasi telah berubah. Semakin moden dunia kita hari ini, semakin bertambah penyebab yang boleh mengakibatkan kanser, termasuklah apa yang kita makan setiap hari.

Jom tengok apa jenis bahan makanan yang kita biasa nikmati, tapi berisiko mengakibatkan kanser.

1. Daging merah

wikimedia.com

Nikmatnya kalau dapat makan roast beef atau lamb chop! Tapi awas! Ia telah dibuktikan boleh menyebabkan banyak masalah kesihatan seperti obesiti dan darah tinggi. Lama-kelamaan, penyakit ini ada potensi untuk menjadi kanser.

2. Tomato dalam tin

www.safebee.com

Canned tomatoes ini lebih murah, mudah dan ringkas untuk dipakai dari tomato biasa. Tak payah basuh, kisar atau potong; campak saja ke dalam periuk. Tapi walaupun ia mempunyai banyak kelebihan, tin yang digunakan itu sebenarnya mengandungi bahan kimia yang boleh menyebabkan kanser. Tomato dalam tin secara tak langsung memang tak elok dimakan, lebih-lebih lagi apabila ia dimasak.

3. Minyak sayuran

Pixnio.com

Bukan semua minyak sayuran merbahaya, melainkan minyak kanola dan minyak yang pernah dipakai. Minyak kanola mengandungi bahan kimia yang boleh mengakibatkan kanser, sementara minyak yang terpakai akan menjadi toksik. Itu sebabnya minyak yang anda pakai untuk menggoreng sesuatu makanan tu tak elok untuk dipakai semula.

4. Ikan salmon yang diternak

Ikan salmon adalah satu sumber asid lemak Omega-3 yang berkhasiat. Tetapi anda perlu tahu, salmon yang bagus untuk dimakan ialah yang organik dan ditangkap dari laut, bukan jenis yang diternak. Farmed salmon ni diternak dalam kurungan dan diberi makanan berisi bahan kimia yang badan mereka tak dapat nak cerna. Jadi tak kiralah sebaik mana salmon ni dimasak sekalipun. Ia masih terdedah kepada bahan kimia yang boleh memudaratkan kesihatan setelah dimakan.

5. Microwaveable popcorn

www.flickr.com

Bertih jagung yang dijual di panggung wayang tu mahal sangat! Kalau dah teringin tu, beli saja popcorn yang anda boleh “pop” sendiri dengan menggunakan ketuhar gelombang mikro. Tapi anda mesti tahu bahawa ­radiasi yang datang dari microwave tu memang menyebabkan kanser. Jangan risau, anda masih boleh “masak” bertih jagung tu dalam periuk biasa di atas api.

Memanglah kita makan untuk hidup tapi perlulah berpada-pada dan pilih yang mana yang sihat. 

Sumber: Curiousmob

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Wed, 4 Apr 2018

Alami Kemurungan Setelah Ibunya Cuba Membunuh Diri, Dwayne “The Rock” Johnson Kongsi Tip Menanganinya

Sebelum dia mencapai kebahagiaan dan kemewahan ini, hidup Dwayne jauh dari sempurna.

Gaya Hidup Tue, 7 May 2019

8 tanda pasangan anda sebenarnya sedang menipu anda

Kejujuran penting dalam setiap hubungan

Acara Mon, 8 Jan 2018

Susah Cari Baju Bila Badan Berbentuk Pear? Ini 7 Tips Untuk Wanita!

Pernah tak bila menyarungkan ‘jeans’ atau seluar panjang, tiba-tiba tersangkut dan sempit di bahagian peha? Namun longgar di bahagian pinggang? Kalau pernah, itu antara tanda bentuk badan yang anda miliki adalah berbentuk pear! Cuba bayangkan […]

Gaya Hidup Sat, 10 Mar 2018

Tip Agar Peti Ais Sentiasa Berbau Segar & Tak Lagi Busuk

Bila buka peti sejuk mesti stres kan terhidu bau busuk!

Gaya Hidup Wed, 11 Apr 2018

Pancaran Cahaya Cacing Glowworm Cetus Panorama Luar Biasa Di Dalam Gua Waitomo

Sesuai dengan jolokannya sebagai bintang-bintang, cacing dengan nama saintifik Arachnocampa Luminosa itu menggantung dirinya di langit-langit gua dan memancarkan cahaya hijau atau biru yang berkilauan.

Featured Mon, 18 May 2020

Kerajaan mungkin kuat kuasa larangan keluar bagi kanak-kanak

Elak golongan berisiko terdedah pada COVID-19

Featured Fri, 5 Jun 2020
Featured Thu, 23 Apr 2020
Featured Mon, 17 Dec 2018

Figura: I Used To Be An Active Student – Sarah Suhairi

Sarah Suhairi tolak tawaran universiti demi perjuangan seni!

| Live TV