Gaya Hidup By: Bibi Ramli February 15, 2018 @ 2:26pm

Jangan Sedap Makan Saja! Ini 5 Jenis Bahan Makanan Lazim Yang Boleh Menambahkan Risiko Kanser

Pada masa kini, kanser adalah salah satu pembunuh utama di Malaysia selain serangan jantung dan kemalangan. Jika dulu ada yang menganggap keturunan atau pencemaran di sekeliling kita seperti asap rokok merupakan ancaman utama kepada kanser, tapi sekarang situasi telah berubah. Semakin moden dunia kita hari ini, semakin bertambah penyebab yang boleh mengakibatkan kanser, termasuklah apa yang kita makan setiap hari.

Jom tengok apa jenis bahan makanan yang kita biasa nikmati, tapi berisiko mengakibatkan kanser.

1. Daging merah

wikimedia.com

Nikmatnya kalau dapat makan roast beef atau lamb chop! Tapi awas! Ia telah dibuktikan boleh menyebabkan banyak masalah kesihatan seperti obesiti dan darah tinggi. Lama-kelamaan, penyakit ini ada potensi untuk menjadi kanser.

2. Tomato dalam tin

www.safebee.com

Canned tomatoes ini lebih murah, mudah dan ringkas untuk dipakai dari tomato biasa. Tak payah basuh, kisar atau potong; campak saja ke dalam periuk. Tapi walaupun ia mempunyai banyak kelebihan, tin yang digunakan itu sebenarnya mengandungi bahan kimia yang boleh menyebabkan kanser. Tomato dalam tin secara tak langsung memang tak elok dimakan, lebih-lebih lagi apabila ia dimasak.

3. Minyak sayuran

Pixnio.com

Bukan semua minyak sayuran merbahaya, melainkan minyak kanola dan minyak yang pernah dipakai. Minyak kanola mengandungi bahan kimia yang boleh mengakibatkan kanser, sementara minyak yang terpakai akan menjadi toksik. Itu sebabnya minyak yang anda pakai untuk menggoreng sesuatu makanan tu tak elok untuk dipakai semula.

4. Ikan salmon yang diternak

Ikan salmon adalah satu sumber asid lemak Omega-3 yang berkhasiat. Tetapi anda perlu tahu, salmon yang bagus untuk dimakan ialah yang organik dan ditangkap dari laut, bukan jenis yang diternak. Farmed salmon ni diternak dalam kurungan dan diberi makanan berisi bahan kimia yang badan mereka tak dapat nak cerna. Jadi tak kiralah sebaik mana salmon ni dimasak sekalipun. Ia masih terdedah kepada bahan kimia yang boleh memudaratkan kesihatan setelah dimakan.

5. Microwaveable popcorn

www.flickr.com

Bertih jagung yang dijual di panggung wayang tu mahal sangat! Kalau dah teringin tu, beli saja popcorn yang anda boleh “pop” sendiri dengan menggunakan ketuhar gelombang mikro. Tapi anda mesti tahu bahawa ­radiasi yang datang dari microwave tu memang menyebabkan kanser. Jangan risau, anda masih boleh “masak” bertih jagung tu dalam periuk biasa di atas api.

Memanglah kita makan untuk hidup tapi perlulah berpada-pada dan pilih yang mana yang sihat. 

Sumber: Curiousmob

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Tue, 20 Feb 2018

Setajam Manakah Mata Anda? Jom Cari Benda Tersembunyi Dalam Puzzle Yang Telah Viral Ini

Sejak beberapa tahun lalu, ada individu yang telah memuatnaik pattern puzzle, dan cabarannya adalah anda perlu cari benda tersembunyi di dalam gambar yang diberikan.

Featured Mon, 29 Oct 2018

Gara-Gara Beri Anak Minum Coca-Cola, Bapa Dipenjara 3 Bulan!

Anaknya tak cukup makan sebab bapanya habiskan duit beli minuman keras!

Gaya Hidup Tue, 13 Feb 2018

7 Jenis Makanan Tingkat Keghairahan Agar Suami Tak Cari Lain

Pasif di ranjang atau kurang keghairahan melakukan hubungan seks, sering dikaitkan dengan wanita lebih-lebih lagi selepas melahirkan anak. Keadaan ini biasanya didorong kesibukan harian dipejabat serta komitmen dirumah.

Gaya Hidup Mon, 5 Nov 2018

Agar-Agar Boleh Buat Bayi Tercekik. Jangan Sangka Makanan Lembik Tidak Bahaya!

Selain agar-agar, bebola ikan, biji rambutan, biji manggis ataupun duit syiling jika tertelan boleh mengundang kematian!

Gaya Hidup Fri, 7 Dec 2018
Gaya Hidup Fri, 19 Jan 2018

Jom Detok Dengan Jus

Cara yang paling mudah untuk menyingkirkan racun atau toksin daripada tubuh badan ialah dengan minum air kosong sekurang-kurangnya 8 gelas sehari. Selain itu, anda juga boleh mengambil jus buah-buahan dan sayuran untuk tujuan detok.

Gaya Hidup Mon, 22 Oct 2018

Ini Tindakan Yang Perlu Anda Lakukan Apabila Tercekik Tulang Ikan

Terbantut selera kalau tercekik tulang ikan kan?

Featured Thu, 22 Aug 2019

Bateri telefon anda cepat habis? Ikuti 5 cara untuk panjangkan hayatnya

Tak perlu tukar bateri baharu atau tukar telefon!

Featured Thu, 25 Oct 2018

Bagaimana Mendapat Gambar Yang Perfect Untuk Instagram, Ini Taktiknya!

Kalau nak gambar dapat banyak tanda suka, foto-foto yang dimuat naik mestilah kena perfect!

Featured Tue, 15 May 2018

Adoi! Umur Baru 25 Tahun Tapi Rambut Dah Beruban. Makan 7 Jenis Makanan Ini Untuk Atasinya

Kalau tak nak rambut beruban pada usia muda, anda boleh amalkan makan 7 jenis makanan ini.

| Live TV