Gaya Hidup By: Yanie Baharom July 29, 2019 @ 10:00am

Jom ‘mandrem’ tikus dengan uncang teh!

Tengah layan kari kepala ikan baik punya, tup-tup! nampak tikus mondok lalu, rasa nak termuntah tak?

Bayangkan kalau makhluk perosak ini membiak di dalam rumah anda, faham-faham sajalah tahap semak dan kotornya rumah itu sehinggakan tetamu yang tidak diundang ini memilih kediaman anda sebagai lokasi untuknya bersenang-senang!

Keadaan ini menyebabkan penghuninya berasa tidak selesa kerana tikus biasanya akan mengganggu serta merosakkan barangan di dalam rumah.

Bakteria yang disebarkan oleh tikus, amat memberhaya dan boleh memberi kemudaratan pada kesihatan sekaligus menyebabkan penyakit kronik seterusnya maut.

Foto: Genie Pest Control, Inc

Bermacam cara untuk mengusir tikus dari terus bermaharajalela di kediaman kita. Namun, tidak semua cara dan petua menjadi dan masalah ini akan berterusan sekiranya tiada tindakan dilakukan.

Tahukah anda dengan hanya menggunakan uncang teh yang telah digunakan, anda boleh menghalau tikus dari terus berada di rumah anda?

Sekiranya anda sering minum minuman teh yang beruncang, jangan terus dibuang selepas membancuhnya kerana uncang berkenaan amat berguna untuk mengatasi masalah menghalau tikus.

Foto: Iluminasi

Sebelum anda menggunakan uncang berkenaan untuk mengusir tikus, anda harus memastikan dan mengenal pasti di manakah tempat persembunyian tikus itu. Seterusnya meletakkan beberapa uncang teh berkenaan di setiap tempat tikus itu bersembunyi.

Apakah fungsi uncang teh ini untuk mengusir tikus? Sebenarnya peppermint yang terkandung di dalam uncang teh itu boleh menyebabkan iritasi atau pun menyebabkan kegatalan di hidung tikus setelah menghidu, ini membuatkan deria bau tikus tidak selesa serta terganggu.

Akibat ketidakselesaan inilah tikus berkenaan akan segera meninggalkan tempat di mana ia bersembunyi di kediaman anda.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 19 May 2020
Featured Sun, 23 Sep 2018
Gaya Hidup Sat, 13 Oct 2018

Wanita Ini Dipenjara 3 Bulan Kerana Periksa Telefon Bimbit Suami!

Biar betul kena penjara sebab check telefon bimbit suami? 

Gaya Hidup Sun, 11 Nov 2018

6 Perkara Anda Patut Tahu Tentang Pas Unlimited Untuk Perkhidmatan Bas & Keretapi Malaysia

Pas bulanan bernilai RM100 ini adalah sebahagian daripada peruntukan dari Bajet 2019.

Gaya Hidup Fri, 29 Jun 2018

Kalau Nak Rambut Kekal Sihat Dan Tak Gugur, Ikuti Tip Penjagaan Rambut Oleh Yuna

Tip penjagaan rambut oleh Yuna ini memang patut anda praktikkan!

Featured Thu, 11 Jan 2018

Clean Eating Adalah Gaya Hidup

‘YOU ARE WHAT YOU EAT’, ungkapan ini memang sering kita dengar.  Jika kita mengambil makanan  sihat, maka tubuh juga menjadi sihat. Tapi jika makanan yang diambil tidak sihat dan banyak bahan pengawet, maka tubuh badan […]

Gaya Hidup Thu, 11 Apr 2019
Featured Wed, 30 May 2018

Biarpun Sibuk Shooting, Ia Bukan Alasan Emma Maembong Tidak Berpuasa!

Jom semak tip sahur dan cara pelakon yang popular menerusi drama “Kau Yang Terindah” ini kekal bertenaga di set penggambaran.

Featured Fri, 11 Jan 2019

| Live TV