Gaya Hidup By: tex_admin June 6, 2018 @ 2:00pm

Pening Kepala Nak Packing Barang Untuk Balik Raya? Cuba Tip Ini

Anda dah berkemas barang untuk pulang beraya di kampung? Yelah, raya dah nak dekat, kalau kemas dan packing awal-awal kan lebih senang?

Bagi anda yang masih single, memang senang dan cepat sahaja kan, nak packing baju? Tapi macam mana pula ibu yang ada anak lebih dari dua orang? Mesti kelam kabut nak berkemas!

Kali ini penulis nak kongsikan cara yang boleh membantu kaum ibu untuk membuat persiapan balik raya nanti. Jom kita semak!

1. Sediakan senarai untuk setiap ahli keluarga

Foto: Mommylotte

Anda boleh buat satu senarai untuk setiap ahli keluarga di atas sehelai kertas A4. Senaraikan barang yang ingin dibawa mengikut kategori seperti pakaian, alat-alat mekap dan makanan. 

2. Lipat dan gulung baju dalam beg

Foto: Mommylotte

Gulung baju yang ingin dibawa dan bukan sekadar lipat sahaja. Kaedah menggulung baju ini akan menjimatkan ruang beg anda.

Foto: Mommylotte

Bagi baju yang mudah berkedut, gosok dahulu baju tersebut dan simpan dalam beg pelindung plastik sebelum dilipat kemas. Plastik itu berfungsi untuk melindungi baju dari sebarang kedutan.

3. Barang kemas dan produk kecantikan disimpan dalam bekas kecil

Foto: Yuk’s Trove

Penggunaan bekas kecil memang menjimatkan ruang. Pilih bekas yang banyak bahagian contohnya bekas ubat untuk mengasingkan barang kemas ataupun pin-pin tudung anda.

Anda juga boleh menggunakan bekas yang kecil (travel size) untuk simpan produk yang berbentuk cecair seperti syampu, pelembap dan sebagainya. 

4. Balut barangan berkaca dengan kain

Foto: Mommylotte

Minyak wangi dan deodorant adalah antara barangan berkaca yang akan anda bawa, jadi balut barangan tersebut dengan kain dan diikat kemas degan getah. Lebih mudah lagi, gunakan stokin lama dan masukkan minyak wangi ke dalamnya.

5. Sediakan ruang penyangkut di dalam kereta untuk letak barang keperluan ketika dalam perjalanan

Foto: Rileksla.com

Simpan sahaja apa yang diperlukan oleh ahli keluarga dalam ruang penyangkut ini seperti biskut, botol air dan sebagainya. Anda juga boleh simpan barang mainan anak supaya mereka tidak bosan ketika dalam perjalanan.

Macam itulah cara nak buat persiapan balik kampung nanti. Lebih mudah dan menjimatkan ruang. Jangan lupa untuk cuba tip ini ok!

Sumber: Majalah Pama

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 29 Apr 2020

Kesalahan berbeza punca dua wakil rakyat hanya didenda RM1,000

Masyarakat perlu faham istilah undang-undang

Featured Wed, 19 Sep 2018

Ini Caranya Untuk Menanam Pokok Nanas Dalam Pasu, Mudah Sangat!

Tiada masalah jika anda tak ada garden untuk tanam pokok ini.

Featured Wed, 20 Nov 2019

Ketahui rutin jaga kulit Wany Hasrita

Ini rutin mudah untuk kulit sihat

Gaya Hidup Thu, 15 Apr 2021

Rekaan Moden & Sofistikated Busana Muslimah Serlahkan Keanggunan

Begitu banyak pilihan pakaian yang tersedia untuk kaum hawa di luar sana, namun kadang kala, ada masanya mereka masih buntu memilih rekaan busana untuk digayakan. Ada beberapa faktor yang dititikberatkan oleh wanita muslimah di luar […]

Featured Sun, 31 May 2020

Raffia Arshad, hakim wanita berhijab pertama di United Kingdom, hebat!

Inspirasi buat wanita Muslim di seluruh dunia

Featured Mon, 23 Mar 2020

Raja Permaisuri Agong sedia hidangan untuk kakitangan hospital

Untungnya dapat rasa air tangan Tunku Azizah

Gaya Hidup Tue, 27 Mar 2018

Punggung Hitam & Berselulit? Cuba Skrub Ini Untuk Hasil Yang Terbaik

Selulit di bahagian punggung merupakan antara masalah paling tidak ‘cool’ yang dihadapi oleh wanita.

Featured Thu, 27 Sep 2018

Bayangkan Kediaman Mewah Setinggi 27 Tingkat Hanya Didiami Oleh 5 Beranak, Tak Takut Ke?

Kediaman mengagumkan itu dilengkapi dengan tiga helipad, sebuah pawagam, beberapa kolam renang dan mempunyai 600 kakitangan, terletak di selatan Mumbai, India

Gaya Hidup Wed, 28 Feb 2018

Awas Si Kuat Sentap, Jangan Sampai Rakan Anda Meluat!

Tidak kiralah sebaik dan setulus mana pun hati anda tetapi kalau kuat sentap, memanglah kawan-kawan sekeliling akan lari.

Gaya Hidup Thu, 2 Aug 2018

14 Lukisan ‘Baby Bump’ Yang Sangat Cute & Buat Anda Geram

Jika trend merakamkan foto nude dengan perut memboyot dilakukan kebanyakan wanita suatu ketika dulu, kini lukisan perut pula menjadi pilihan.

| Live TV