Gaya Hidup By: Yanie Baharom April 18, 2018 @ 9:00am

Kalau Sudah Pekena Sate Zainab Ismail, Pasti Tak Pandang Sate Lain Lagi

Bercakap mengenai menu yang satu ini, ia antara hidangan popular sepanjang Ramadhan dan Hari Raya. Pastinya anda juga pernah menjadikan ia hidangan wajib ada buat para tetamu yang datang bertandang ke rumah terbuka anda.

Makanan yang dimaksudkan tidak lain tidak bukan adalah sate. Bercakap tentang makanan tradisi Malaysia itu, ia sangat sinonim dengan nama Haji Samuri. Iaitu pelopor restoran sate yang telah berjaya mengkomersilkan hidangan itu sebagai makanan harian di negara ini.

Adat berniaga pasti ada saingan, kemunculan stall seperti Satay Willy, Satay Station, Pak Din Satay, Haji Senin Sate, Kamaruddin Satay dan Aji-Don Alley, menambah variasi pilihan buat pelanggan.

Foto: V Keong

Namun dalam banyak-banyak restoran sate popular yang disebutkan, Sate Zainah Ismail tetap WIN! pada pendapat penulis. Terletak di 3437, Jalan Keramat, Kuala Lumpur, banyak ulasan di atas talian jika anda menaip nama sate ini. Rata-rata ulasan yang diberikan adalah amat positif.

Sedikit informasi buat pembaca, dulunya restoran ini menggunakan nama Ismail Satay. Allahyarham Ismail merupakan bapa kepada Puan Zainah iaitu pengusaha sekarang. Kiranya Puan Zainah ini mewarisi kepakaran bapanya membuat sate. 

Berdekatan dengan stesen LRT, bagi yang malas memandu boleh menaiki LRT dan berhenti di Stesen Damai. Mudah menemuinya bila sahaja anda keluar dari stesen LRT tersebut.

Foto : V Keong

Jika masih menghadapi masalah mencarinya, jadikan pencarian anda menarik dengan mengikuti asap dari bumbung serta bau sate yang sedang dibakar.

Menjadikan Sate Zainah Ismail cukup istimewa, kerana rempah ratus yang diperap membuatkan sate ini lazat dimakan sekalipun tanpa kuah kacangnya.

Bukan itu saja, terdapat aneka sate iaitu ayam, daging, hati ayam dan perut lembu. Meskipun harga sate di sini agak mahal mencecah RM2 akan tetapi dijamin anda berpuas hati kerana selain rasanya yang sangat sedap, isi satenya ‘gemok-gemok’. Enam, tujuh batang sudah boleh buat anda kenyang!

Foto : V Keong

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Tue, 6 Feb 2018

Tip Elak Cemburui Kebahagiaan Orang Lain

Siapa sahaja yang boleh menafikan impak negatif cemburu yang antaranya boleh mengundang tekanan, menyekat kebebasan, menjurus ketidakpuashatian dan seterusnya menyebabkan individu membuat sesuatu tidak terjangka.

Gaya Hidup Mon, 2 Jul 2018
Gaya Hidup Fri, 9 Nov 2018

Berseri Di Hari Bahagiamu, Jom Lakukan DIY Treatment Ini

Apa juga keadaan yang membataskan kamu ladies, kecantikan dan keserian wajah menjelang hari bahagiamu tidak harus diabaikan.

Featured Fri, 26 Oct 2018

Lima Negara Dengan Status Penduduk Paling Gembira, Baru Lihat Gambar Dah Buat Kita Happy!

National Geographic menamakan lima negara didiami penduduk paling gembira!

Acara Sun, 22 Sep 2019

Mira Filzah lancar Honor 20 Pro Icelandic Frost

Warna merah jambu berkilau memikat wanita

Gaya Hidup Wed, 13 Mar 2019
Gaya Hidup Sun, 17 May 2020
Featured Fri, 17 Apr 2020

Cara memaksimumkan konsep bekerja dari rumah

Kenal pasti perkara perlu diberi keutamaan

Gaya Hidup Tue, 29 Jan 2019
Gaya Hidup Thu, 21 Jun 2018

5 Perkara Ini Yang Perlu Anda Elakkan Ketika Pergi Beraya

Jangan lakukan perkara ini kalau anda pergi beraya ya!

| Live TV