Gaya Hidup By: tex_admin October 15, 2019 @ 7:47pm

Kegunaan soda bikarbonat selain untuk masakan

Oleh Ainur Nadhirah Bahrom Shah 

Soda bikarbonat atau lebih dikenali sebagai baking soda lazim digunakan dalam pembuatan kek, roti dan kuih. Ia bersifat alkali yang akan bertindak meneutralkan adunan kek atau kuih. 

Soda bikarbonat juga bermanfaat untuk kecantikan. Ia boleh digunakan sebagai bahan tambahan di dalam pencuci muka untuk dibuat skrub muka. Selain itu, ia juga boleh melembutkan tangan dan kaki serta membuang daki-daki. 

 Malah ia juga dapat membantu anda dalam menyelesaikan urusan dan tugasan membersihkan rumah. Antaranya adalah: 

Pencuci pakaian  

Foto: azuza.eu

Soda bikarbonat dapat membantu dalam proses pencucian pakaian bertindak melembutkan dan menghilangkan bau pakaian. Pada masa yang sama ia juga dapat menghilangkan kotoran kekuning-kuningan yang biasanya ada pada kolar baju dan pergelangan tangan. 

Caranya mudah sahaja dengan melarutkan baan berkenaan ke dalam air atau taburkan serbuk soda bikarbonat di atas pakaian mahupun di dalam mesin basuh. 

Bahan pencuci bilik air 

Foto: xtra.com.my

Soda bikarbonat juga sesuai dijadikan sebagai bahan pencuci bilik air. Ada beberapa cara yang boleh anda lakukan. Antaranya dengan membancuh serbuk soda bikarbonat di dalam baldi lalu jirus ke dalam paip untuk menghilangkan kotoran degil yang menyempitkan laluannya. Anda juga boleh menggunakannya untuk menghilangkan kuman pada lantai tandas dan bilik air. 

Selain itu, bancuhan tersebut boleh diletakkan dalam botol semburan. Kemudian semburkan ia pada langsir mandi dan dinding untuk menghilangkan kotoran. 

Pengilat barang 

Foto: petuatube.com

Dengan bantuan serbuk soda bikarbonat boleh membersihkan periuk, dapur dan lap ketuhar gelombang mikro agar ia kembali bersinar! 

Selain itu, jika sinki anda tersekat, larutkan soda bikarbonat dengan air panas lalu tuangkan ke dalam sinki agar keladak yang ada akan keluar daripada paip bawah sinki. 

Menghapuskan bau yang tidak menyenangkan

Dengan menyimpan serbuk soda bikarbonat dalam bekas yang terbuka di dalam peti ais, ia akan menyerap bau yang tidak menyenangkan dan meneutralkan bau dalam peti ais. 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 17 Jan 2018

8 Tip Diet Imran Ajmain

Penyanyi yang popular dengan lagu Seribu Tahun, Imran Ajmain berkongsi kejayaan menurunkan berat badan daripada 129 kilogram ke 110 kilogram dalam masa 5 bulan. Jelas Imran dia melakukan secara perlahan kerana tidak mahu terlalu memaksa […]

Featured Tue, 3 Sep 2019

Ikuti panduan ini agar bilik tidur anda kelihatan luas!

Senangnya nak bagi bilik kelihatan luas!

Gaya Hidup Fri, 6 Apr 2018

Kolestrol Dalam Badan Tinggi? Guna Bendi Saja Untuk Turunkannya

Jumlah kolestrol yang tinggi dan berlebihan dalam badan boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius terhadap sistem kardiovaskular badan.

Featured Thu, 23 Apr 2020

PKP dilanjut sehingga 12 Mei dengan sedikit kelonggaran

Peperangan menentang COVID-19 perlu diteruskan

Gaya Hidup Mon, 10 Sep 2018

Saintis Ini Kongsikan Sebab Kenapa Anda Tidak Boleh Duduk Terlalu Lama. Bahaya Rupanya!

Jika anda seorang yang suka bermalas-malasan, fungsi dalaman tubuh anda akan semakin lemah!

Featured Thu, 11 Jan 2018

Clean Eating Adalah Gaya Hidup

‘YOU ARE WHAT YOU EAT’, ungkapan ini memang sering kita dengar.  Jika kita mengambil makanan  sihat, maka tubuh juga menjadi sihat. Tapi jika makanan yang diambil tidak sihat dan banyak bahan pengawet, maka tubuh badan […]

Featured Sat, 14 Jul 2018
Gaya Hidup Wed, 17 Jan 2018

Tabiat Yang Boleh Merosakkan Minda

Kita semua ingin bahagia. Tanpa sedar, meskipun selalu mahu sentiasa bahagia, kita mengulangi tabiat tidak sihat yang menghalang mencapai kebahagiaan. Ironi kan? Ini tabiat yang boleh merosakkan minda yang MESTI dihindari: 1) Berhenti mengeluh tentang […]

Gaya Hidup Thu, 20 Sep 2018

Ketahui 5 Personaliti Berdasarkan Coklat Kegemaran Anda

Bagi anda yang suka coklat susu, anda adalah seorang yang bijak dan suka menjadi pusat perhatian.

Featured Fri, 31 May 2019

| Live TV