Gaya Hidup By: tex_admin October 15, 2019 @ 7:47pm

Kegunaan soda bikarbonat selain untuk masakan

Oleh Ainur Nadhirah Bahrom Shah 

Soda bikarbonat atau lebih dikenali sebagai baking soda lazim digunakan dalam pembuatan kek, roti dan kuih. Ia bersifat alkali yang akan bertindak meneutralkan adunan kek atau kuih. 

Soda bikarbonat juga bermanfaat untuk kecantikan. Ia boleh digunakan sebagai bahan tambahan di dalam pencuci muka untuk dibuat skrub muka. Selain itu, ia juga boleh melembutkan tangan dan kaki serta membuang daki-daki. 

 Malah ia juga dapat membantu anda dalam menyelesaikan urusan dan tugasan membersihkan rumah. Antaranya adalah: 

Pencuci pakaian  

Foto: azuza.eu

Soda bikarbonat dapat membantu dalam proses pencucian pakaian bertindak melembutkan dan menghilangkan bau pakaian. Pada masa yang sama ia juga dapat menghilangkan kotoran kekuning-kuningan yang biasanya ada pada kolar baju dan pergelangan tangan. 

Caranya mudah sahaja dengan melarutkan baan berkenaan ke dalam air atau taburkan serbuk soda bikarbonat di atas pakaian mahupun di dalam mesin basuh. 

Bahan pencuci bilik air 

Foto: xtra.com.my

Soda bikarbonat juga sesuai dijadikan sebagai bahan pencuci bilik air. Ada beberapa cara yang boleh anda lakukan. Antaranya dengan membancuh serbuk soda bikarbonat di dalam baldi lalu jirus ke dalam paip untuk menghilangkan kotoran degil yang menyempitkan laluannya. Anda juga boleh menggunakannya untuk menghilangkan kuman pada lantai tandas dan bilik air. 

Selain itu, bancuhan tersebut boleh diletakkan dalam botol semburan. Kemudian semburkan ia pada langsir mandi dan dinding untuk menghilangkan kotoran. 

Pengilat barang 

Foto: petuatube.com

Dengan bantuan serbuk soda bikarbonat boleh membersihkan periuk, dapur dan lap ketuhar gelombang mikro agar ia kembali bersinar! 

Selain itu, jika sinki anda tersekat, larutkan soda bikarbonat dengan air panas lalu tuangkan ke dalam sinki agar keladak yang ada akan keluar daripada paip bawah sinki. 

Menghapuskan bau yang tidak menyenangkan

Dengan menyimpan serbuk soda bikarbonat dalam bekas yang terbuka di dalam peti ais, ia akan menyerap bau yang tidak menyenangkan dan meneutralkan bau dalam peti ais. 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Tue, 17 Apr 2018

Ini Sebab Kenapa Anda Tak Patut Biarkan Handphone Anda Dicas Semalaman

Anda pernah dengarkan, yang kita tak patut biarkan telefon kita dicas berlebihan? Kononnya lama-lama kuasa bateri itu akan berkurangan.

Gaya Hidup Thu, 11 Jan 2018

Hidangan Menyelerakan di The Sumbs

The Sumbs, For Foodie By Foodie Café. Bagi warga Shah Alam, kafe ini tidak perlu diperkenalkan lagi kerana ramai yang tahu tentang kelazatan makanannya. Berkonsepkan makanan fusion, The Sumbs menampilkan kelainan dalam pilihan menu dan […]

Gaya Hidup Thu, 12 Apr 2018

Enam Taktik Memikat Ini Mampu Membuatkan Lelaki Poket Tebal Jatuh Ke Tangan Anda

Kebanyakan wanita mendambakan lelaki kaya kerana mereka mengejar kemewahaan dan tidak mahu hidup susah.

Featured Sun, 24 May 2020
Gaya Hidup Fri, 9 Feb 2018

Dah Pukul 3 Pagi Tapi Tak Boleh Tidur? Ini 5 Cara Efektif Untuk Cepat Lena

Memang tension kalau kita kepenatan setelah bekerja seharian tapi apabila kita rebah ke katil, tak boleh pulak mata nak pejam.

Featured Tue, 10 Dec 2019
Featured Tue, 18 Feb 2020

Pelakon Ashraf Sinclair meninggal dunia akibat serangan jantung

Pemergiannya ditangisi keluarga dan peminat!

Gaya Hidup Tue, 3 Dec 2019

Seni Meraikan Tetamu Jadikan Anda Tuan Rumah Disenangi

Tetapkan atur cara, pasti majlis meriah dan sempurna!

Gaya Hidup Mon, 7 Oct 2019

Gaya 90-an jadi inspirasi rekaan kasut ‘streetwear’ pertama Lacoste

Kekal elegan dengan kasut ‘streetwear’ Court Slam

Gaya Hidup Fri, 22 Jun 2018

| Live TV