Gaya Hidup By: Yanie Baharom February 21, 2018 @ 1:56pm

Kekal Lincah Di Ranjang Pada Usia 50-an? Ini 5 Tips Elak Cepat Menopause!

Sebut saja topik menopause, pasti terbayang golongan wanita berusia dan masalah putus haid yang dialami mereka.  Tapi tahukah anda bahawa menopause bukan sekadar berpusar soal kitaran haid terhenti?

Antara konflik batin akibat menopause, menyebabkan nafsu seorang wanita akan menurun sama sekali berbeza dengan nafsu suami.

Ramai di kalangan wanita yang mengalami transisi  menopause hilang selera untuk melakukan hubungan kelamin dan melakukannya dalam keadaan terpaksa, itupun mungkin cuma setahun sekali.


www.boredpanda.com

Seperkara yang ingin disentuh ini banyak berlaku di kalangan wanita menopause di mana tiap kali bersama suami, mereka akan mengalami masalah kerengsaan vagina yang teruk disebabkan faktor kemerosotan lender vagina yang menghalang proses penentrasi zakar ke dalam vagina.

Di samping masalah seks yang meruncing, emosi wanita menopause juga kebiasaaannya menjadi tidak stabil, stress, berlaku gangguan tidur, suhu badan tidak menentu dimana kadangkala terasa seperti berbahang panas dan kadangkala terlalu sejuk dan sebagainya.

Elak mengalami menopause yang menganggu emosi wanita sekaligus menghalang ia berlaku sebelum tiba waktunya, nah! terdapat lima tips yang boleh membantu wanita memperlambatkan proses putus haid dan terus hidup tanpa dibelenggu emosi!


markstengler.com

1. Amalan Gaya Hidup Aktif/Bersenam

Amalkan gaya hidup yang aktif bermula dari awal. Bersenam secara rutin sebanyak 3-4 kali seminggu selama 30 minit untuk setiap sesi. Berjalan kaki di sekeliling taman setiap hari juga bagus untuk kesihatan dan membina pemikiran yang lebih positif.


www.healthline.com

2. Lebihkan Pengambilan Sayur-sayuran Dan Buah-buahan

Banyakkan pengambilan sayur-sayuran, ulaman dan juga buah-buahan. Selain membekalkan vitamin dan mineral secara semulajadi, ia juga dapat membekalkan serat penting dalam pola pemakanan kita.

financialtribune.com
Vegetables and Fruit Heart Shaped

3. “Say No to Caffeien!”, Minuman Berkarbonat dan “Fast Food”

Jauhi makanan yang tinggi kafein, minuman berkarbonat dan makanan segera kerana ia boleh mengganggu hormon dan tahap kesuburan wanita.


http://www.brockpress.com

4. Sentiasa “Maintain Body”

Jika mengalami berat badan berlebihan atau obesiti, turunkan berat badan secara perlahan-lahan dengan cara yang sihat. Amalkan pemakanan seimbang setiap hari dan jadikan amalan seharian. Ini terbukti dapat menurunkan berat badan dengan cepat dan berat badan tidak cepat naik.


www.freeimages.com

5.  Ambil Makanan Dan Vitamin Tinggi Antioksidan

Amalkan makanan yang tinggi antioksidan seperti kekacang, buah berry, coklat tanpa gula dan sayur-sayuran hijau. Ambil vitamin yang tinggi antioksidan seperti Vitamin A, C , E dan Polyphenols.

Pengambilan makanan dan vitamin yang tinggi antioksidan ini perlulah dimulakan sejak awal usia lagi untuk memperlambatkan proses menopause. Sebaiknya amalkan vitamin seawal 25 tahun kerana banyak fungsi badan semakin merosot apabila kita berusia 25 tahun.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 17 Jan 2018

6 Makanan Sihat, Tetapi Tinggi Kalori

Apabila anda sedang mencuba menurunkan berat badan, pasti anda akan memilih makanan yang menyihatkan serta dipercayai boleh membantu proses penurunan berat badan. Tetapi ramai yang sebenarnya tersilap langkah kerana ada makanan ‘sihat’ yang diambil itu […]

Featured Fri, 28 Feb 2020

5 tip jadikan diri anda ‘magnet’ positif

‘Feeling’ cantik apa salahnya!

Gaya Hidup Tue, 22 Jan 2019
Gaya Hidup Wed, 4 Dec 2019

Kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP bantu kanak-kanak Orang Asli

Sumbang 30 sen daripada setiap pembelian

Gaya Hidup Mon, 9 Apr 2018

Tiada Makanan Halal Di Disneyland Tokyo? Kedai Ini Boleh Deliver Bento Halal Untuk Anda

Tak syoknya bila tak ada makanan halal di Disneyland. Takkan nak kena bawa makanan sendiri pula?

Featured Wed, 10 Jan 2018

10 sebab travel buat anda lebih bahagia

Berkembangnya syarikat penerbangan tambang murah Air Asia membuatkan travel perlahan-lahan menjadi satu budaya dan gaya hidup masyarakat kita. Sama ada bercuti untuk bertemu keluarga di kampung, atau melepaskan lelah kerja seketika, travel sebenarnya bermanfaat kepada […]

Gaya Hidup Thu, 18 Jan 2018

Krisis Pertengahan Usia: Apa Yang Perlu Anda Ambil Tahu

Krisis pertengahan usia adalah transisi antara identiti dan keyakinan diri yang berlaku dalam kalangan individu pertengahan usia dalam lingkungan 45 hingga 64 tahun. Krisis ini boleh dilihat dari segi psikologi dan kelakuan yang berbeza untuk […]

Gaya Hidup Tue, 10 Apr 2018

Spaghetti RM5 Je? Biar Betul? Apalagi Jomlah Serbu!

Nikmati spaghetti dengan hanya RM5. Biar betul? Kalau tak percaya lapangkan waktu anda untuk mengunjungi restoran The Humble Chef yang terletak di Bukit Damansara.

Gaya Hidup Mon, 23 Jul 2018

Rumah Banyak Cicak? Ini DIY Perangkap Cicak Paling Berkesan Yang Anda Perlu Tahu

Guna bahan dapur saja untuk buat perangkap cicak. Awas ya cicak!

Gaya Hidup Fri, 14 Dec 2018

Aejeong! 8 Simbolik Cinta Orang Korea Yang Menjadi Ikutan Dunia

Luahkan perasaan sayang anda dengan lapan isyarat cinta artis K-Pop ini!

| Live TV