Gaya Hidup By: Yanie Baharom January 17, 2020 @ 12:32pm

Kenapa ‘lemau’ setiap kali menjelang Isnin?

Menjelang  hari Isnin sahaja, mulalah diri berasa lemau dan seolah-olah tidak berdaya. Hendak dikatakan tidak cukup rehat, hujung minggu sudah puas berehat.

Acara marathon tidur dan tidur lagi adalah perkara paling nikmat sekali! Secara logiknya, setiap individu sepatutnya lebih bersemangat sama ada untuk ke pejabat mahupun sekolah.

Penyakit ‘lemau’ dan berasa malas untuk keluar bekerja pada hari Isnin ini dialami sesiapa sahaja di seluruh dunia sehinggakan muncul istilah Monday blues.

Sehingga kini tiada penerangan saintifik mengenai gejala bersifat global ini, sebaliknya ia sejenis ‘penyakit’ yang ada dalam diri sendiri, berkaitan dengan tempoh peralihan daripada hari tidak bekerja kepada hari bekerja.

Berikut adalah beberapa penjelasan ilmiah mengapa kita berasa malas pada hari Isnin.

1. Pada hari biasa atau hari bekerja kebiasaannya kita mengerah banyak tenaga dan otak, justeru menjelang hujung minggu kita menjadi malas untuk berbuat apa sahaja.

Contohnya, pada hari biasa kita akan bangun sekitar jam 6 pagi dan aktif bekerja sehingga 10 malam, kemudian tidur. Sementara hujung minggu kita akan berjaga sehingga lewat malam dan hanya bangun sesudah matahari terpacak.

2. Perubahan gaya hidup selama dua hari (Sabtu dan Ahad) ini mengubah keadaan biologi manusia. Akibatnya, jam biologi ini tidak lagi serasi dengan waktu kebiasaan anda bangun tidur semasa hari bekerja lantas menyebabkan anda mengalami Monday blues lantaran tempoh tidur yang tidak mencukupi.

3. Pernah atau tidak berasa mengantuk atau pening ketika bangun pagi pada hari ini? Jika pernah, itu mungkin disebabkan tidur terlalu lama pada hujung minggu yang lalu. Makin lama masa yang diambil untuk tidur, semakin anda merasa mengantuk.

4. Jika anda tidak lagi berminat dengan kerja yang anda buat sekarang, anda kemungkinan besar mengalami fenomena psikologi Monday blues. Jika setiap hari anda merasakan perasaan yang sama, lebih baik anda membuat pertimbangan sama ada hendak mencari kerja yang anda suka atau terus bekerja dalam bidang yang diceburi sekarang.

Namun adakah Monday Blues hanya mempengaruhi mereka yang tidak suka pada kerja mereka sahaja?

Kajian yang dilakukan oleh  pengeluar makanan Marmite yang berpengkalan di United Kingdom  mendapati bahawa inividu yang berusia di antara 45 hingga 54 tahun sering menjadi mangsa kepada fenomena yang dinamakan Monday Blues ini.

Fenomena Monday blues ini memperlihatkan pelbagai paten disiplin yang pelbagai bergantung kepada individu yang terbabit.

Ada yang tiba di pejabat selepas dua jam waktu bekerja bermula, ada yang  langsung tidak melakukan apa-apa dan hanya bergelak ketawa sahaja sepanjang tempoh waktu bekerja dan ada juga yang hanya memperlihatkan kesibukan seolah-olah merekalah yang paling rajin sedang hakikatnya tidak melakukan apa-apa pun sehingga menjelang tengahari.

Keadaan ini menunjukkan kesan psikologi tempoh peralihan hari cuti kepada hari bekerja terhadap tahap produktiviti pekerja

Bagaimana pula dengan mereka yang cuti pada hari Jumaat dan Sabtu seperti mereka yang bekerja di Kedah, Johor, Kelantan dan Terengganu? Tiada bezanya.

Menurut satu kajian yang diterbitkan oleh Journal of Positive Psychology pada tahun 2012, dapatan perubahan mood individu pada hari Isnin sehingga Khamis tidak menunjukkan kesan yang ketara.

Perubahan tabiat kerja yang signifikan hanya dapat disaksikan sehari sebelum tiba cuti hari minggu.

Ada juga kajian yang dijalankan oleh universiti berbeza menunjukkan fenomena Monday blues lebih ketara pada hari Isnin.

Cara mengatasi Monday blues

1. Jaga waktu tidur

Menurut pakar perubatan tidur, Dr Gregory Carter, mereka yang merancang  untuk mendapatkan semula tidur mereka yang tidak cukup sebelum ini boleh melakukannya dengan teknik tidur lebih awal dan bangun pada waktu yang sama pada hujung minggu.

Ini kerana jika anda tidur melebihi masa anda bangun pada hari bekerja, ritma sirkadian anda akan terganggu. Ini seterusnya akan mempengaruhi jam biologi individu menyebabkan rasa susah untuk bangun pada hari isnin.

Foto: Synovis

2. Makan coklat

Kajian yang dijalankan pada tahun 2013 oleh Astrid mendapati bahawa coklat boleh membuatkan anda berasa lebih gembira. Ia mengandungi hormon serotonin dan boleh merangsang perembesan endorfin.

3. Siapkan kerja lebih awal

Sebelum masuk pejabat, biasanya kita sudah tahu apakah tugasan atau perbincangan yang patut dilaksanakan minggu hadapan. Jika tidak mahu dibebani kerja pada hari Isnin, cuba belajar siapkan sesuatu tugasan itu lebih awal.

Foto: Design Taxi

4. Positifkan diri

Hadapi masalah Monday blues ini dengan fikiran  dan semangat yang positif. Jangan terlalu mengikut rasa yang tidak mendatangkan keuntungan atau kebaikan kepada prestasi kerja dan kehidupan seharian anda. Pastinya ada sesuatu yang menarik atau momen yang menggembirakan di tempat kerja yang boleh digunakan sebagai pengukuh semangat untuk anda terus bekerja dalam keadaan yang lebih produktif dan positif.

Foto: Inc.co

5. Pilih pakaian dan warna yang merangsang semangat anda

Tidak salah kalau hendak melaram ke pejabat asalkan tidak keterlaluan, yang penting anda gembira dan berasa selesa dengan penampilan yang dikenakan setiap kali ke tempat bekerja.

Bila terlihat cantik atau tampan, pasti ramai yang memuji dan ini boleh membuatkan anda tersenyum sepanjang hari.

Warna terbaik untuk hari Isnin adalah putih. Warna ini lambang kesucian harmoni. Pemakaian warna putih akan membuatkan kamu berasa polos dan bersedia menghadapi sebarang kemungkinan dengan tenang.

Foto: Pinterest

Diharapkan perkongsian Hijab & Heels ini sedikit sebanyak dapat merangsang semangat anda untuk ke pejabat setiap kali menjelang hari Isnin. Jadikan ia sebagai permulaan hari yang membahagiakan!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Sat, 19 Jan 2019

Gambar telur ayam ketepikan rekod ‘likes’ dipegang Kylie Jenner!

Kylie membuat video lucu dengan memecahkan telur ayam di jalan raya. Haha!

Featured Thu, 14 May 2020
Featured Thu, 23 Apr 2020

“Yang duduk di bandar nak balik ke kampung tak boleh…tidak boleh,” – Ismail Sabri

Tolonglah jangan galak sangat nak balik kampung masa Ramadan ni

Gaya Hidup Mon, 8 Jan 2018

Untuk Wanita Berumur 30-An, Jangan Abaikan 5 Perkara Ini Kalau Nak Cantik

Sedar tak sedar, usia sudah masuk angka 30. Wah pantasnya masa berlalu pergi! Bagi sesetengah wanita, usia 30 tahun boleh dikatakan sebagai waktu puncak , punya karier yang stabil serta keluarga sendiri. Kehidupan pun sudah […]

Acara Mon, 8 Jan 2018

Susah Cari Baju Bila Badan Berbentuk Pear? Ini 7 Tips Untuk Wanita!

Pernah tak bila menyarungkan ‘jeans’ atau seluar panjang, tiba-tiba tersangkut dan sempit di bahagian peha? Namun longgar di bahagian pinggang? Kalau pernah, itu antara tanda bentuk badan yang anda miliki adalah berbentuk pear! Cuba bayangkan […]

Gaya Hidup Tue, 3 Dec 2019

Seni Meraikan Tetamu Jadikan Anda Tuan Rumah Disenangi

Tetapkan atur cara, pasti majlis meriah dan sempurna!

Featured Wed, 29 Apr 2020
Gaya Hidup Mon, 7 Oct 2019

Gaya 90-an jadi inspirasi rekaan kasut ‘streetwear’ pertama Lacoste

Kekal elegan dengan kasut ‘streetwear’ Court Slam

Gaya Hidup Tue, 16 Oct 2018

Adakah Anda Memiliki 10 Ciri Ini? Jika Ada, Sah Anda Drama Queen!

Misi dalam hidup si drama queen tidak lain tidak bukan mahu diberi perhatian juga menjadi perhatian!

Featured Tue, 7 Aug 2018

| Live TV