Gaya Hidup By: Yanie Baharom October 1, 2018 @ 4:00pm

Lapan Pekerjaan Pelik Yang Wujud Di Muka Bumi Tuhan

Lapan pekerjaan ini aneh tapi benar. Bahkan sesetengahnya menerima bayaran lebih tinggi daripada seorang doktor, jurutera mahupun akauntan. 

Nak tahu apakah lapan pekerjaan itu, teruskan membaca lampiran di bawah ini.

1. Tukang Peluk Profesional

Foto: BLUNTmoms

Anda merasa kesunyian dan ingin didakap tetapi bimbang individu tertentu mengambil kesempatan ke atas diri anda?  

Jangan terkejut kerana ada beberapa syarikat di luar negara yang menawarkan pengalaman dipeluk oleh pemeluk profesional.

Anda dapat memeluk seseorang dan mereka ini dibayar antara 60 dolar sehingga 80 dolar selama satu jam. Peluk saja tau, tidak boleh lebih daripada itu.

2. Ujian Makanan Haiwan Peliharaan

Foto: TheMeowThing

Haiwan peliharaan adalah seperti kawan baik dan sudah tentu anda ingin memberikan makanan yang lazat dan berkhasiat untuk mereka.

Inilah tugas buat penguji makanan haiwan kesayangan. Mereka akan merasa makanan haiwan peliharaan untuk menilai sama ada ia memenuhi standard yang ditetapkan. Tiba-tiba rasa nak muntah!

3. Uji Katil

Foto: YouTube

Hah! Biar betul ada pekerjaan uji katil dalam dunia ni? Macam tak masuk akal bukan? Tetapi hal ini benar-benar wujud dan mereka ini dibayar untuk syarikat dan hotel.

Bunyinya macam menyeronokkan tetapi ia adalah kerja yang agak sukar. Penguji katil yang mahir tahu bagaimana untuk mendapatkan posisi baring yang betul untuk memeriksa keselesaan katil tersebut dan bahagian tepi katil itu cukup kuat untuk diduduki.

4. Hidu Tisu

Foto: Daily Mail

Ada tisu yang menghasilkan bau dan ada juga yang tidak menghasilkan bau. Ini bukanlah satu kebetulan tetapi ia adalah hasil kerja keras oleh si penghidu tisu.

Mereka dibayar untuk menghidu tisu untuk pengeluar  demi memastikan tisu tersebut tidak menghasilkan sebarang bau yang tidak diingini. Ia amat sukar sekali untuk mendapatkan pekerjaan sebagai penghidu tisu ini.

5. Beratur Untuk Orang Lain

Foto: Mirror

Sekiranya anda tidak suka beratur, maka ini adalah penyelesaian yang sempurna untuk anda. Apa yang perlu anda lakukan adalah mengupah orang lain untuk beratur bagi pihak anda.

Kadang-kadang anda perlu berbaris selama 19 jam untuk mendapatkan produk terbaru dilancarkan, ini adalah kerja keras yang amat membosankan namun ada yang sanggup melakukannya demi bayaran yang lumayan.

6. Uji Permainan Air

Foto: Speed Slides

Sebelum membuka taman tema air kepada pengunjung, penguji gelongsor air terlebih dahulu menguji gelongsor air untuk melihat berapa jumlah air yang diperlukan, seberapa pantas untuk mencapai ke bahagian bawah dan juga menilai aspek keselamatan dan keselesaan permainan tersebut.

7. Penguji Makanan Esortik

Foto: NewsRimini It

Yang ini memang menggelikan! Untuk memastikan makanan yang menjijikkan ini sesuai untuk dimakan, syarikat yang berkenaan akan mengupah penguji aksi (stunt tester).

Mereka ini akan cuba makanan yang pelik untuk memastikan tiada siapa yang akan terjejas dengan makanan tersebut kecuali mereka.

Oleh itu, mereka dibayar lumayan untuk kerja merbahayakan kesihatan ini.

8. Hidu Bawah Lengan

Foto: The Natural Penguin

Penghidu bawah lengan bekerja untuk pengeluar deodoran dalam memastikan kualiti produk yang dikeluarkan. Bagaimana pemeriksaan kualiti ini berlaku?

Penghidu ini akan menghabiskan hari mereka di dalam bilik bersuhu panas atau di luar dan mereka akan menghidu sehingga 60 bawah lengan selama sejam.

Matlamat mereka adalah untuk menentukan keberkesanan deodoran tersebut. Mereka akan menulis laporan dan membantu dunia menghasilkan bau yang lebih baik.

Sumber:  Her Inspirasi

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sun, 3 May 2020

Lisa Surihani luah rasa rindu? Siapa gerangan yang dirindui?

Turut kongsi cara kekal hidrat dan cantik ketika Ramadan

Featured Mon, 6 Apr 2020

Mahu buat pastri Perancis di dapur sendiri? Ini caranya

Tak perlu ke sana untuk makan pastri enak ini

Gaya Hidup Fri, 1 Feb 2019

Diberi mandat menyiapkan persalinan Yang di-Pertuan Agong dan keluarga, Datuk Rizalman bagaikan bermimpi!

Beliau turut berkongsi momen emas ketika sesi fotografi bersama keluarga diraja Sultan Pahang.

Eat Travel Mon, 15 Apr 2019

5 Reasons Why This Hotel in KLIA 2 is The Best Hotel While in Transit in Kuala Lumpur

Let’s get real. Not many people would go on Google to search for “The best transit hotel in town” when they are travelling. Chances are, the travelers would settle for the first hotel they see […]

Featured Wed, 15 May 2019
Featured Tue, 27 Aug 2019

Transformasi luar biasa seni macrame, rotan dan daun kering jadi pilihan mempelai!

Konsep perkahwinan berkonsepkan Boho jadi pilihan pengantin 2019

Gaya Hidup Thu, 7 Nov 2019

Coffee Bean & Tea Leaf kumpul RM30,000 bagi pemuliharaan burung enggang

Spesies burung ini diancam oleh pemburuan haram

Featured Wed, 13 Nov 2019
Featured Wed, 30 May 2018

Biarpun Sibuk Shooting, Ia Bukan Alasan Emma Maembong Tidak Berpuasa!

Jom semak tip sahur dan cara pelakon yang popular menerusi drama “Kau Yang Terindah” ini kekal bertenaga di set penggambaran.

Gaya Hidup Mon, 8 Oct 2018

Lebih 200 Ekor Siput Beraksi Dalam Kejohanan Lumba Siput Sedunia. Comel Sungguh!

Pemenang berpeluang untuk memenangi hadiah semangkuk salad.

| Live TV