Gaya Hidup By: Yanie Baharom November 24, 2018 @ 5:00pm

Macam Apartment Mewah, Walhal Rumah Ini Dibina Dalam Sebuah Bas Lama. Love!

Membeli rumah merupakan pelaburan paling menguntungkan kerana nilainya yang tidak pernah susut bahkan meningkat setiap tahun. Lebih-lebih lagi jika projek perumahan itu berpusat di bandar.

Akan tetapi dengan ekonomi yang tidak menentu serta harga rumah yang melambung tinggi, ramai yang memilih untuk menyewa daripada membeli, kan?

Di luar negara, golongan berpendapatan sederhana tampil dengan banyak idea untuk membina sendiri kediaman seperti kenderaan caravan atau trak bergerak. Tapi pernah tak kamu terfikir untuk tinggal di dalam rumah mini yang dibina daripada bas lama?

Jessie Lipskin, 30, yang berasal dari New York mahu mengurangkan kos perbelanjaan di kota paling popular itu dan tampil dengan idea gila ini. Tinggal di dalam bas yang diubah suai dalamannya seperti apartment mewah!

Foto: Cosmopolitan

Jessie membeli sebuah bas lama jenis Greyhound tahun 1966 di eBay dan mengambil masa tiga tahun mengubah suai kenderaan itu. Idea itu diinspirasikan oleh sebuah filem dokumentari mengenai kitar semula barangan terpakai berjudul Garbage Warrior.

Jessie membeli bas itu dengan harga lebih kurang RM30,000 dan turut mendaftarkan ia dengan insurans. Dia kemudian mengupah seorang kontraktor dan menyewa sebuah lokasi di New Jersey untuk proses pengubahsuaian.

“Antara cabaran paling sukar adalah membina dinding, stor simpanan dan almari baju. Sekiranya cara meletak kereta tidak tepat atau sedikit lari daripada kebiasaan, mungkin terdapat sedikit masalah untuk membuka pintu, lebih kurang begitulah,” kongsi Jessie.

Rumah mini ini berjaya siap sepenuhnya pada Januari 2018 yang menelan kos sehingga RM350,000 termasuk sistem elektrik, air, dekorasi dan peralatan rumah lain.

“Ya, memang mahal untuk rumah mini seperti ini tetapi untuk hidup di kota New York, saya rasa ia berbaloi dan kamu boleh pindah sesuka hati dan di mana-mana saja,” jelasnya.

Dibina dengan peralatan rumah yang lengkap, ia termasuk sebuah sinki yang besar, kaunter dapur kayu, oven, dapur memasak, mesin basuh jimat tenaga, pengering pakaian dan pemanas mandian. Ia sebuah rumah mini yang minimal dan kemas.

“Saya suka hidup tanpa TV.  Walaupun mempunyai pilihan untuk berbuat demikian, tapi saya lebih suka bangun pagi mendengar suara kicau burung di balik jendela,” tambah Jessie.

Foto: Cosmopolitan

Foto: Cosmopolitan

Foto: Cosmopolitan

Foto: Cosmopolitan

Foto: Cosmopolitan

Sumber: Cosmopolitan

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sat, 10 Aug 2019

KidZania sedia 7 aktiviti menarik bagi ‘Indiana Jones’ cilik

Pusat didik hibur perkenal program baharu ArcheoKidZ

Featured Wed, 17 Jan 2018

8 Tip Diet Imran Ajmain

Penyanyi yang popular dengan lagu Seribu Tahun, Imran Ajmain berkongsi kejayaan menurunkan berat badan daripada 129 kilogram ke 110 kilogram dalam masa 5 bulan. Jelas Imran dia melakukan secara perlahan kerana tidak mahu terlalu memaksa […]

Gaya Hidup Sun, 18 Nov 2018

Jom Buat Mainan Kraftangan Ikan Unik Ini Untuk Anak Anda, Tak Susah Pun!

Gunakan peluang ini untuk eratkan hubungan dengan anak.

Gaya Hidup Tue, 11 Sep 2018

Para Ibu Segera Amalkan Petua Ini Agar Si Suami Kembali Memuji Anda!

Perubahan tona kulit di sekitar Miss V atau kelengkang wanita bertukar menjadi sedikit gelap selepas bersalin, adalah satu keadaan yang normal.

Gaya Hidup Tue, 17 Apr 2018

Inilah Rupa Hotel Dash Box Cyberjaya Yang Tular, Memang Syiok Dan Mengujakan

Dash Box menyediakan pelbagai fasiliti dan suasana yang berbeza berbanding hotel lain.

Featured Mon, 18 May 2020

Nak tahu rahsia nasi bungkus London jadi buruan ramai?

Di London pun boleh makan nasi kandar, nasi daging sedap

Gaya Hidup Thu, 6 Dec 2018

Ini Yang Anda Perlu Tahu Tentang ‘Doorway Effect’

Jangan risau, kesan lupa ini hanya seketika saja.

Featured Wed, 29 Apr 2020
Gaya Hidup Fri, 22 Jun 2018

Breastfeeding Dan Berenang Petua Ramona Zam Zam Rampas Kembali Saiz Asalnya

“The most magical day of my life,” bicara Ramona Zamzam tentang puteri sulungnya, Ivanna Alashkar.

Featured Thu, 10 May 2018

Susu Emas Minuman Berkhasiat Yang Versatil Dan Resipinya Boleh Dipelbagaikan

Perihal minuman kecantikan yang satu ini iaitu susu emas pernah tular kerana bukan saja warna keemasannya yang menggoda selera tetapi juga khasiat yang terdapat di dalamnya.

| Live TV