Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA!
Gaya Hidup By: Yanie Baharom November 24, 2018 @ 5:00pm

Macam Apartment Mewah, Walhal Rumah Ini Dibina Dalam Sebuah Bas Lama. Love!

Membeli rumah merupakan pelaburan paling menguntungkan kerana nilainya yang tidak pernah susut bahkan meningkat setiap tahun. Lebih-lebih lagi jika projek perumahan itu berpusat di bandar.

Akan tetapi dengan ekonomi yang tidak menentu serta harga rumah yang melambung tinggi, ramai yang memilih untuk menyewa daripada membeli, kan?

Di luar negara, golongan berpendapatan sederhana tampil dengan banyak idea untuk membina sendiri kediaman seperti kenderaan caravan atau trak bergerak. Tapi pernah tak kamu terfikir untuk tinggal di dalam rumah mini yang dibina daripada bas lama?

Jessie Lipskin, 30, yang berasal dari New York mahu mengurangkan kos perbelanjaan di kota paling popular itu dan tampil dengan idea gila ini. Tinggal di dalam bas yang diubah suai dalamannya seperti apartment mewah!

Foto: Cosmopolitan

Jessie membeli sebuah bas lama jenis Greyhound tahun 1966 di eBay dan mengambil masa tiga tahun mengubah suai kenderaan itu. Idea itu diinspirasikan oleh sebuah filem dokumentari mengenai kitar semula barangan terpakai berjudul Garbage Warrior.

Jessie membeli bas itu dengan harga lebih kurang RM30,000 dan turut mendaftarkan ia dengan insurans. Dia kemudian mengupah seorang kontraktor dan menyewa sebuah lokasi di New Jersey untuk proses pengubahsuaian.

“Antara cabaran paling sukar adalah membina dinding, stor simpanan dan almari baju. Sekiranya cara meletak kereta tidak tepat atau sedikit lari daripada kebiasaan, mungkin terdapat sedikit masalah untuk membuka pintu, lebih kurang begitulah,” kongsi Jessie.

Rumah mini ini berjaya siap sepenuhnya pada Januari 2018 yang menelan kos sehingga RM350,000 termasuk sistem elektrik, air, dekorasi dan peralatan rumah lain.

“Ya, memang mahal untuk rumah mini seperti ini tetapi untuk hidup di kota New York, saya rasa ia berbaloi dan kamu boleh pindah sesuka hati dan di mana-mana saja,” jelasnya.

Dibina dengan peralatan rumah yang lengkap, ia termasuk sebuah sinki yang besar, kaunter dapur kayu, oven, dapur memasak, mesin basuh jimat tenaga, pengering pakaian dan pemanas mandian. Ia sebuah rumah mini yang minimal dan kemas.

“Saya suka hidup tanpa TV.  Walaupun mempunyai pilihan untuk berbuat demikian, tapi saya lebih suka bangun pagi mendengar suara kicau burung di balik jendela,” tambah Jessie.

Foto: Cosmopolitan

Foto: Cosmopolitan

Foto: Cosmopolitan

Foto: Cosmopolitan

Foto: Cosmopolitan

Sumber: Cosmopolitan

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 29 Apr 2020
Featured Fri, 10 May 2019

Halima Aden cipta sejarah sebagai model Muslim pertama yang memakai burkini untuk majalah Sports Illustrated

Sebelum ini, isu ‘Swimsuit” majalah ini hanya menampilkan wanita dalam baju renang yang seksi!

Gaya Hidup Mon, 9 Apr 2018

Cabut Bulu Dengan Menggunakan 3 Bahan Ini, Simple dan Gerenti Licin!

Pastinya kalau anda nak cabut bulu menggunakan pencabut bulu itu akan mengambil masa yang lama kan? Ada juga dalam kalangan kita tidak mahu mencukur sebab takut kesan cukur itu akan menjadi hitam.

Gaya Hidup Fri, 30 Nov 2018

Nikmati Kek Kegemaran Anda Dengan Hanya 1 Klik. Wah Hebat!

Eat Cake Today, portal pesanan dan penghantaran kek pertama atas talian di Malaysia.

Gaya Hidup Mon, 15 Jan 2018

Suplemen Kolagen. Selamat Atau Tidak?

Suplemen berkolagen kini semakin mendapat tempat di hati golongan wanita lebih-lebih lagi ia dikatakan mampu mencantikkan, mencerahkan serta mengembalikan keanjalan kulit. Namun, tahukah anda pengambilan produk kolagen dalam kuantiti yang banyak boleh memberi kesan terhadap […]

Gaya Hidup Mon, 19 Aug 2019

Stesen mengecas telefon secara percuma sebenarnya merbahaya!

Kalau percuma tak semestinya selamat.

Featured Fri, 5 Jun 2020
Featured Tue, 17 Jul 2018
Featured Wed, 24 Apr 2019

Rindu Lebaran, koleksi kurung ‘mengancam’ sentuhan tukang jahit termahir, Ezuwan Ismail

Rindu Lebaran, koleksi tak lapuk dek hujan tak lekang dek panas!

Gaya Hidup Tue, 12 Nov 2019

Perlukah cuci tuala wanita sebelum buang? Ini pendapat mufti KL

Kalau tidak, nanti jin “makan”! Betul ke?

| Live TV