Gaya Hidup By: Yanie Baharom February 26, 2019 @ 10:00am

Menyingkap kehidupan Ameerah AlTaweel, buat kita percaya kisah dongeng Cinderella benar-benar wujud!

Kisah hidupnya umpama dongeng yang sering menjadi ‘bed-time story’ kanak-kanak perempuan, Cinderella. 

Dibesarkan oleh seorang ibu tunggal, jauh sekali mempunyai susur galur golongan monarki atau bangsawan, wanita dilahirkan pada 6 November 1983, kini dikenali di seluruh dunia sebagai antara puteri di Istana Saudi.

Sudah tentu kecantikan memukau Puteri Ameerah binti Aidan bin Nayef AlTaweel Al Otaibi, itulah yang membuatkan hati sang putera raja jatuh ini.

Foto: Arah

Begini kisah mereka. Ketika berusia 18 tahun, Puteri Ameerah AlTaweel mahu menyiapkan tugasan sekolahnya dengan mewawancara Putera AlWaleed Bin Talal yang merupakan cucu Raja Pertama Arab Saudi, Ibn Saud juga merupakan anak saudara Raja Arab Saudi sekarang, Raja Salman bin Abdul Aziz.

Kehebatan cinta pandang pertama antara kedua-duanya, menerbitkan rasa cinta lalu  pasangan ini memutuskan untuk melangsungkan perkahwinan walaupun jarak usia 30 tahun. 

Bermulalah episod Puteri Ameerah AlTaweel sebagai ahli istana Arab Saudi.

Foto: businessinsider.com

Bagaimanapun, sayangnya perkahwinan yang terjalin atas dasar cinta ini tidak kekal lama dan pasangan ini mengambil keputusan untuk bercerai pada November 2013. Walaupun sudah berpisah tetapi hubungan mereka masih baik sebagai sahabat.

Harta yang melimpah-ruah tidak menjadikan Puteri Ameerah AlTaweel duduk bermaharalela di kediaman mewahnya. 

Wanita yang mendapat pendidikan di University in New Haven dalam jurusan Pengurusan Perniagaan ini juga terkenal sebagai seorang aktivis kemanusiaan.

Foto: Femalista

Puteri Ameerah AlTaweel pernah menjawat jawatan sebagai Wakil Ketua Yayasan Alwaleed bin Talal yang bergerak dalam bidang kemanusiaan, membasmi kemiskinan dan pendidikan. 

Beliau sudah menjelajah lebih daripada 70 buah negara dengan inisiatif membantu mereka yang memerlukan. Puteri jelita ini terkenal di seluruh dunia sebagai seorang dermawan dan juga ikon fesyen.

Selain beramal untuk membantu mereka yang memerlukan Puteri Ameerah AlTaweel juga memperjuangkan hak wanita daripada diskriminasi gender. 

Beliau berjuang agar golongan wanita di Arab Saudi tidak lagi dijadikan warga kelas kedua. Puteri Ameerah mahu menjadi wanita pertama yang memandu di jalan raya Arab Saudi.

Foto: Muslim Council of Hong Kong

Puteri Ameerah AlTaweel juga aktif membantu pesakit kanser melalui Tasamy Social Inisiative Center. Organisasi ini merupakan gerakan positf untuk menyalurkan kempen kesedaran dan bimbingan bagaimana melawan kanser.

Kehidupan sebagai seorang janda tidak lama. Akhirnya Puteri Ameerah AlTaweel menamatkan zaman solonya dengan berkahwin dengan seorang jutawan Arab Saudi, Khalifa bin Butti al Muhairi. 

Dikhabarkan suami baharunya itu memiliki jumlah kekayaan USD1.5 billion yang menjadikannya di antara lelaki terkaya di dunia. Khalifa bin Butti al Muhairi merupakan pemegang saham terbesar di NMC Healthcare, sebuah syarikat swasta dalam bidang kesihatan terbesar di Arab Saudi yang berdaftar di London. Beliau juga merupakan Pengerusi Di KBBO Group.

Foto: Getty Images

Sumber: Nona

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Thu, 8 Mar 2018

10 Perkara Anda Kena Tahu Jika Haid Tak Teratur, No. 6 Paling Penting!

Apabila masalah haid tidak teratur mungkin menjadi satu masalah besar buat anda kan? Mesti terfikir yang diri anda tidak subur atau mempunyai penyakit tertentu. Betul tak? Yela, biasanya datang haid pada setiap bulan, tiba-tiba pada bulan yang berikutnya haid tidak muncul-muncul dan berlarutan sehingga bulan yang berikutnya. Mestilah risau!

Gaya Hidup Mon, 13 Jan 2020
Gaya Hidup Sun, 12 Aug 2018
Gaya Hidup Tue, 22 May 2018

Amalkan Makanan Ini Untuk Anak Jadi Genius Seperti Tun Mahathir

Pemakanan anak anda sangat mempengaruhi perkembangan otak mereka.

Gaya Hidup Thu, 5 Apr 2018

Bila Anda Minum Lychee Smoothie Ini Gerenti Sedap! Jom Cuba Buat

Kalau anda nak tahu, laici adalah antara buah-buahan yang banyak manfaatkan antaranya boleh mencegah kanser, melindungi jantung, menurunkan tekanan darah tinggi, melancarkan pencernaan dan mencegah anemia.

Gaya Hidup Mon, 16 Jul 2018

Penutup Balang Kaca Anda Terlalu Ketat Untuk Dibuka? Cuba 6 Cara Ini

Teknik yang akhir sekali itu selalunya menjadi.

Gaya Hidup Fri, 19 Oct 2018

5 Teknologi Tercanggih Yang Bakal Mengubah Gaya Hidup Masyarakat Dunia

Peralatan realiti maya boleh diubah suai dan digunakan sebagai kanta untuk pembedahan yang rumit.

Gaya Hidup Wed, 20 Jun 2018

Diet Aneh Golongan Selebriti Memang Berkesan Tapi Membahayakan Nyawa

Tuntutan kerja dan demi memuaskan pandangan ramai, seorang selebriti perlu tampil sempurna seolah tiada cacat celanya dari hujung rambut hingga ke hujung kaki.

Acara Fri, 26 Apr 2019

Mencari makanan kucing halal dan bermutu? Powercat ada jawapannya

Powercat perkenal Elizabeth Tan sebagai duta

Gaya Hidup Mon, 26 Feb 2018

Baru Je Cuci Sekali Dah Kecut? Ini Cara Kembalikan Baju Favourite Anda Ke Saiz Asal

Pernah tak anda cuci baju favourite anda dalam mesin basuh tapi bila dah settle, baju itu mengecut sampai jadi baju saiz budak umur 10 tahun? Hampa betul perasaan! Lagi-lagi kalau baju tersebut baru je beli. 

| Live TV