Gaya Hidup By: Yanie Baharom February 26, 2019 @ 10:00am

Menyingkap kehidupan Ameerah AlTaweel, buat kita percaya kisah dongeng Cinderella benar-benar wujud!

Kisah hidupnya umpama dongeng yang sering menjadi ‘bed-time story’ kanak-kanak perempuan, Cinderella. 

Dibesarkan oleh seorang ibu tunggal, jauh sekali mempunyai susur galur golongan monarki atau bangsawan, wanita dilahirkan pada 6 November 1983, kini dikenali di seluruh dunia sebagai antara puteri di Istana Saudi.

Sudah tentu kecantikan memukau Puteri Ameerah binti Aidan bin Nayef AlTaweel Al Otaibi, itulah yang membuatkan hati sang putera raja jatuh ini.

Foto: Arah

Begini kisah mereka. Ketika berusia 18 tahun, Puteri Ameerah AlTaweel mahu menyiapkan tugasan sekolahnya dengan mewawancara Putera AlWaleed Bin Talal yang merupakan cucu Raja Pertama Arab Saudi, Ibn Saud juga merupakan anak saudara Raja Arab Saudi sekarang, Raja Salman bin Abdul Aziz.

Kehebatan cinta pandang pertama antara kedua-duanya, menerbitkan rasa cinta lalu  pasangan ini memutuskan untuk melangsungkan perkahwinan walaupun jarak usia 30 tahun. 

Bermulalah episod Puteri Ameerah AlTaweel sebagai ahli istana Arab Saudi.

Foto: businessinsider.com

Bagaimanapun, sayangnya perkahwinan yang terjalin atas dasar cinta ini tidak kekal lama dan pasangan ini mengambil keputusan untuk bercerai pada November 2013. Walaupun sudah berpisah tetapi hubungan mereka masih baik sebagai sahabat.

Harta yang melimpah-ruah tidak menjadikan Puteri Ameerah AlTaweel duduk bermaharalela di kediaman mewahnya. 

Wanita yang mendapat pendidikan di University in New Haven dalam jurusan Pengurusan Perniagaan ini juga terkenal sebagai seorang aktivis kemanusiaan.

Foto: Femalista

Puteri Ameerah AlTaweel pernah menjawat jawatan sebagai Wakil Ketua Yayasan Alwaleed bin Talal yang bergerak dalam bidang kemanusiaan, membasmi kemiskinan dan pendidikan. 

Beliau sudah menjelajah lebih daripada 70 buah negara dengan inisiatif membantu mereka yang memerlukan. Puteri jelita ini terkenal di seluruh dunia sebagai seorang dermawan dan juga ikon fesyen.

Selain beramal untuk membantu mereka yang memerlukan Puteri Ameerah AlTaweel juga memperjuangkan hak wanita daripada diskriminasi gender. 

Beliau berjuang agar golongan wanita di Arab Saudi tidak lagi dijadikan warga kelas kedua. Puteri Ameerah mahu menjadi wanita pertama yang memandu di jalan raya Arab Saudi.

Foto: Muslim Council of Hong Kong

Puteri Ameerah AlTaweel juga aktif membantu pesakit kanser melalui Tasamy Social Inisiative Center. Organisasi ini merupakan gerakan positf untuk menyalurkan kempen kesedaran dan bimbingan bagaimana melawan kanser.

Kehidupan sebagai seorang janda tidak lama. Akhirnya Puteri Ameerah AlTaweel menamatkan zaman solonya dengan berkahwin dengan seorang jutawan Arab Saudi, Khalifa bin Butti al Muhairi. 

Dikhabarkan suami baharunya itu memiliki jumlah kekayaan USD1.5 billion yang menjadikannya di antara lelaki terkaya di dunia. Khalifa bin Butti al Muhairi merupakan pemegang saham terbesar di NMC Healthcare, sebuah syarikat swasta dalam bidang kesihatan terbesar di Arab Saudi yang berdaftar di London. Beliau juga merupakan Pengerusi Di KBBO Group.

Foto: Getty Images

Sumber: Nona

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sat, 9 May 2020

Ketahui rahsia ‘air tangan’ Che Nom, semua tampak sedap!

Video langkah demi langkah jadi rujukan ramai

Gaya Hidup Fri, 29 Mar 2019

Nicole Kidman dilarang menghadiri perkahwinan anak lelakinya oleh bekas suami, Tom Cruise

Semuanya kerana Nicole Kidman tidak mempunyai haluan agama yang sama dengan Tom Cruise.

Featured Thu, 30 Apr 2020
Featured Wed, 13 May 2020
Gaya Hidup Tue, 13 Mar 2018

Ini 4 Sebab Kenapa Nyamuk Suka Serang Anda Berbanding Orang Lain

Pernah tak anda perasan? Kadang-kadang nyamuk suka attack orang-orang tertentu je. Orang lain tak pula kena gigit!

Gaya Hidup Thu, 25 Oct 2018

Kalau Nak Bibir Lembut Dan Cerah, Lakukan Skrub Bibir Guna Berus Gigi Ini

Skrub bibir berfungsi untuk menyingkirkan sel-sel mati dan menggalakkan pembinaan kolagen.

Gaya Hidup Tue, 29 Jan 2019
Gaya Hidup Thu, 22 Feb 2018

Cara Jimat Duit Kalau ke Hong Kong Supaya Poket Tak Rabak

Kalau anda pernah jejak kaki di Hong Kong, anda mesti tahu lokasi percutian ini serba-serbi mahal. Lebih-lebih lagi dengan kadar matawang Malaysia yang agak lemah ketika ini.

Gaya Hidup Fri, 5 Apr 2019

4 selebriti ini membuktikan mereka ‘wanita besi’ dengan menjalani pembedahan C-Section!

April adalah bulan menghargai wanita yang menjalani C-Section.

Gaya Hidup Thu, 1 Mar 2018

Stresnya Rambut Banyak Gugur! Ini Tips Kurangkan Rambut Gugur

Setiap wanita pastinya tidak akan lari daripada masalah keguguran rambut. Lagi-lagi pada mereka yang lepas melahirkan anak.

| Live TV