Gaya Hidup By: Yanie Baharom February 26, 2019 @ 10:00am

Menyingkap kehidupan Ameerah AlTaweel, buat kita percaya kisah dongeng Cinderella benar-benar wujud!

Kisah hidupnya umpama dongeng yang sering menjadi ‘bed-time story’ kanak-kanak perempuan, Cinderella. 

Dibesarkan oleh seorang ibu tunggal, jauh sekali mempunyai susur galur golongan monarki atau bangsawan, wanita dilahirkan pada 6 November 1983, kini dikenali di seluruh dunia sebagai antara puteri di Istana Saudi.

Sudah tentu kecantikan memukau Puteri Ameerah binti Aidan bin Nayef AlTaweel Al Otaibi, itulah yang membuatkan hati sang putera raja jatuh ini.

Foto: Arah

Begini kisah mereka. Ketika berusia 18 tahun, Puteri Ameerah AlTaweel mahu menyiapkan tugasan sekolahnya dengan mewawancara Putera AlWaleed Bin Talal yang merupakan cucu Raja Pertama Arab Saudi, Ibn Saud juga merupakan anak saudara Raja Arab Saudi sekarang, Raja Salman bin Abdul Aziz.

Kehebatan cinta pandang pertama antara kedua-duanya, menerbitkan rasa cinta lalu  pasangan ini memutuskan untuk melangsungkan perkahwinan walaupun jarak usia 30 tahun. 

Bermulalah episod Puteri Ameerah AlTaweel sebagai ahli istana Arab Saudi.

Foto: businessinsider.com

Bagaimanapun, sayangnya perkahwinan yang terjalin atas dasar cinta ini tidak kekal lama dan pasangan ini mengambil keputusan untuk bercerai pada November 2013. Walaupun sudah berpisah tetapi hubungan mereka masih baik sebagai sahabat.

Harta yang melimpah-ruah tidak menjadikan Puteri Ameerah AlTaweel duduk bermaharalela di kediaman mewahnya. 

Wanita yang mendapat pendidikan di University in New Haven dalam jurusan Pengurusan Perniagaan ini juga terkenal sebagai seorang aktivis kemanusiaan.

Foto: Femalista

Puteri Ameerah AlTaweel pernah menjawat jawatan sebagai Wakil Ketua Yayasan Alwaleed bin Talal yang bergerak dalam bidang kemanusiaan, membasmi kemiskinan dan pendidikan. 

Beliau sudah menjelajah lebih daripada 70 buah negara dengan inisiatif membantu mereka yang memerlukan. Puteri jelita ini terkenal di seluruh dunia sebagai seorang dermawan dan juga ikon fesyen.

Selain beramal untuk membantu mereka yang memerlukan Puteri Ameerah AlTaweel juga memperjuangkan hak wanita daripada diskriminasi gender. 

Beliau berjuang agar golongan wanita di Arab Saudi tidak lagi dijadikan warga kelas kedua. Puteri Ameerah mahu menjadi wanita pertama yang memandu di jalan raya Arab Saudi.

Foto: Muslim Council of Hong Kong

Puteri Ameerah AlTaweel juga aktif membantu pesakit kanser melalui Tasamy Social Inisiative Center. Organisasi ini merupakan gerakan positf untuk menyalurkan kempen kesedaran dan bimbingan bagaimana melawan kanser.

Kehidupan sebagai seorang janda tidak lama. Akhirnya Puteri Ameerah AlTaweel menamatkan zaman solonya dengan berkahwin dengan seorang jutawan Arab Saudi, Khalifa bin Butti al Muhairi. 

Dikhabarkan suami baharunya itu memiliki jumlah kekayaan USD1.5 billion yang menjadikannya di antara lelaki terkaya di dunia. Khalifa bin Butti al Muhairi merupakan pemegang saham terbesar di NMC Healthcare, sebuah syarikat swasta dalam bidang kesihatan terbesar di Arab Saudi yang berdaftar di London. Beliau juga merupakan Pengerusi Di KBBO Group.

Foto: Getty Images

Sumber: Nona

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 11 May 2020
Gaya Hidup Sat, 19 Oct 2019
Gaya Hidup Fri, 19 Jan 2018

Jom Detok Dengan Jus

Cara yang paling mudah untuk menyingkirkan racun atau toksin daripada tubuh badan ialah dengan minum air kosong sekurang-kurangnya 8 gelas sehari. Selain itu, anda juga boleh mengambil jus buah-buahan dan sayuran untuk tujuan detok.

Featured Mon, 11 Jun 2018

7 Rahsia Untuk Menangkap Gambar Selfie Atau #OOTD Yang Perfect

Bila anda dah kuasai semua tip ini, barulah boleh jadi Instafamous.

Gaya Hidup Mon, 3 Jun 2019
Featured Tue, 28 Apr 2020

MKN kaji SOP beri kelonggaran penduduk zon hijau keluar rumah

Keputusan akan dibentangkan minggu hadapan

Featured Wed, 22 Apr 2020
Featured Wed, 29 Apr 2020
Gaya Hidup Thu, 15 Apr 2021

Rekaan Moden & Sofistikated Busana Muslimah Serlahkan Keanggunan

Begitu banyak pilihan pakaian yang tersedia untuk kaum hawa di luar sana, namun kadang kala, ada masanya mereka masih buntu memilih rekaan busana untuk digayakan. Ada beberapa faktor yang dititikberatkan oleh wanita muslimah di luar […]

| Live TV