Gaya Hidup By: Nani Ramlee February 8, 2018 @ 2:34pm

Nasi Tak Salah, Tapi Ada Makanan Yang Lebih Bagus

Mengapa setiap kali berdiet, ramai orang yang seboleh-bolehnya tidak mahu makan nasi? Biarpun ramai pakar pemakanan mengatakan nasi tak salah, namun masih ramai yang percaya nasi buat badan membulat!

Ada betulnya juga kerana nasi memiliki Indeks Glisemik yang sangat tinggi. Apabila Indeks Glisemik  sangat tinggi, ini bermakna nasi lebih cepat diserap tubuh menjadi gula darah.

Oleh itu, nasi putih memang tidak baik diambil secara berlebihan kerana ia boleh meningkatkan risiko obesiti dan juga diabetis. Sebab itulah, nasi putih tidak begitu disarankan untuk seseorang yang sedang berusaha untuk menurunkan berat badan.

Jadi apa yang boleh menggantikan nasi?

1) Ubi kayu

Ubi kayu merupakan salah satu menu pengganti nasi yang sangat baik. Untuk menu makan diet, sebaiknya rebus sahaja ubi kayu, jangan digoreng. Cari ubi kayu yang kulit luarnya berwarna kemerah-merahan agar mudah empuk apabila dimasak. Ubi kayu juga mampu menurunkan kadar kolesterol jahat kerana kandungan seratnya yang cukup tinggi. Karbohidrat kompleks yang terkandung di dalam ubi kayu apabila dikombinasikan dengan Indeks Glisemik hanya berjumlah 55.

2) Kentang

Kentang yang mengandung vitamin C, serat dan kalori (rendah) patut diambil ketika diet. Walaupun kentang memiliki Indeks Glikemik yang cukup tinggi, namun kentang lebih baik daripada nasi. Cara terbaik sama seperti menikmati ubi kayu iaitu dengan merebus. Ataupun boleh dilenyek untuk dijadikan kentang putar (whipped potato).

3)  Buah Sukun

Selalunya, buah Sukun dinikmati dengan menggorengnya dengan tepung atau dijadikan kerepek. Bagaimanapun, untuk diet buah ini hanya perlu direbus atau dikukus. Selain sesuai untuk menurunkan berat badan, kandungan flavonoid di dalamnya juga sangat baik untuk menjaga kesihatan ginjal dan jantung. Kadar Indeks Glisemiknya juga rendah walaupun rasanya manis.

4) Pasta

Pasta juga bagus untuk menggantikan penggambilan nasi.  Ia boleh diambil pada waktu pagi, tengahari atau malam. Indeks Glisemik pasta sangat rendah dan sangat sesuai untuk tubuh badan.

5) Jagung

Selain popular dijadikan menu pencuci mulut, jagung sebenarnya sesuai untuk dijadikan menu diet. Tak perlu susah-susah. Rebus bersama sedikit garam atau bakar. Elakkan menyapu mentega atau marjerin kerana dua bahan ini tinggi lemak dan garam. Indeks Glikemik jagung hanya 55-60 sahaja.

Sumber: Aplikasi Wanita

Muat turun secara percuma di:

Google Play – http://bit.ly/WanitaAndroid

AppStore – http://bit.ly/WanitaApple

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Tue, 11 Jun 2019
Featured Fri, 1 Mar 2019

12 rutin penjagaan kecantikan Janna Nick, nombor 10 amat mengejutkan!

Bak kata orang, ‘Kecantikan melalui penderitaan’

Gaya Hidup Thu, 4 Oct 2018

Tip Pemanduan Ketika Musim Hujan Yang Perlu Anda Praktikkan

Paling banyak kematian berpunca daripada kemalangan jalan raya.

Featured Wed, 15 Apr 2020

Menjengah kehidupan Victoria Beckham, dia miliki segalanya yang didambakan wanita

Victoria juga sangat dikasihi suaminya David Beckham

Featured Fri, 31 May 2019
Featured Tue, 28 Apr 2020

Tidak pasti jangan kongsi, tindakan tegas akan diambil!- Ismail Sabri

Amaran kepada mereka yang sebar berita palsu

Gaya Hidup Thu, 1 Oct 2020

Jom Kenalpasti Kandungan Sabun Yang Sesuai Untuk Kulit Korang!

Kulit bersih dan awet muda menjadi impian buat semua

Featured Tue, 19 May 2020
Gaya Hidup Fri, 21 Feb 2020
Gaya Hidup Thu, 19 Apr 2018

Nikmati Keriangan Di Inflatable Island, Taman Air Terbesar Di Asia

Memandangkan Pulau Boracay dah tutup, anda masih boleh menikmati keriangan pantai di negara Filipina.

| Live TV