Gaya Hidup By: Ad Ops February 8, 2018 @ 2:34pm

Nasi Tak Salah, Tapi Ada Makanan Yang Lebih Bagus

Mengapa setiap kali berdiet, ramai orang yang seboleh-bolehnya tidak mahu makan nasi? Biarpun ramai pakar pemakanan mengatakan nasi tak salah, namun masih ramai yang percaya nasi buat badan membulat!

Ada betulnya juga kerana nasi memiliki Indeks Glisemik yang sangat tinggi. Apabila Indeks Glisemik  sangat tinggi, ini bermakna nasi lebih cepat diserap tubuh menjadi gula darah.

Oleh itu, nasi putih memang tidak baik diambil secara berlebihan kerana ia boleh meningkatkan risiko obesiti dan juga diabetis. Sebab itulah, nasi putih tidak begitu disarankan untuk seseorang yang sedang berusaha untuk menurunkan berat badan.

Jadi apa yang boleh menggantikan nasi?

1) Ubi kayu

Ubi kayu merupakan salah satu menu pengganti nasi yang sangat baik. Untuk menu makan diet, sebaiknya rebus sahaja ubi kayu, jangan digoreng. Cari ubi kayu yang kulit luarnya berwarna kemerah-merahan agar mudah empuk apabila dimasak. Ubi kayu juga mampu menurunkan kadar kolesterol jahat kerana kandungan seratnya yang cukup tinggi. Karbohidrat kompleks yang terkandung di dalam ubi kayu apabila dikombinasikan dengan Indeks Glisemik hanya berjumlah 55.

2) Kentang

Kentang yang mengandung vitamin C, serat dan kalori (rendah) patut diambil ketika diet. Walaupun kentang memiliki Indeks Glikemik yang cukup tinggi, namun kentang lebih baik daripada nasi. Cara terbaik sama seperti menikmati ubi kayu iaitu dengan merebus. Ataupun boleh dilenyek untuk dijadikan kentang putar (whipped potato).

3)  Buah Sukun

Selalunya, buah Sukun dinikmati dengan menggorengnya dengan tepung atau dijadikan kerepek. Bagaimanapun, untuk diet buah ini hanya perlu direbus atau dikukus. Selain sesuai untuk menurunkan berat badan, kandungan flavonoid di dalamnya juga sangat baik untuk menjaga kesihatan ginjal dan jantung. Kadar Indeks Glisemiknya juga rendah walaupun rasanya manis.

4) Pasta

Pasta juga bagus untuk menggantikan penggambilan nasi.  Ia boleh diambil pada waktu pagi, tengahari atau malam. Indeks Glisemik pasta sangat rendah dan sangat sesuai untuk tubuh badan.

5) Jagung

Selain popular dijadikan menu pencuci mulut, jagung sebenarnya sesuai untuk dijadikan menu diet. Tak perlu susah-susah. Rebus bersama sedikit garam atau bakar. Elakkan menyapu mentega atau marjerin kerana dua bahan ini tinggi lemak dan garam. Indeks Glikemik jagung hanya 55-60 sahaja.

Sumber: Aplikasi Wanita

Muat turun secara percuma di:

Google Play – http://bit.ly/WanitaAndroid

AppStore – http://bit.ly/WanitaApple

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Tue, 23 Oct 2018
Gaya Hidup Wed, 10 Oct 2018
Gaya Hidup Sat, 3 Nov 2018

Ini Cara Nak Cuci Kain Buruk Untuk Nampak Macam Baru Beli

Sekali cuci nampak macam baru beli!

Gaya Hidup Thu, 18 Jul 2019

Semua wanita suka merah jambu, tapi kenapa?

Selalunya wanita memakai warna merah jambu, rasa lebih cantik!

Gaya Hidup Mon, 25 Jun 2018

Euww… Kentut Berbau Busuk! Elak Makan Makanan Ini

Bau kentut mempunyai pelbagai variasi, ada yang tidak berbau sama sekali, ada yang bau biasa dan paling dasyat kentut yang berbau sangat busuk. 

Gaya Hidup Wed, 14 Nov 2018

Gunakan 3 ‘Hack’ Berguna Ini Bila Anda Nak Pergi Camping

Gerenti aktiviti anda akan berjalan dengan lebih lancar!

Gaya Hidup Tue, 10 Apr 2018

Sah! Lelaki Lebih Suka Bergosip Daripada Wanita Bahkan Topik Umpatan Mereka Lebih Bahaya

Gelaran Kiah Propa, Kak Bed, Sis Posto, Kak Nam dan terbaru, Makcik Bawang, menggambarkan sikap kelompok wanita yang suka mengata dan menyebarkan fitnah.

Featured Wed, 29 Apr 2020