Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Acara By: Shaidah Shafie November 1, 2019 @ 6:37pm

Nikmati teh dengan cara berbeza, menerusi makanan!

Teh digemari ramai, lebih-lebih lagi ketika hari hujan, menghirup secawan teh adalah nikmat yang menyenangkan, namun  kini ada cara lain untuk merasai manfaat teh.

Sempena ulang tahun Boh Plantation Sdn Bhd (BOH) yang ke-90, pakar teh di BOH Plantation bekerjasama dengan Chef Datuk Fazley Yaakob memperkenalkan cara baru menikmati teh, iaitu menyediakan tiga hidangan mudah dengan menggunakan teh.

Ketua Pegawai Komersil BOH Plantation, Chen Chaw Chang, berkata pihaknya sentiasa memikirkan yang terbaik untuk rakyat Malaysia yang menjadikan teh adalah minuman utama ketika sarapan pagi mahupun di sebarang majlis lain.

Timbalan Ketua Pemasaran Boh Plantations, Aina Ramly (dari kiri), Jurucakap Jenama Boh Plantations, Datuk Fazley Yaakob, Pengerusi Eksekutif Boh Plantations, Caroline Russell dan Ketua Pegawai Komersial Boh Plantations, Chen Chaw Chang memotong kek pada sesi demonstrasi memasak menggunakan teh Boh. Foto: NSTP/ROSELA ISMAIL

“Sebagai satu jenama yang sudah 90 tahun berada di pasaran, kami amat mementingkan konsistensi  dan kualiti produk kami iaitu dari segi rasa, aroma malah warna teh itu sendiri.

“Kami juga mahu menjadi jenama yang berinovatif dan serba boleh dan bukan sekadar mahu teh dikenali sebagai minuman sahaja,” katanya dalam ucapan ringkas pada majlis BOH & Datuk Fazley Menggalakkan Rakyat Malaysia Memasak Secara Kreatif di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Katanya lagi, teh bukan sahaja boleh diminum, tetapi juga dijadikan bahan dalam masakan dan ia menjadi masakan yang kreatif jika tahu memanfaat keenakan teh terutama BOH yang cukup terkenal dengan kata pengenalan ‘Ummph.’

“Sebagai rakyat Malaysia, kami sedar makanan memainkan peranan penting dalam masyarakat kita.

“Oleh itu, dalam acara sebegini dengan memperkenalkan tiga hidangan istimewa ini, kami berharap dapat menggalakkan lebih ramai rakyat Malaysia mengunakan teh dalam masakan harian mereka untuk rasa yang lebih Ummp!” katanya.

Yang turut hadir, Timbalan Ketua Pemasaran Boh Plantations, Aina Ramly dan Pengerusi Eksekutif Boh Plantations, Caroline Russell.

BOH Plantation yang berpangkalan di Sg Palas, Cameron Highland mencakupi keluasan 1,200 hektar dan mengeluarkan kira-kira 4 juta kilogram teh setahun menyamai 5.5 juta cawan sehari dan terkenal dengan kata ucap ‘Ummph’ dalam iklannya.

Datuk Fazley Yaakob menunjukan demonstrasi memasak menggunakan bahan daripada teh Boh. Foto: NSTP/ROSELA ISMAIL

Sementara itu, Datuk Fazley yang juga jurucakap BOH berkata, beliau teruja apabila BOH menghubunginya dan memintanya menyediakan beberapa resipi menggunakan teh.

Artikel berkaitan: Datuk Fazley kongsi 8 tip diet

“Saya teruja kerana permintaan BOH adalah unik dan tidak ramai yang mencuba memasak menggunakan teh, dengan pelbagai produk dan perisa keluaran BOH, banyak sajian dan manisan yang boleh dihasilkan.

Ile Flottance. Foto: NSTP/ROSELA ISMAIL

“Untuk menu kali ini, kami memilih untuk mencipta hidangan yang mudah dibuat di rumah kerana setiap bahannya senang diperoleh di pasaran dan lima produk yang terpilih adalah daripada pelbagai jenis kerana sasaran kami adalah menghasilkan gabungan rasa yang unik dan dapat menambah lebih umpph,” katanya.

Pasta Makanan Laut menggunakan teh Herba Ratus dan Sirih Purut disediakan Datuk Fazley pada sesi demonstrasi memasak menggunakan bahan daripada teh Boh. Foto: NSTP/ROSELA ISMAIL

Tiga menu disediakan Datuk Fadzley ialah Ile Flottante yang dicipta dengan BOH Hibiscus Zest, Pasta Makanan Laut menggunakan BOH Herba Melayu Rempah Ratus dan Sirih Purut manakala Kek Cawan Teh menggunakan Uncang Teh Boh yang disempurnakan dengan rasa Teh Hijau Jasmin sebagai pemanis.

Tiga hidangan hebat ini ternyata menyerlahkan keunikan BOH sekali gus penggemar masakan boleh meneroka pelbagai cara berbeza menggunakan produk BOH di dalam masakan mereka.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Acara Wed, 16 May 2018

Hujan Duit RM100,000 Bakal ‘Basahi’ KL Raya Fest 2018. Jom Serbu!

Kalau nak beli baju raya sambil kutip duit raya, bolehlah mengunjungi KL Raya Fest 2018.

Acara Mon, 4 May 2020
Gaya Hidup Mon, 9 Jul 2018

Buat Rawatan Spa Ikan, Kuku Kaki Wanita Ini Rapuh Dan Tercabut!

Pergi spa untuk cantik, tapi lain pula jadinya!

Gaya Hidup Fri, 30 Nov 2018

Nikmati Kek Kegemaran Anda Dengan Hanya 1 Klik. Wah Hebat!

Eat Cake Today, portal pesanan dan penghantaran kek pertama atas talian di Malaysia.

Gaya Hidup Thu, 15 Feb 2018

Jangan Sedap Makan Saja! Ini 5 Jenis Bahan Makanan Lazim Yang Boleh Menambahkan Risiko Kanser

Semakin moden dunia kita hari ini, semakin bertambah penyebab yang boleh mengakibatkan kanser, termasuklah apa yang kita makan setiap hari.

Gaya Hidup Thu, 20 Sep 2018

Nak Mulakan Perniagaan Online Tapi Takut Ia Remeh? Avana Membantu Permudahkan Kerja Anda

Sistem ini meringkaskan lagi proses penjualan anda supaya perniagaan anda boleh berkembang.

Gaya Hidup Sun, 23 Dec 2018

8 Tip Untuk Jimat Ketika Beli Barang Dapur Untuk Diri Anda Seorang

Jika bajet tak mengizinkan, anda patut lebih cermat.

Featured Wed, 17 Jan 2018

Tip Diet Efektif

Sudah penat berdiet tetapi berat badan masih tidak berkurangan? Di mana silapnya? Mungkin anda meninggalkan waktu makan tertentu tetapi makan dengan kuantiti yang  banyak apabila berpeluang untuk makan. Fakta membuktikan, pengambilan kalori yang melebihi jumlah […]

Acara Wed, 13 May 2020

| Live TV