Gaya Hidup By: Yanie Baharom April 11, 2018 @ 4:58pm

Pancaran Cahaya Cacing Glowworm Cetus Panorama Luar Biasa Di Dalam Gua Waitomo

Apa yang ada di benak anda ketika melihat gambar di atas? Bintang-bintang di langit? Gambar hasil suntingan? Set filem Avatar 2? Atau Aurora dari Kutub Utara?

Apa juga telahan anda, suasana ajaib yang kita lihat itu telah dirakam dari sebuah gua yang terletak di kawasan Waitomo, North Island, New Zealand. Gua ini dinamakan sebagai Glowworm Waitomo.

Ini serba-sedikit informasi mengenai gua yang pertama kali dieksplorasi pada tahun 1887, penjelajahannya dikepalai seorang ahli suku kaum asli Maori, Tane Tinorau dan didampingi oleh peneroka Inggeris, Fred Mace.

Penduduk asli Maori sememangnya mengetahui tentang kwujudan gua berkenaan tetapi gua bawah tanah ini tidak pernah diterokai sehinggalah Fred tiba di sana untuk melakukan penyelidikan.

Foto: waitomo.com

Mereka membina rakit buluh dan membawa besama obor api serta lilin untuk menelusuri gua yang dialiri oleh sungai bawah tanah.

Apa yang mereka temui adalah satu pemandangan indah dan ajaib iaitu batu kapur yang dihiasi cahaya biru dan hijau menyerupai lampu mentol kecil yang berkelip-kelip di segenap ruang dinding gua.

Pemandangan indah itu datangnya dari cahaya yang dipancarkan oleh ribuan ekor cacing. Cacing di gua ini agak berbeza dengan cacing yang sering kita jumpa.

Foto: waitomo.com

Cacing ini adalah jenis glow worm. Sesuai dengan jolokannya sebagai bintang-bintang, cacing dengan nama saintifik Arachnocampa Luminosa ini menggantung dirinya di langit-langit gua dan memancarkan cahaya hijau atau biru yang berkilauan. Di sinilah tercetusnya suasana luar biasa di dalam Gua Waitomo.

Gembira dengan penemuan itu, Gua Waitomo dikunjungi berulang kali. Malah saat Tane membuat kunjungan solonya, dia menemukan pintu masuk ke gua yang lebih mudah diakses. Sampai sekarang ia kekal sebagai pintu masuk utama.

Pada 1889, Tane telah membuka gua berkenaan kepada pelancong. Dia dan isterinya Huti bertindak membawa pelancong dengan bayaran yang murah. Walau bagaimanapun pada tahun 1906 pengurusan gua ini diambil alih oleh kerajaan New Zealand.

                                                                       Video: Stoked for Saturday

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 30 May 2018

Biarpun Sibuk Shooting, Ia Bukan Alasan Emma Maembong Tidak Berpuasa!

Jom semak tip sahur dan cara pelakon yang popular menerusi drama “Kau Yang Terindah” ini kekal bertenaga di set penggambaran.

Gaya Hidup Thu, 28 Jun 2018

Ini Rahsia Puteri Aishah Untuk Kekal Cantik & Sihat Yang Perlu Anda Tahu

Kalau anda nak sentiasa cantik dan sihat macam Puteri Aishah, sila amalkan tip yang dikongsikan ini.

Gaya Hidup Thu, 19 Apr 2018

5 ‘Port’ Air Terjun Yang Paling Menarik Di Malaysia. No.4 Paling Best!

Jom nikmati keindahan dan kecantikan air terjun di Malaysia. Pasti teruja!

Featured Sat, 2 Feb 2019
Gaya Hidup Fri, 2 Feb 2018

4 Sayuran Ini Bagus Untuk Kurus

Umum mengetahui pengambilan sayur-sayuran bagus untuk kesihatan badan. Malah, makan sayuran juga boleh membantu dalam diet seharian serta membantu mempercepatkan penurunan berat badan.

Featured Wed, 9 Jan 2019

This is the best day to take leave from work, and no, it’s not Friday

Use this tip if you care enough for your mental health.

Gaya Hidup Tue, 30 Oct 2018
Featured Wed, 31 Oct 2018
Gaya Hidup Mon, 3 Jun 2019
Gaya Hidup Tue, 20 Feb 2018

Setajam Manakah Mata Anda? Jom Cari Benda Tersembunyi Dalam Puzzle Yang Telah Viral Ini

Sejak beberapa tahun lalu, ada individu yang telah memuatnaik pattern puzzle, dan cabarannya adalah anda perlu cari benda tersembunyi di dalam gambar yang diberikan.

| Live TV