Gaya Hidup By: Yanie Baharom April 11, 2018 @ 4:58pm

Pancaran Cahaya Cacing Glowworm Cetus Panorama Luar Biasa Di Dalam Gua Waitomo

Apa yang ada di benak anda ketika melihat gambar di atas? Bintang-bintang di langit? Gambar hasil suntingan? Set filem Avatar 2? Atau Aurora dari Kutub Utara?

Apa juga telahan anda, suasana ajaib yang kita lihat itu telah dirakam dari sebuah gua yang terletak di kawasan Waitomo, North Island, New Zealand. Gua ini dinamakan sebagai Glowworm Waitomo.

Ini serba-sedikit informasi mengenai gua yang pertama kali dieksplorasi pada tahun 1887, penjelajahannya dikepalai seorang ahli suku kaum asli Maori, Tane Tinorau dan didampingi oleh peneroka Inggeris, Fred Mace.

Penduduk asli Maori sememangnya mengetahui tentang kwujudan gua berkenaan tetapi gua bawah tanah ini tidak pernah diterokai sehinggalah Fred tiba di sana untuk melakukan penyelidikan.

Foto: waitomo.com

Mereka membina rakit buluh dan membawa besama obor api serta lilin untuk menelusuri gua yang dialiri oleh sungai bawah tanah.

Apa yang mereka temui adalah satu pemandangan indah dan ajaib iaitu batu kapur yang dihiasi cahaya biru dan hijau menyerupai lampu mentol kecil yang berkelip-kelip di segenap ruang dinding gua.

Pemandangan indah itu datangnya dari cahaya yang dipancarkan oleh ribuan ekor cacing. Cacing di gua ini agak berbeza dengan cacing yang sering kita jumpa.

Foto: waitomo.com

Cacing ini adalah jenis glow worm. Sesuai dengan jolokannya sebagai bintang-bintang, cacing dengan nama saintifik Arachnocampa Luminosa ini menggantung dirinya di langit-langit gua dan memancarkan cahaya hijau atau biru yang berkilauan. Di sinilah tercetusnya suasana luar biasa di dalam Gua Waitomo.

Gembira dengan penemuan itu, Gua Waitomo dikunjungi berulang kali. Malah saat Tane membuat kunjungan solonya, dia menemukan pintu masuk ke gua yang lebih mudah diakses. Sampai sekarang ia kekal sebagai pintu masuk utama.

Pada 1889, Tane telah membuka gua berkenaan kepada pelancong. Dia dan isterinya Huti bertindak membawa pelancong dengan bayaran yang murah. Walau bagaimanapun pada tahun 1906 pengurusan gua ini diambil alih oleh kerajaan New Zealand.

                                                                       Video: Stoked for Saturday

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Tue, 1 May 2018

Kiub Ais Aloe Vera Mampu Kecutkan Jerawat. Buat Sendiri, Jimat & Senang!

Anda ada masalah jerawat yang teruk tapi tak tahu cara nak rawat? Jom DIY kiub ais aloe vera ini untuk kecutkan jerawat.

Gaya Hidup Mon, 5 Mar 2018

6 Jenis Makanan Ini Membantu Hindari Kanser, Korang Boleh Amalkan Dari Sekarang!

Kanser merupakan penyakit yang paling ditakuti oleh semua orang. Ramai yang masih lagi tidak tahu bahawa pemakanan merupakan aspek utama yang perlu dijaga agar kita terhindar daripada penyakit-penyakit yang merbahaya ni!

Featured Fri, 14 Sep 2018
Gaya Hidup Thu, 14 Nov 2019

10 makanan yang tidak patut dimakan ketika perut kosong

Ketahui juga 10 makanan yang selamat untuk dimakan.

Featured Thu, 16 May 2019

Anda pernah bersahur pada hujung waktu? Ini hukumnya

Bersahur pada waktu afdal adalah yang terbaik

Gaya Hidup Sun, 8 Apr 2018

6 Khasiat Barli Yang Perlu Anda Tahu. Memang Bagus Untuk Kesihatan!

Barli atau nama botaninya Hordeum Vulgarie merupakan bijirin yang mempunyai sumber terbaik serat pemakanan, protein dan karbohidrat kompleks serta vitamin dan galian.

Gaya Hidup Wed, 17 Oct 2018
Featured Wed, 19 Sep 2018

Ini Caranya Untuk Menanam Pokok Nanas Dalam Pasu, Mudah Sangat!

Tiada masalah jika anda tak ada garden untuk tanam pokok ini.

Gaya Hidup Mon, 9 Apr 2018

Cabut Bulu Dengan Menggunakan 3 Bahan Ini, Simple dan Gerenti Licin!

Pastinya kalau anda nak cabut bulu menggunakan pencabut bulu itu akan mengambil masa yang lama kan? Ada juga dalam kalangan kita tidak mahu mencukur sebab takut kesan cukur itu akan menjadi hitam.

Featured Tue, 17 Dec 2019

Selamat datang 2020, 5 azam buat wanita kekal bahagia!

Mulakan azam dengan memperbaiki diri

| Live TV