Gaya Hidup By: tex_admin October 7, 2019 @ 9:05am

Panduan penjagaan rambut bagi wanita bertudung

Oleh Ainur Nadhirah Bahrom Shah

Rambut ibarat mahkota bagi wanita, namun bagi yang bertudung ia bukan alasan untuk mengabaikan penjagaan rapi terhadap rambut. Kebanyakan wanita bertudung tidak menitikberatkan penjagaan rambut kerana beranggapan bahawa apabila memakai tudung, mereka tidak perlu memberi perhatian memandangkan rambut  mereka tersimpan kemas di sebalik hijab.

Sebetulnya penjagaan rambut adalah sangat penting bagi mereka yang bertudung mahupun tidak. Bila memakai tudung, pasti ada sesetengah orang berasa tidak selesa memakai tudung seharian jika rambut tidak berada dalam keadaan yang baik dan terjaga. 

Dengan penjagaan yang rapi, rambut gugur dan  masalah kelemumur dapat dikurangkan. Antara panduan penjagaan rambut bagi wanita bertudung adalah: 

Memilih fabrik tudung dengan betul 

Foto: profhariz.com

Fabrik tudung haruslah dipilih dengan betul agar anda tidak berpeluh kala memakainya dan rambut dapat dijaga dengan baik. Seeloknya elakkan fabrik jenis kapas kerana kainnya menyerap haba. Ia tidak baik untuk rambut dan kulit kepala anda.

Selain itu, pakailah anak tudung diperbuat daripada fabrik yang ringan supaya selesa apabila memakainya. Anda juga disarankan untuk menukar anak tudung agar kepala anda tidak berbau. 

Tidak membasuh rambut setiap hari  

Foto: htgetrid.com

Jika sudah menjadi tabiat membasuh rambut setiap hari, hentikan sekarang. Ini kerana minyak semula jadi yang ada pada rambut akan hilang. Selain itu, apabila seseorang itu tidak mengeringkan rambut dengan betul lalu memakai tudung dalam keadaan basah,  ia akan membuatkan rambut anda berbau dan gugur. Dengan itu, cucilah rambut sekurang-kurangnya tiga kali seminggu. 

Memilih syampu yang sesuai 

Penggunaan syampu perlulah mengikut kesesuaian masalah rambut dan kulit kepala anda. Di pasaran kini terdapat pelbagai jenis syampu khas untuk wanita bertudung dan tidak menjadi masalah untuk memilih syampu yang sesuai. Seeloknya elakkan menggunakan syampu yang mengandungi banyak bahan kimia. 

Keringkan secara semula jadi 

Foto: m.dream.co.id

Rambut perlulah dikeringkan secara semula jadi tanpa menggunakan pengering rambut untuk mengelakkan ia kelihatan kusam dan tidak bermaya. Biarkan rambut anda bebas dan jangan membungkus rambut dengan tuala ketika mengeringkannya. Pastikan rambut anda betul-betul kering sebelum memakai tudung. 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Mon, 27 Aug 2018

Ketahui Tip-Tip Membeli Kasut Tumit Tinggi & Bila Masa Paling Sesuai Untuk Beli

Anda mesti praktikkannya supaya anda rasa selesa ketika memakai high heels anda.

Featured Tue, 3 Jul 2018

Ini Adalah 23 Gaya Penampilan Fesyen Terbaik Oleh Puteri Diana

Nampak macam lebih daring daripada Kate Middleton atau Meghan Markle.

Featured Mon, 18 May 2020

Atuk segak, cucu comel bergaya

Kedua-duanya untung ada pereka dalaman

Gaya Hidup Fri, 17 Aug 2018

9 Mitos Diet Yang Mungkin Disalah Erti Selama Ini

Jom semak 9 mitos mengenai diet yang biasa anda dengar.

Oh Lawa Tue, 13 Mar 2018

Gaji ‘Ciput’ Bukan Alasan Tak Make Up, Ini Barangan Make Up Bawah RM40

Setiap wanita yang sentiasa bermakeup akan kelihatan nampak cantik dan fresh! Betul tak? Sebenarnya, bermakeup ini bukan sahaja untuk nampak cantik tetapi ia salah satu cara untuk meningkatkan keyakinan diri setiap wanita. Tetapi ada juga dalam kalangan anda yang tidak gemar bermakeup kan? Mungkin sebab malas untuk menghabiskan masa depan cermin, iyala kalau nak makeup kena teliti dan ambil masa yang lama jugak.

Oh Lawa Wed, 25 Apr 2018

Anda Bosan Dengan Stail Hijab Yang Sama Setiap Hari? Jom Tiru Stail Selebriti Ini

Bosan denan stail hijab setiap hari? Jom tiru stail hijab artis-artis ini.

Oh Lawa Wed, 13 Jun 2018

Dulu Pelarian Syria, Kini Lancar Jenama Kasut Mewah Di Perancis

Essa mula belajar menjahit daripada neneknya, tetapi terpaksa meyakinkan ibu bapanya bahawa bidang fesyen bukan hanya untuk wanita saja.

Gaya Hidup Fri, 13 Apr 2018

Awas! 8 Jenis Makanan Yang Tidak Boleh Dipanaskan Guna Microwave

Tahukah anda tidak semua jenis makanan boleh dipanaskan menggunakan microwave kerana ia akan membuatkan makanan itu kehilangan khasiatnya.

Oh Lawa Mon, 4 Jun 2018

Ini Antara 5 Trend Hijab Raya 2018 Yang Pasti Memukau

Masih pening nak pilih hijab untuk bergaya di pagi Syawal? Jom tengok trend hijab r\Raya 2018 ini.

| Live TV