Gaya Hidup By: tex_admin April 22, 2018 @ 9:00am

Rimas Rambut Berminyak Dan Berbau? Cuba 3 Tip Ini!

Memiliki rambut yang cantik dan sihat pasti menjadi idaman bagi setiap wanita. Tapi kalau rambut kita mula bermasalah seperti berkelemumur, berminyak dan berbau, macam mana pula ya?

Lagi-lagi pada mereka yang berhijab, pasti akan stres dengan masalah ini. Kalau anda nak tahu, rambut yang berminyak adalah disebabkan daripada pori pada kulit kepala yang memiliki kelenjar minyak.

Kelenjar minyak ini berperanan untuk menjaga kelembapan rambut dengan menghasilkan sebum (minyak).

Selain itu, kelenjar pula berfungsi untuk membuatkan helaian rambut anda terus bersinar sihat. Namun, terdapat beberapa kelenjar tersebut menghasilkan minyak yang berlebihan sehingga membuatkan rambut anda terlalu berkilat dan berminyak. Ia juga akan menimbulkan bau yang kurang menyenangkan pada rambut anda. 

Kali ini, penulis nak kongsi kepada anda cara untuk mengatasi rambut yang berminyak dan berbau dengan menggunakan bahan-bahan yang mudah untuk anda dapati. Jom ikuti 3 tip ini:

1. Cuka epal

Cuka epal antara salah satu bahan yang boleh membantu mengatasi masalah rambut yang berminyak. Sebenarnya, asam asid yang terkandung dalam cuka epal ini dapat membantu menyeimbangkan pH di kulit kepala.

Selain itu, ia juga membantu mencegah penghasilan minyak yang berlebihan. Bagi anda yang mahukan rambut yang lembut dan bersinar, anda boleh menjadikan cuka epal ini sebagai tonik rambut

Cara untuk menggunakan cuka epal ini pula adalah dengan mencampurkan dua atau 3 sudu makan cuka epal ke dalam cawan yang berisi air. Kemudian, selepas anda mencuci rambut dengan menggunakan syampu, gunakan cairan cuka epal ini pula.

Ratakannya di atas kulit kepala anda dan biarkan beberapa minit dan bilas dengan air bersih. Anda boleh lakukan cara ini dua atau tiga kali seminggu.

2. Jus lemon

Jangan terkejut, lemon juga dapat membantu mengatasi masalah rambut berminyak. Lemon mengandungi banyak vitamin dan mineral yang boleh meningkatkan kesihatan rambut anda. Sama seperti cuka epal, sifat asam daripada lemon ini juga membantu menyeimbangkan pH pada kulit kepala dan mengawal pengeluaran minyak.

Anda boleh mencampurkan perahan dua biji lemon ke dalam dua cawan air. Tambahkan 3 sudu teh madu kemudian sapukan campuran tersebut pada kulit kepala dan urut dengan perlahan-lahan selama beberapa minit. Setelah itu, biarkan selama 5 minit dan bilas dengan air suam. Anda boleh lakukan cara ini 3 kali seminggu untuk mendapatkan hasil yang terbaik.

3. Lidah buaya

Sebenarnya, vitamin, mineral dan enzim yang terdapat dalam lidah buaya sangat membantu untuk menghilangkan minyak yang berlebihan pada kulit kepala anda. Ia dapat membantu detoksifikasi kulit kepala dari kekotoran dan mengawal penghasilan minyak. Selain itu, lidah buaya juga boleh memberi nutrisi pada akar rambut kita.

Caranya pula, anda perlu mencampurkan satu sudu teh gel (isi lidah buaya) dan satu sudu makan perahan lemon dalam mangkuk kecil. Ketika anda mencuci rambut, anda boleh gunakan ramuan tersebut dan biarkan selama beberapa minit sebelum membilasnya dengan air bersih. Anda juga boleh jadikan ramuan ini sebagai syampu harian anda.

Semoga dengan perkongsian tip ini dapat membantu anda menyelesaikan masalah rambut yang berminyak. Ingat ya! Walaupun kita berhijab, rambut harus dijaga dengan rapi agar ia sentiasa sihat. Selamat mencuba.

Sumber: Hijabista

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 16 May 2018

Jom Kenali Pengasuh Anak Putera William & Kate Middleton Serta Kemahiran Yang Dia Perlu Ada

Bukan sesiapa saja yang boleh jadi nanny untuk budak-budak diraja ini!

Featured Sun, 31 May 2020
Gaya Hidup Sun, 9 Dec 2018

5 Menu Diet Telur Rebus Yang Perlu Anda Cuba

Telur adalah sumber protein dan serat yang sihat.

Featured Mon, 17 Sep 2018

Lingkaran Gelap Bawah Mata Bukan Saja Disebabkan Kurang Tidur, Tapi Juga Faktor Ini!

Jika anda selalu terdedah kepada sinaran matahari, ia akan menarik pigmentasi permukaan kulit dan membuatkan lingkaran hitam pada bawah mata!

Gaya Hidup Fri, 9 Feb 2018

5 Perkara Mengenai Diet Yang Anda Mungkin Tersalah Anggap Selama Ini

Semakin moden semakin banyak tips dan trend kesihatan yang tersebar, sama ada dari mulut ataupun melalui Internet. Tapi adakah semuanya betul dan boleh diamalkan?

Featured Fri, 1 Mar 2019
Gaya Hidup Thu, 1 Mar 2018

Stresnya Rambut Banyak Gugur! Ini Tips Kurangkan Rambut Gugur

Setiap wanita pastinya tidak akan lari daripada masalah keguguran rambut. Lagi-lagi pada mereka yang lepas melahirkan anak.

Gaya Hidup Fri, 7 Dec 2018
Gaya Hidup Wed, 5 Sep 2018
Featured Mon, 14 Oct 2019

Belanjawan 2020 sedia 6 insentif untuk wanita

Peruntukan lebih holistik dengan pelbagai manfaat

| Live TV