Gaya Hidup By: Yanie Baharom July 22, 2019 @ 12:16pm

Seharian tanpa telefon bimbit amatlah meresahkan, ini cara untuk tidak gabra!

Perkara pertama yang anda lakukan sebaik bangun pagi dan sebelum tidur, pastinya membelek telefon pintar milik anda, betul tak?

Pada waktu pagi, biasanya kita akan sibuk membalas segala mesej yang tidak sempat dibuka mungkin kerana terlalu sibuk atau tertidur awal. Bukan itu saja, kebaikan telefon pintar juga membenarkan kita menyemak jadual kerja dan e-mel berkenaan hal-hal penting yang perlu dilunaskan segera tanpa menggunakan komputer riba.

Keadaan pada sebelah malam pula, membelek telefon sebelum tidur adalah perkara terakhir yang kita lakukan. Contohnya, kunci penggera dan sesudah itu terus berlayar bersama mimpi-mimpi indah.

Pendek kata, kegunaan telefon bimbit atau telefon pintar pada zaman sekarang ini memang tidak dapat dinafikan kepentingannya.

Berdasarkan kajian yang dijalankan Nielsen Informate Mobile Insights, pengguna telefon pintar akan meluangkan masa untuk mengguna peranti masing-masing dengan purata selama 187 minit sehari.

Oleh itu, apabila sehari anda terpaksa berjauhan dengan telefon pintar atas sebab-sebab tertentu misalnya telefon rosak, hilang atau tertinggal di rumah, bagaimanakah perasaan anda?

Maklum balas rakan setugas penulis, Bibi, jika sehari tidak membawa telefon pintarnya dia akan berasa separuh hatinya tertinggal di rumah, malah keadaan ini akan menyukarkan kerja kerana segala maklumat ada di dalam telefon pintarnya.

Sementara Nani pula berkata, tanpa telefon pintarnya dia tidak dapat memberi fokus pada kerja dan bagaikan terputus hubungan dengan dunia luar.

Bagi Ezza, tanpa telefon pintarnya terdapat banyak kekangan dalam melakukan tugasan kerja dan adalah lebih baik pulang saja ke rumah!

Sengaja topik ini dibangkitkan, kerana penulis sendiri tertinggal telefon pintar di rumah dan kehidupan yang dijalani hari ini serba tidak kena dibuatnya. Terasa rindu pun ada! Uwaa!

Foto: allure.com

Apakah yang boleh anda lakukan jika tertinggal telefon pintar? Tambahan pula, satu nombor telefon pun anda tidak ingat termasuklah nombor telefon suami atau isteri, pelanggan dan rakan setugas.

Mungkin ini yang boleh anda lakukan dalam memastikan kejadian tertinggal telefon ini tidak memberi kesan pada tugasan dan tanggungjawab harian anda.

#1. Pengumuman dalam media sosial

Tulis status dalam media sosial bahawa anda tertinggal telefon atau telefon rosak. Bagaimana anda boleh dihubungi, minta mereka mesej secara peribadi dan kongsikan nombor telefon rakan setugas yang anda rapat atau nombor telefon pejabat.

#2. Mesej secara peribadi sahabat atau kenalan

Anda sudah sampai di pejabat dan ada perbincangan, tapi terlupa nombor suami. Menjadikan keadaan lebih parah anda tidak mampu mengingati satu pun nombor keluarga untuk memberikan anda maklumat nombor telefon suami.

Caranya, jika suami anda mempunyai akaun Facebook atau Instagram, mesej dia dalam laman berkenaan. Jika tiada, cari kenalan suami dalam Instagram atau Facebook dan minta mereka kongsikan nombor telefon. Untuk mengelakkan suami berasa risau memandangkan anda tidak boleh menghubunginya dengan kadar segera kerana terikat dengan perbincangan, minta kenalan tadi sampaikan mesej:

“Hai, saya Adriena rakan setugas kepada isteri encik. Isteri encik minta saya sampaikan pesanan memandangkan dia tertinggal telefon di rumah. Dia akan menghubungi encik sejurus perbincangannya selesai, terima kasih.

#3. Anggap hari ini hari bebas gangguan

Inilah masanya untuk anda meninggalkan seketika hobi berswafoto.

Jika telefon pintar ada di sebelah, setiap 5 minit pasti kita terpanggil untuk membeleknya, apatah lagi kalau mesej masuk bertalu-talu. Situasi lain, sahabat anda menghubungi anda untuk mengadu kisah sedihnya sehingga mengganggu tumpuan anda terhadap kerja.

Jadi, bersenang-senang hatilah tatkala telefon pintar anda tertinggal di rumah kerana waktu inilah anda dapat memberikan fokus terhadap kerja tanpa sebarang ganggu.

#4. Bagaimana hendak menempah perkhidmatan e-service.

Contoh: Katakanlah anda seorang pengguna Grab atau perkhidmatan e-service yang lain, pada hari anda tertinggal telefon pintar, akan berlaku penghantaran barangan yang ditempah, jangan malu dapatkan bantuan daripada kawan-kawan. Berilah upah sikit kepada mereka atau belanja mereka minum? Mudah kan!

Foto: videoblocks

#5. Web Whatsapp

Layari laman sesawang Whatsapp di komputer anda dan imbas QR code menerusi Whatsapp Web/Desktop. Pastikan anda tidak log keluar. Katakanlah suatu hari nanti anda mungkin tertinggal telefon di rumah, anda masih boleh menggunakan Whatsapp menerusi komputer riba mahupun kompoter anda.

Memandangkan penggunaan Whatsapp sebagai medium penghantaran mesej yang sangat penting zaman ini, segera buat fail sokongan (back up) di kedua-dua peranti yang disebutkan.

Foto: The Telegraph

 

Bagaimanapun, apa yang dikongsikan ini hanyalah sebahagian daripada tindakan yang boleh dilakukan saat tertinggal telefon. Mungkin anda mempunya cara lain yang lebih berkesan!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Thu, 18 Jul 2019

Semua wanita suka merah jambu, tapi kenapa?

Selalunya wanita memakai warna merah jambu, rasa lebih cantik!

Gaya Hidup Mon, 28 Jan 2019

33 gambar laut dalam yang menang anugerah, anda pasti terpukau melihatnya

Gambar-gambar ini akan membuatkan anda mengagumi ciptaan Tuhan

Featured Tue, 28 Apr 2020

Tidak pasti jangan kongsi, tindakan tegas akan diambil!- Ismail Sabri

Amaran kepada mereka yang sebar berita palsu

Gaya Hidup Thu, 29 Mar 2018

Bagaikan Dunia Fantasi, Berchtesgaden Lokasi Wajib Disinggahi Anda Kalau Ke Eropah.

Bagaikan terpanggil untuk menjejakkan kaki ke kota Berchtesgaden, yang disebut antara lokasi menarik di Eropah Tengah tetapi kurang diketahui traveller.

Featured Fri, 12 Jun 2020
Gaya Hidup Tue, 1 May 2018

Perhatian Kepada Wanita Bekerjaya! Ini 5 Tanda Yang Akan Anda Alami Jika Terlalu Penat Bekerja

Sebenarnya, kalau terlalu penat bekerja, ia akan memudaratkan diri kita! Ketahui 5 tanda ini.

Gaya Hidup Tue, 11 Jun 2019

5 tanda hubungan cinta terbaharu anda berkembang dengan terlalu pantas

Jangan terburu-buru, nanti menyesal kemudian hari!

Gaya Hidup Mon, 27 Aug 2018

8 Cara Untuk Ubah Gaya Hidup Anda Supaya Ia Lebih Minimalis

Ia dikatakan boleh membuat hidup anda lebih produktif dan harmoni.

Featured Tue, 3 Mar 2020

Journaling bantu wanita ini hilangkan tekanan

Tampal-tampal sahaja, hasilnya mengujakan!

Gaya Hidup Mon, 5 Feb 2018

8 Sebab Mengapa Anda Perlu Makan Ikan

Suka makan ikan? Mungkin ada di antara anda yang tidak berapa gemar dengan makanan laut ini berbanding ketam, sotong, dan udang. Tetapi tahukah anda ikan sebenarnya punya banyak manfaat pada kesihatan. Malah, sangat baik untuk program diet kerana ia rendah kalori serta tinggi protein.

| Live TV