Gaya Hidup By: tex_admin April 2, 2018 @ 4:10pm

Sempena Hari Kesedaran Autisme Sedunia: Ini 9 Perkara Yang Perlu Anda Tahu Tentang Austime

Tahukah anda bahawa satu daripada 160 kanak-kanak di dunia adalah kanak-kanak autistik? Mungkin ada dalam kalangan anda tidak memahami apa itu sebenarnya sindrom autism kerana kebanyakan kanak-kanak yang menghadapinya kelihatan normal seperti kanak-kanak biasa.

Autisme atau Autism Spectrum Disorder (ASD) adalah gangguan perkembangan saraf yang mempengaruhi kemampuan seseorang kanak-kanak dalam berkomunikasi, interaksi sosial dan tingkah laku. Sempena dengan Hari Kesedaran Autisme Sedunia, kami ingin kongsikan 9 perkara yang perlu anda tahu mengenai autism.

1. Tidak menunjukkan respon

Foto: Noavard.co

Kebanyakan kanak-kanak autistik tidak akan menunjukkan respon semasa berinteraksi dengan orang lain. Mereka lebih gemar mengasingkan diri dan kurang bergaul seperti kanak-kanak normal.

2. Perkembangan bahasa berbeza

Foto: Parents Magazine

Kalau anda nak tahu, perkembangan kanak-kanak autisme adalah berbeza bagi setiap individu. Ada dalam kalangan mereka tidak boleh bertutur dan hanya mengeluarkan bunyi sahaja, ada juga yang boleh bertutur tetapi kita sukar untuk memahami setiap perkataan yang dikeluarkan.

3. Tiada keupayaan untuk tumpu perhatian

Foto: GOQii

Kanak-kanak autisme kebanyakannya tidak tahu bagaimana untuk memulakan perbualan atau memberi respon. Hal ini kerana, mereka tiada keupayaan untuk menumpukan perhatian.

4. Lambat dikesan oleh keluarga terdekat

Foto: The Inspiration Room

Kebanyakan ibu bapa atau penjaga lambat mengesan kanak-kanak yang menghidap autisme ini. Ini kerana, penghidap autism boleh dikenal pasti seawal usia dua atau tiga tahun. Jadi, jika anak anda menunjukkan tanda-tanda autisme segeralah mendapatkan rawatan pakar. Jangan berasa malu sehingga membiarkan anak tidak mendapat rawatan yang sepatutnya.

5. Bantuan dan rundingan

Foto: Autism Love To Know

Ramai dalam kalangan ibu bapa yang mempunyai anak autisme tidak mengetahui daripada mana mereka perlu mendapatkan bantuan dan rundingan. Kementerian Kesihatan Malaysia antara pihak yang bersedia memberikan anda bantuan.

6. Tip untuk berkomunikasi

Foto: Ambitious About Autism

Tip berkesan untuk berkomunikasi dengan kanak-kanak autisme adalah memberi arahan mudah dan jelas kepada mereka. Selain itu, kanak-kanak ini juga gemar melakukan aktiviti secara berulang. Oleh itu, anda boleh melakukan aktiviti harian anak-anak autisme berdasarkan rutin yang dijadualkan.

7. Berdaftar dengan Jabatan Pendidikan Khas dan Jabatan Kebajikan Masyarakat

Foto: Good News Network

Kanak-kanak autistik di Malaysia perlu berdaftar dengan Jabatan Pendidikan Khas, Kementerian Pelajaran untuk mendapatkan keperluan pendidikan. Mereka juga perlu berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk mendapatkan pendaftran Orang Kelainan Upaya (OKU)

8. 15, 484 penghidap autisme

Foto: Good News Network

Untuk pengetahuan anda, setakat Mei 2017, Jabatan Kebajikan Masyarakat telah mencatatkan seramai 15, 484 orang menghidapi masalah autisme di seluruh negara. Daripada jumlah tersebut, 2, 080 orang didaftar adalah berumur bawah enam tahun, 7, 167 orang berumur tujuh hingga 12 tahun, 2, 248 orang berumur 13 hingga 18 tahun.

9. Hari Kesedaran Autisme Sedunia

Hari Kesedaran Autisme Sedunia disambut pada 2 April setiap tahun bagi meningkatkan kesedaran masyarakat agar lebih peka terhadap individu yang menghidap autisme.

Jadi, kepada ibu bapa jangan pernah berasa malu jika anda mempunyai anak yang menghidap autisme ini, berilah perhatian kepada mereka. Kepada seluruh masyarakat pula, jangan memandang rendah terhadap golongan ini sebaliknya teruslah memberi sokongan. Selamat Hari Autisme Sedunia!

Sumber: Astro Awani

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Fri, 2 Feb 2018

4 Sayuran Ini Bagus Untuk Kurus

Umum mengetahui pengambilan sayur-sayuran bagus untuk kesihatan badan. Malah, makan sayuran juga boleh membantu dalam diet seharian serta membantu mempercepatkan penurunan berat badan.

Featured Wed, 25 Mar 2020

Gaun perkahwinan RM800,000 dan majlis resepsi luar biasa Irina, kini tinggal kenangan

Rumah tangga waris jutawan Rusia ini bertahan 6 bulan saja!

Featured Wed, 11 Mar 2020
Featured Sat, 5 Jan 2019

Bau Busuk Selepas Melunaskan ‘Hajat’, Ini Cara Menghapuskannya!

Pastikan bau tandas sentiasa dalam keadaan menyenangkan!

Gaya Hidup Thu, 25 Oct 2018

Kalau Nak Bibir Lembut Dan Cerah, Lakukan Skrub Bibir Guna Berus Gigi Ini

Skrub bibir berfungsi untuk menyingkirkan sel-sel mati dan menggalakkan pembinaan kolagen.

Acara Wed, 13 Nov 2019

Starbucks Malaysia perkenal 3 perisa istimewa sempena perayaan

Penggemar kopi jangan terlepas peluang cuba kopi enak!

Gaya Hidup Fri, 1 Jun 2018

7 Sebab Kenapa Wanita Patut Enjoy Zaman Mereka Tengah Single

Bila dah kahwin nanti, mungkin anda tak boleh enjoy dah. Serius!

Gaya Hidup Fri, 23 Mar 2018

Ambil Perhatian! Ini 6 Perkara Penting Yang Perlu Anda Buat Sebelum Travel Ke Luar Negara

Setiap daripada anda mesti akan teruja untuk merancang trip percutian bersama keluarga atau kawan-kawan kan?

Gaya Hidup Wed, 26 Sep 2018
Featured Thu, 30 Apr 2020

| Live TV