Gaya Hidup By: tex_admin April 2, 2018 @ 4:10pm

Sempena Hari Kesedaran Autisme Sedunia: Ini 9 Perkara Yang Perlu Anda Tahu Tentang Austime

Tahukah anda bahawa satu daripada 160 kanak-kanak di dunia adalah kanak-kanak autistik? Mungkin ada dalam kalangan anda tidak memahami apa itu sebenarnya sindrom autism kerana kebanyakan kanak-kanak yang menghadapinya kelihatan normal seperti kanak-kanak biasa.

Autisme atau Autism Spectrum Disorder (ASD) adalah gangguan perkembangan saraf yang mempengaruhi kemampuan seseorang kanak-kanak dalam berkomunikasi, interaksi sosial dan tingkah laku. Sempena dengan Hari Kesedaran Autisme Sedunia, kami ingin kongsikan 9 perkara yang perlu anda tahu mengenai autism.

1. Tidak menunjukkan respon

Foto: Noavard.co

Kebanyakan kanak-kanak autistik tidak akan menunjukkan respon semasa berinteraksi dengan orang lain. Mereka lebih gemar mengasingkan diri dan kurang bergaul seperti kanak-kanak normal.

2. Perkembangan bahasa berbeza

Foto: Parents Magazine

Kalau anda nak tahu, perkembangan kanak-kanak autisme adalah berbeza bagi setiap individu. Ada dalam kalangan mereka tidak boleh bertutur dan hanya mengeluarkan bunyi sahaja, ada juga yang boleh bertutur tetapi kita sukar untuk memahami setiap perkataan yang dikeluarkan.

3. Tiada keupayaan untuk tumpu perhatian

Foto: GOQii

Kanak-kanak autisme kebanyakannya tidak tahu bagaimana untuk memulakan perbualan atau memberi respon. Hal ini kerana, mereka tiada keupayaan untuk menumpukan perhatian.

4. Lambat dikesan oleh keluarga terdekat

Foto: The Inspiration Room

Kebanyakan ibu bapa atau penjaga lambat mengesan kanak-kanak yang menghidap autisme ini. Ini kerana, penghidap autism boleh dikenal pasti seawal usia dua atau tiga tahun. Jadi, jika anak anda menunjukkan tanda-tanda autisme segeralah mendapatkan rawatan pakar. Jangan berasa malu sehingga membiarkan anak tidak mendapat rawatan yang sepatutnya.

5. Bantuan dan rundingan

Foto: Autism Love To Know

Ramai dalam kalangan ibu bapa yang mempunyai anak autisme tidak mengetahui daripada mana mereka perlu mendapatkan bantuan dan rundingan. Kementerian Kesihatan Malaysia antara pihak yang bersedia memberikan anda bantuan.

6. Tip untuk berkomunikasi

Foto: Ambitious About Autism

Tip berkesan untuk berkomunikasi dengan kanak-kanak autisme adalah memberi arahan mudah dan jelas kepada mereka. Selain itu, kanak-kanak ini juga gemar melakukan aktiviti secara berulang. Oleh itu, anda boleh melakukan aktiviti harian anak-anak autisme berdasarkan rutin yang dijadualkan.

7. Berdaftar dengan Jabatan Pendidikan Khas dan Jabatan Kebajikan Masyarakat

Foto: Good News Network

Kanak-kanak autistik di Malaysia perlu berdaftar dengan Jabatan Pendidikan Khas, Kementerian Pelajaran untuk mendapatkan keperluan pendidikan. Mereka juga perlu berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk mendapatkan pendaftran Orang Kelainan Upaya (OKU)

8. 15, 484 penghidap autisme

Foto: Good News Network

Untuk pengetahuan anda, setakat Mei 2017, Jabatan Kebajikan Masyarakat telah mencatatkan seramai 15, 484 orang menghidapi masalah autisme di seluruh negara. Daripada jumlah tersebut, 2, 080 orang didaftar adalah berumur bawah enam tahun, 7, 167 orang berumur tujuh hingga 12 tahun, 2, 248 orang berumur 13 hingga 18 tahun.

9. Hari Kesedaran Autisme Sedunia

Hari Kesedaran Autisme Sedunia disambut pada 2 April setiap tahun bagi meningkatkan kesedaran masyarakat agar lebih peka terhadap individu yang menghidap autisme.

Jadi, kepada ibu bapa jangan pernah berasa malu jika anda mempunyai anak yang menghidap autisme ini, berilah perhatian kepada mereka. Kepada seluruh masyarakat pula, jangan memandang rendah terhadap golongan ini sebaliknya teruslah memberi sokongan. Selamat Hari Autisme Sedunia!

Sumber: Astro Awani

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 31 Oct 2018
Gaya Hidup Fri, 6 Apr 2018

3 Perkara Ini Mampu Buat Suami Bertambah Sayang Pada Anda. No 1 Paling Penting!

Bagi mewujudkan suasana harmoni dalam berumahtangga ini anda harus bijak mencari pelbagai cara untuk menyelesaikan masalah yang timbul.

Gaya Hidup Thu, 26 Apr 2018

Nak Potong Buah Seperti Nanas Tapi Tak Reti? Jom Belajar Dari Video Ringkas Ini

Anda akan rasa, “Kenapa aku tak terfikir nak buat macam ini?”

Gaya Hidup Thu, 24 May 2018

Ini Antara Tip Pelik Kegunaan Kulit Timun Yang Boleh Anda Cuba!

Kulit timun juga mempunyai manfaatnya yang tersendiri.

Gaya Hidup Wed, 2 May 2018

Dahi Berbentuk Donut Jadi Trend Baharu Di Jepun. Macam Ngeri!

Dahi berbentuk donut kini jadi trend di Jepun. Macam ngeri!

Gaya Hidup Thu, 17 Oct 2019

Jurufoto ini guna benda biasa sebagai aksesori, hasilnya menakjubkan!

Anda tidak perlu beli peralatan mahal-mahal!

Gaya Hidup Thu, 14 Jun 2018

Sila Ambil Perhatian! Hindari 5 Perkara Ini Selepas Makan

Sila elakkan lakukan 5 perkara ini lepas makan kalau nak kekal sihat.

Gaya Hidup Sat, 14 Apr 2018

Adakah Hujung Minggu Anda Membosankan? Jom Luncur Ais Di MYNISS

Stadium Luncur Ais Kebangsaan Malaysia (MYNISS) terletak di Empire City, Damansara Perdana.

Gaya Hidup Thu, 15 Nov 2018

Ini Cara Nak Elak Dapur Gas Kaca Daripada Meletup

Dapur gas kaca yang meletup boleh cederakan anda!

Gaya Hidup Wed, 27 Nov 2019

| Live TV