Gaya Hidup By: Bibi Ramli October 10, 2018 @ 4:00pm

Serikan Bilik Air Anda Dengan Tanaman Yang Boleh Perbaiki Kualiti Udara, Ini Cara Menjaganya

Tumbuhan atau pokok menghasilkan oksigen yang diperlukan oleh manusia dan haiwan untuk hidup, tapi mereka tak semestinya kena ditanam di luar rumah saja, ya.

Di dalam ruang rumah pun kita boleh letakkan tanaman iaitu dalam pasu. Walau bagaimanapun, trend terbaru adalah perletakan tanaman dalam bilik air.

Hasilnya bukan saja rupa ruang yang indah tapi ia juga memberi manfaat dari segi kesihatan pengguna bilik air tersebut.

1. Ia membersihkan udara

Kajian oleh NASA melaporkan bahawa beberapa jenis tanaman rumah boleh menghapuskan bahan-bahan tercemar dari dalam udara. Antara pokok yang disyorkan adalah Mother-in-Law’s Tongue, English Ivy dan Peace Lily (yang juga boleh menambah oksigen).

Jika anda mempunyai alahan, tanaman ini boleh dikira sebagai rawatan tambahan selain teknik rawatan tradisional dan terapi.

2. Ia menambahkan tenaga

Perlukan boost sebaik saja anda bangun? Walaupun mandi boleh menyegarkan badan, tanaman dalam bilik air anda pun boleh menolong. Kajian mendapati tumbuhan rumah boleh meningkatkan kadar kecergasan anda dan berikan lebih banyak tenaga.

Foto: TreeHugger

3. Ia memperbaiki kesihatan mental

Selain manfaat dari segi kesihatan fizikal, hidup dengan tanaman datang juga dengan kebaikan lain. Kajian menunjukkan yang tanaman ada kesan positif terhadap kesihatan mental anda, boleh bantu perbaiki hubungan dan komunikasi anda serta memberikan anda persepsi kualiti hidup yang lebih tinggi.

Anda mesti bingung, macam mana pokok boleh hidup dalam bilik air yang tak semestinya ada cahaya matahari yang banyak?

Untuk pengetahuan anda, ada beberapa jenis pokok yang boleh tumbuh dengan meriah tanpa bergantung kepada banyak cahaya matahari pun.

Tambahan pula, keadaan panas lembap dalam sesuatu bilik air itu, yang boleh mencecah 80%, memang bagus untuk tumbuhan tersebut.

Berminat?

Jadi bila anda dah faham dan inginkan tumbuhan untuk bilik air anda, yang mana satu anda nak pilih? Jenis tanaman yang boleh bersihkan udara seperti yang disebut di atas adalah bagus.

Satu lagi jenis adalah staghorn fern yang boleh tumbuh meriah di dalam kelembapan. Jenis Bromeliad juga adalah bagus untuk bilik air dan senang untuk dijaga.

Untuk pilihan lain, rujuk kepada gambar di bawah. Ikut berdasarkan pencahayaan bilik air anda, okay?

Bagaimana nak jaga?

Pertama sekali, anda perlu pastikan ada pencahayaan semula jadi yang secukupnya dari tingkap bilik air itu. Jika tiada, anda perlu sediakan “sistem lampu tiruan” ataupun adakan sistem rotation.

Maknanya letakkan tanaman itu di tempat yang ada cahaya matahari untuk beberapa hari dan kemudian pindahkannya ke dalam bilik air. Selepas beberapa hari, pindah balik ke luar.

Kelembapan juga perlu dijaga supaya tanaman itu kekal hidup. Tip: Jika anda nak letakkan tanaman di dalam air, pastikan ia takkan terkena sabun.

Jangan lupa taburkan baja supaya ia tumbuh dengan lebih baik. Tiga elemen penting bagi tumbesaran pokok yang sihat adalah nitrogen, fosforus dan potasium. Apa-apa pun, anda boleh dapatkannya di kedai-kedai yang menjual pokok tanaman.

Sumber: Today, Reader’s Digest

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 18 Feb 2020

Pelakon Ashraf Sinclair meninggal dunia akibat serangan jantung

Pemergiannya ditangisi keluarga dan peminat!

Gaya Hidup Thu, 14 Jun 2018

Sila Ambil Perhatian! Hindari 5 Perkara Ini Selepas Makan

Sila elakkan lakukan 5 perkara ini lepas makan kalau nak kekal sihat.

Featured Mon, 2 Sep 2019

Sangkar bagaikan filem pertarungan MMA sebenar!

Saksikan di pawagam yang berhampiran dengan anda!

Gaya Hidup Tue, 20 Mar 2018

Biskut Alien Resepi Paling Mudah. Jom Uji Tahap Kreativiti Anak Anda!

Waktu cuti sekolah inilah masa yang sesuai untuk anda yang mempunyai anak untuk melakukan pelbagai aktiviti bersama-sama kan?

Gaya Hidup Tue, 1 May 2018

Kiub Ais Aloe Vera Mampu Kecutkan Jerawat. Buat Sendiri, Jimat & Senang!

Anda ada masalah jerawat yang teruk tapi tak tahu cara nak rawat? Jom DIY kiub ais aloe vera ini untuk kecutkan jerawat.

Featured Wed, 8 Apr 2020
Featured Mon, 4 Nov 2019

Bekas isteri Sultan Kelantan dedah wajah anaknya, Ismail Leon

Perkongsian gambar terbaru Rihana curi tumpuan

Featured Mon, 20 Aug 2018

5 Mitos Tentang Nyamuk & Fakta Sebenar Yang Anda Perlu Tahu

Jom belajar tentang nyamuk sempena World Mosquito Day yang disambut pada hari ini!

Gaya Hidup Fri, 27 Jul 2018
Featured Mon, 11 May 2020

| Live TV