Gaya Hidup By: Bibi Ramli February 20, 2018 @ 11:44am

Setajam Manakah Mata Anda? Jom Cari Benda Tersembunyi Dalam Puzzle Yang Telah Viral Ini

Sejak beberapa tahun lalu, ada individu yang telah memuatnaik pattern puzzle, dan cabarannya adalah anda perlu cari benda tersembunyi di dalam gambar yang diberikan.

Ia memang challenging kerana anda bukan saja perlukan sepasang mata yang tajam. Anda juga perlu ada tahap kesabaran yang tinggi kerana besar kemungkinan anda akan putus asa disebabkan oleh kerumitan teka-teki tersebut.

Untuk sesiapa yang belum pernah cuba tapi berminat, jom tengok puzzle-puzzle ni:

1. Dapatkah anda cari sekeping kad Krismas dalam gambar ni?

https://www.facebook.com/thedudolf/

Kita mula dengan yang mudah dulu. Ini adalah salah satu puzzle yang terkandung dalam buku “Bear’s Merry Book of Hidden Things” yang diterbitkan oleh pelukis dari Hungary, Gergely Dudás. Anda perlu cari sekeping kad Krismas antara banyak-banyak gift bag yang bewarna-warni tu.

Dah jumpa? Kalau tak berjaya, tengok jawapannya di bawah.

www.facebook.com/thedudolf/

2. Cari seekor panda

www.facebook.com/thedudolf

Ini satu lagi puzzle mudah dan comel dari Gergely Dudás. Anda nampak tak kelibat seekor panda antara orang-orang salji ni? Mudah je!

www.facebook.com/thedudolf/

Anda boleh layari Facebook Gergely untuk puzzle-puzzle lain yang dia telah hasilkan.

3. Ada 550 kambing biri-biri dalam gambar ni

twitter.com/pilgrimfarms

Pekerja ladang dari Canada, Liezel Kennedy, memuatnaik gambar ini di Twitter pada tahun 2015. “Saya hampir tak jumpa kambing biri-biri saya,” tulisnya.

Nampak tak di mana?

twitter.com/pilgrimfarms

Kat situ je rupanya! Kalau tak zoom, memang anda akan ingat kambing-kambing tu adalah sebahagian dari landscape di dalam gambar ni. Anda juga mungkin menyangka kambing-kambing tu bewarna putih.

4. Apa yang anda nampak dalam gambar ni?

www.facebook.com/Bevvoo

Warga United Kingdom Arron Bevin telah memuatnaik gambar ini di dalam Facebook pada tahun 2016. Tak lama kemudian ia menjadi viral apabila ramai berasa seronok dengan ilusi optik dalam gambar ini. Anda nampak tak apa yang “tersembunyi”?

www.facebook.com/Bevvoo

Ya! Sepuntung cerut!

5. Artis Liu Bolin ada di dalam gambar ini. Tapi di mana ya?

Digelar sebagai Human Chameleon, artis dari China Liu Bolin terkenal dengan gambar-gambar di mana dia menyamarkan diri ke dalam latar belakangnya. Lazimnya, dia mengambil masa 10 jam untuk mengecat badannya untuk serupa dengan background.

Gambar di atas telah diterbitkan dalam bukunya Liu Bolin: The Invisible Man. Anda nampak tak dia di mana?

www.kleinsungallery.com/

Anda boleh tengok hasil-hasil kerja Bolin yang lain di sini. Menarik tau!

6. Ada sebuah telefon bimbit di dalam gambar ni

www.facebook.com/jeyamay.cruz

Gambar ni pernah viral di Facebook beberapa tahun lepas. Memang pecah kepala nak cari handphone tu.

www.facebook.com/jeyamay.cruz

Rupa-rupanya casing untuk phone tu dah nak dekat serupa dengan karpet!

7. Salah seorang ballerina ini berbeza dari yang lain

www.facebook.com/dancewearcentral/

Gambar ini diterbitkan oleh Dancewear Central, syarikat yang mengeluarkan pakaian untuk penari-penari. Menurut Reader’s Digest, hanya satu dalam 10 orang boleh mengesan perbezaan antara ballerina-ballerina dalam gambar ni. Adakah anda salah seorang yang berjaya?

Dancewear Central

Ye, kasut seorang ballerina tu lain dari yang lain! Patutlah susah! Dua garisan pendek tu je yang membezakan.

8. Nampak tak seekor kura-kura?

www.lenstore.co.uk/vc/can-you-spot-it/

Nampak je gambar ni dipenuhi dengan bunga teratai, tapi ada seekor kura-kura yang tersembunyi. Tengok betul-betul tau.

www.lenstore.co.uk/vc/can-you-spot-it/

Alahai comelnya kura-kura tu. Patutlah susah nak cari.

9. Ada satu snowflake yang lain dari yang lain

www.casumo.com/en/

Buka mata anda besar-besar sebab puzzle ini susah sikit untuk cari jawapannya. Jumpa tak yang mana satu?

www.casumo.com/en/

Ini jawapannya. Sekarang cabarannya nak kena cari kat mana snowflake ni berada dalam gambar tadi.

10. Ada satu kapal terbang yang berlawanan arah berbanding kapal-kapal lain

www.aph.com

Untuk puzzle yang ini pun anda kena buka mata besar-besar tapi taklah sesusah puzzle snowflake tu. Nampak tak? Jangan terkeliru!

www.aph.com/

Tu dia, di atas negara Turki. 

Haih, walaupun puzzle-puzzle ini susah, anda akan rasa syok dan puas kalau anda berjaya cari jawapannya. Bagi anda, yang mana paling susah?

Sumber: Insider

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Fri, 1 Jun 2018

7 Sebab Kenapa Wanita Patut Enjoy Zaman Mereka Tengah Single

Bila dah kahwin nanti, mungkin anda tak boleh enjoy dah. Serius!

Gaya Hidup Sat, 20 Oct 2018

Wanita Ini Dipenjara Kerana Mendisiplinkan Anak Dengan Merampas Telefon Bimbitnya!

Eh, salah ke sebagai ibu untuk berbuat demikian sampai kena masuk jel?

Featured Fri, 20 Jul 2018

Elak Poket Robek Di Pasaraya, Ini Helah Pintar Yang Perlu Anda Tahu

Baru nak terapikan diri dengan shopping, tapi dah stres sebab duit dah habis.

Featured Mon, 9 Mar 2020
Gaya Hidup Fri, 20 Apr 2018

Peminat Salted Eggyolk Mesti Cuba Resipi Ayam Goreng Oleh Chef Cilik Danish Harraz Ini

Salted eggyolk croissant dah biasa sangat, jadi anda kena try makan dengan dengan ayam goreng pula. Gerenti rasa power!

Featured Fri, 1 May 2020
Featured Fri, 22 May 2020
Gaya Hidup Tue, 27 Mar 2018

Punggung Hitam & Berselulit? Cuba Skrub Ini Untuk Hasil Yang Terbaik

Selulit di bahagian punggung merupakan antara masalah paling tidak ‘cool’ yang dihadapi oleh wanita.

Featured Sun, 13 May 2018

Rawat Rambut Rosak Dengan Pati Minyak Semula Jadi Ini. Hasilnya, Sihat & Berkilau

Kandungan minyak semula jadi ini pasti membantu mengekalkan kesihatan mahkota rambut anda agar ia sentiasa sihat berkilau.

| Live TV