Gaya Hidup By: Yanie Baharom February 7, 2019 @ 10:00am

Suka menunjuk-nunjuk dan tayang kemewahan cara orang kaya baru nak naik! 

Sikap suka menayang kekayaan dengan mempamerkan barangan berjenama, kereta mewah, pakaian berjenama dan rumah besar untuk membuktikan diri mereka sememangnya kaya dan berharta, dikatakan sudah ketinggalan zaman. 

Masyarakat berstatus elit kini lebih mengutamakan keselamatan privasi mereka sekeluarga.

Golongan kaya dan berpengaruh ini lebih selesa memilih kediaman yang jauh dari kesibukan dan hiruk-pikuk bandar, malah alamat kediaman mereka sukar dikesan melalui Google Street View dan Waze.

Foto: EVENTup

Jika dahulu jenama mewah yang menjadi kegilaan wanita hanya boleh dimiliki oleh golongan kaya-raya sahaja, namun kini jenama mewah itu mampu dimiliki oleh golongan kelas pertengahan. Sedangkan golongan kaya membeli jenama mewah sebagai pelaburan semata-mata.

Terbaharu trend golongan elit era moden tidak lagi menunjukkan kekayaan dengan gaya sebegitu sebaliknya mereka kini memilih untuk melabur dalam pendidikan dan kesihatan. 

Foto: worldscholarshipforum.com

Keluarga kaya kini sanggup menghabiskan puluhan ribu ringgit untuk mendapatkan pendidikan terbaik untuk anak-anak mereka.

Mereka akan menghantar anak-anak ke sekolah swasta dengan silibus dan pengkhususan tertentu mengikut sasaran masing-masing. Keluarga kaya ini juga akan menghantar anak mereka ke universiti ranking terbaik di dunia seperti Universiti Harvard atau Universiti Oxfords.

Begitu juga dengan tahap kesihatan. Keluarga kaya era modenisasi akan memilih kediaman yang mempunyai kawalan rapi dengan kawasan sekitar yang indah dan penuh dengan pokok-pokok. 

Mereka sanggup membayar kediaman sebegitu apatah lagi lengkap dengan kawasan riadah dan mempunyai gimnasium khas untuk penduduk setempat sahaja.

Ada juga yang sanggup membayar yuran keahlian pusat kecergasan yang tinggi dan mengupah pengajar untuk menjaga jadual dan tahap kecergasan mereka.

Begitu juga dengan rawatan di hospital. Mereka akan mendapatkan rawatan terbaik termasuk mengambil pelan kesihatan daripada syarikat insurans dengan bayaran bulanan yang tinggi. 

Foto: Tech Zone Future

Ada juga yang menggaji jururawat peribadi di rumah jika kutang sihat dan sebagainya. Sebab itu kita lihat semakin banyak hospital swasta dibuka setiap tahun.

Sumber: Nona

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sun, 8 Mar 2020
Featured Mon, 13 Apr 2020

Ekstrak kekwa ungu bantu turunkan berat badan

Turut mempunyai pelbagai kebaikan lain

Gaya Hidup Fri, 20 Apr 2018

Karva Salon For Ladies By Nora Danish Utamakan Privasi Wanita

Aktres Nora Danish terus mengukuhkan profilnya sebagai usahawan dengan pembukaan empayar perniagaan baru iaitu Karva Salon For Ladies by Nora Danish.

Gaya Hidup Tue, 23 Apr 2019

10 kegunaan cecair pembersih yang genius selain membasmi kuman

Anda mungkin tidak pernah tahu sebelum ini!

Featured Tue, 14 Aug 2018

Wow! Makan Kimchi Boleh Kuruskan Badan?

Kimchi mempunyai kandungan serat yang tinggi akan menjadikan anda berasa kenyang!

Acara Mon, 8 Jan 2018

Guna Ais Kiub Je Untuk Kulit Wajah Cantik? Biar Betul? Kami Kongsi Caranya

Selalu kita dengar bila berkenaan ais, mesti hanya pandangan negatif sahaja. Ais menggemukkan, ais akan menyebabkan masalah kesihatan dan macam-macam lagi. Tetapi, ais juga mempunyai kebaikkan dan faedahnya yang tersendiri. Yang menariknya, ais iaitu ais […]

Gaya Hidup Wed, 28 Feb 2018

15 Gambar Kek Viral Yang Akan Buat Anda Geli Hati, No. 14 Paling Kelakar!

Bukan semua orang ada kepakaran untuk menghasilkan kek.

Featured Mon, 19 Aug 2019

Melukis dengan kopi pekat, hasilnya mengagumkan

Aroma kopi buat diri rasa tenang, cubalah!

Featured Tue, 2 Jul 2019
Gaya Hidup Fri, 14 Dec 2018

Aejeong! 8 Simbolik Cinta Orang Korea Yang Menjadi Ikutan Dunia

Luahkan perasaan sayang anda dengan lapan isyarat cinta artis K-Pop ini!

| Live TV