Acara By: tex_admin May 16, 2019 @ 4:28pm

Tidak tahu mahu bawa anak ke mana cuti sekolah ini? Kidzania tawar aktiviti sains dan angkasa untuk kanak-kanak!

Oleh Syarifah Fatin Anisa

Anda pasti buntu memikirkan mengenai aktiviti yang bermanfaat untuk dilakukan oleh anak-anak sepanjang cuti sekolah ini.

Maklumlah, pada zaman serba teknologi ini, anda haruslah memastikan masa anak-anak terisi dengan perkara yang berfaedah.

Apa kata bawa mereka ke Kidzania?

Kidzania merupakan tempat yang menggabungkan dua aspek yang berbeza iaitu hiburan sambil belajar.

Di sini, anak-anak anda boleh cuba untuk merealisasikan pekerjaan impian mereka seperti doktor, jurutera, jururawat, penggaya rambut di salun, saintis, juruhebah radio dan sebagainya.

Terkini, Kidzania melancarkan Science and Space Programme yang menawarkan pelbagai aktiviti menarik membabitkan sains dan angkasa lepas untuk dicuba oleh anak kecil anda.

Pakar astrofizik pertama negara dan bekas Ketua Pengarah Agensi Angkasa Negara Malaysia (ANGKASA), Prof Emeritus Datuk Dr Mazlan Othman, berkata pendedahan sejak awal mengenai sains dan angkasa lepas dapat membantu meningkatkan minat kanak-kanak terhadap bidang berkenaan, sekali gus dapat melahirkan lebih ramai ahli sains negara pada masa depan.

“Sains membantu kanak-kanak dalam membentuk kemahiran yang diperlukan dalam hidup seperti penyelesaian masalah dan pemikiran secara logik.

Foto: Kidzania Kuala Lumpur

“Pengetahuan dalam bidang sains khususnya angkasa lepas boleh memberikan panduan kepada kanak-kanak untuk menjadi saintis yang akan membantu menyelesaikan masalah perubahan iklim,” katanya.

Yang turut hadir ialah Datuk Bandar bagi Kidzania Kuala Lumpur, Shahrul Nizar Ahmad dan wakil daripada pelbagai jenama terkenal yang berkolaborasi untuk merancakkan program itu seperti Faber-Castell, Majlis Minyak Sawit Malaysian Palm (MPOC), F&N, Mission Foods and Kewpie, Google, Tanamera, Generasi Marikh Academy, MangoSTEEMS and the Science Bridge Company.

Program ini berlangsung dari 25 Mei sehingga 16 Jun 2019 bersempena dengan cuti sekolah di Malaysia dan Singapura.

 

Foto: Kidzania Kuala Lumpur

Antara aktiviti menarik untuk kanak-kanak adalah seperti berikut:

Junior Astropreneur Mini Bootcamp

Memperkenalkan peserta mengenai keusahawanan dan mengajar kemahiran seperti mengenal pasti masalah, berfikiran kritis, menyampaikan idea dan banyak lagi. Selain itu, mereka juga dapat belajar  cara membuat satelit kertas ketika aktiviti Kem Angkasa yang akan dianjurkan oleh Generasi Marikh Academy.

Google Expeditions VR Experience

Peserta akan mendapat gambaran maya secara realisitik bagi melihat planet seperti Marikh dan Pusat Apollo Saturn menggunakan teknologi kacamata besar Virtual Reality (VR) sambil diberi pengenalan tentang angkasa lepas.

Bina Kincir Angin

Mendedahkan peserta mengenai mesin jenis roda dan gandar dalam aktiviti yang melibatkan sains.

Playdough Process pula akan mengajar peserta untuk mempelajari konsep cecair dan pepejal.

Creative Tack-It Modelling

Aktiviti yang dianjurkan oleh Faber-Castell ini akan mengajak peserta untuk bermain sambil belajar bentuk bulan dan planet menggunakan produk-produk mereka.

Membuat Galaxy Slime

The Science Bridge Academy pula mengendalikan dua akviti iaitu membuat slime dan moon sand yang memfokuskan mengenai bidang kimia seperti atom, molekul dan sebagainya.

Foto: Kidzania Kuala Lumpur

Galaxy Bathbomb  

Bengkel membuat bahan mandian anjuran Tanamera ini pasti menyeronokkan buat anak anda!

Kidzania menawarkan 40 peratus diskaun kepada pengunjung sepanjang program ini dijalankan!

Untuk maklumat yang lebih lanjut, kunjungi laman sesawang https://www.kidzania.com.my/happenings/activities-and-events/science-space-2019/?utm_source=Media%20Agencies&utm_medium=Press%20Release&utm_campaign=Science%20%26%20Space&utm_term=Science%20%26%20Space

 

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 27 Apr 2020
Acara Tue, 28 Aug 2018
Acara Mon, 9 Sep 2019

Ensemble, pasar kreatif unik Artbox Malaysia

Kedai dalam kontena yang patut dikunjungi hujung minggu ini!

Gaya Hidup Sun, 8 Jul 2018

6 Selebriti Jelita Menjadi Pemangkin Karier Bintang Bola Sepak Ternama

Berstatus teman wanita juga isteri kepada bintang bola sepak ternama, wanita-wanita ini dilihat sebagai pembakar semangat kepada pasangan masing-masing.

Gaya Hidup Fri, 9 Feb 2018

5 Perkara Mengenai Diet Yang Anda Mungkin Tersalah Anggap Selama Ini

Semakin moden semakin banyak tips dan trend kesihatan yang tersebar, sama ada dari mulut ataupun melalui Internet. Tapi adakah semuanya betul dan boleh diamalkan?

Featured Wed, 6 May 2020
Acara Wed, 25 Sep 2019

Siapakah wanita yang pernah bertakhta di hati Exists?

Jangan lupa Konsert Exists Reunion Sabtu ini!

Featured Tue, 24 Apr 2018

Awas! Ketahui 6 Jenis Bahan Bahaya Dalam Produk Kecantikan

Sesetengah produk tersebut mengandungi bahan-bahan kimia yang sangat bahaya bukan sahaja untuk kulit tetapi kesihatan kita.

Featured Wed, 13 May 2020
Featured Mon, 25 May 2020

Dua rakyat Malaysia kongsi sambutan Syawal di Taiwan ketika COVID-19

Hari Raya disambut dengan lebih berhati-hati

| Live TV