Gaya Hidup By: Yanie Baharom March 29, 2019 @ 9:00am

Ukur dada, punggung sendiri itu cara tepat memilih pakaian dalam anda!

Bagi kebanyakan kita, membeli-belah pakaian dalam tidaklah sekerap  berbelanja baju kasual atau pakaian ke pejabat.

Dalam setahun, barang kali dua atau tiga kali sahaja wanita membeli pakaian dalam, itupun ketika ada jualan murah ataupun pakaian dalam sedia ada sudah carik atau  koyak rabak!

Bagi sebahagian wanita pula, kalau boleh dapat yang murah, mereka mahu yang lagi murah. Alasan mereka “pakai di dalam, tak ada siapa yang nampak pun!”

Bagi yang mengamalkan tagline ‘mutu gaya keunggulan,’ semestinya jenama pakaian dalam yang mewah menjadi pilihan mereka kerana percaya mahal itu datang bersekali dengan kualiti. Walaupun tersorok di dalam, keselesaan itu penting!

Foto: Pinterest

Sementara itu, bagi individu yang berpegang kepada konsep ‘asal boleh,’ mereka terdorong membeli pakaian dalam  mengikut kesesuaian saiz dada dan punggung kerana lebih tertarik pada rekaan, corak, warna dan perincian pakaian dalam berbanding fungsi serta kualiti.

Contohnya, saiz  badan besar tetapi berangan mahu memakai  g-string untuk kelihatan seksi! Itu bukan seksi namanya, tapi seksa! Seperti atlet sumo agaknya!

Kesilapan ini membuatkan bahagian punggung dan ‘aset’ berharga tidak dipelihara dan dilindungi dengan baik. Kami kongsikan tip untuk memilih seluar dalam wanita yang tepat.

1. Seluar dalam menutupi bahagian punggung

Agar tubuh kelihatan kemas dan ‘terletak, ’, pilih seluar dalam yang mempunyai rekaan selesa dan dapat menampung bahagian punggung dengan baik. Untuk mengetahui seluar dalam itu sesuai atau tidak untuk seseorang wanita, sarungkan ia dan tarik ke posisi yang selesa. Pastikan bahagian belakang seluar dalam memenuhi keseluruhan punggung. Jangan biarkan pita di bahagian pinggang dan perut berlipat.

2. Saiz seluar dalam yang betul

Pilih saiz seluar dalam yang tepat bersesuaian dengan bentuk tubuh anda dan keperluan. Jika bahagian pinggang seluar dalam wanita bergulung, itu tandanya anda salah memilih saiz. Pinggang seluar dalam mestilah selesa dan tidak berlipat. Selain saiz yang tepat, anda juga mesti bijak membuat pilihan rekaan yang tepat untuk keperluan tubuh anda sebagai seorang wanita.

3. Material

Untuk mendapatkan keselesaan, anda perlu memilih material seluar dalam yang tepat. Terdapat beberapa kategori fabrik, antaranya kain kapas, lycra spandex dan nilon spandex. Setiap material ini mempunyai kelebihan tersendiri. Fabrik kain kapas menyerap peluh dan memberi keselesaan. Manakala jenis spandex pula memberi kebebasan dan regangan yang membantu kemasan tubuh.

4. Ganti pakaian dalam ikut keperluan

Foto: Creative Fashion Blog

Seperti baju, seluar dalam juga perlu diganti mengikut keperluan. Jika seluar dalam sudah lusuh, jangan kedekut untuk membeli baru. Pastikan seluar dapat dalam keadaan baik dan dapat melindungi bahagian intim anda dengan sempurna. Jika anda wanita hamil, beli seluar dalam khas agar lebih selesa.

5. Penjagaan seluar dalam

Sebaik-baiknya seluar dalam perlu dicuci menggunakan pencuci khas untuk pakaian dalam. Untuk menjaga bentuk, rekaan dan ketahanan seluar dalam, anda disaran mencuci produk dengan cucian tangan. Penggunaan mesin basuh menyebabkan rekaan dan bentuk seluar dalam wanita rosak. Keringkan di tempat redup dan berangin. Panas terik akan membuatkan seluar dalam wanita cepat lusuh dan hilang elastik.

6. Rekaan tepat

Jika anda mahu tampak seksi, pilih rekaan yang mempunyai perincian seperti renda. Bagi anda yang inginkan pelindungan sempurna dan mempunyai gaya hidup aktif, pilih seluar dalam wanita yang dapat menampung bahagian punggung dengan baik. Golongan yang gemar memakai seluar tetapi tidak mahu garis seluar dalam kelihatan, pilih rekaan berbentuk maxi atau seperti seluar pendek.

 

Sumber: Mingguan Wanita

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 30 Oct 2019
Featured Wed, 16 Jan 2019

Bayi ini dipilih sebagai model kempen jenama syampu terkemuka kerana rambutnya!

Rasanya dialah model tercomel dalam sejarah iklan syampu.

Featured Thu, 21 May 2020

Bukan sahaja diarah berpatah balik, malah dikenakan kompaun serta-merta!

Kerajaan bimbang penularan wabak COVID-19 kembali rancak

Gaya Hidup Thu, 14 Nov 2019

10 makanan yang tidak patut dimakan ketika perut kosong

Ketahui juga 10 makanan yang selamat untuk dimakan.

Gaya Hidup Wed, 21 Nov 2018

14 Foto Haiwan Lucu Yang Memenangi Comedy Wildlife Photography Awards

Tak sangka haiwan-haiwan liar boleh jadi kelakar macam ini.

Gaya Hidup Thu, 2 Aug 2018

6 Kesilapan Yang Anda Tidak Tahu Ketika Guna Tisu Pembersih Wajah

Penggunaan tisu pembersih wajah boleh mendatangkan kerosakan serius pada kulit wajah jika ia tidak digunakan dengan teknik yang betul.

Gaya Hidup Fri, 24 Aug 2018

Nak Suara Selunak Siti Nurhaliza, Amalkan 6 Petua Ini Setiap Hari

Terdapat beberapa petua tradisi yang dapat memperbaiki suara seseorang sekali gus mendapatkan suara lunak dan merdu.

Acara Thu, 25 Jul 2019
Featured Fri, 14 Sep 2018

7 Lagu Bertemakan Malaysia Yang Boleh Membakar Semangat Anda

Jom sambut Hari Malaysia dengan menyanyikan lagu-lagi ini sama-sama.

| Live TV