Gaya Hidup By: tex_admin January 8, 2018 @ 9:47am

Untuk Wanita Berumur 30-An, Jangan Abaikan 5 Perkara Ini Kalau Nak Cantik

Sedar tak sedar, usia sudah masuk angka 30. Wah pantasnya masa berlalu pergi! Bagi sesetengah wanita, usia 30 tahun boleh dikatakan sebagai waktu puncak , punya karier yang stabil serta keluarga sendiri. Kehidupan pun sudah cukup selesa.

http://www.mirror.co.uk/

Tapi, jangan terus terleka kerana apabila anda berada dalam usia 30an, kesihatan wanita tidak akan sama seperti ketika di usia remaja hingga hujung 20an. Potongan badan pun banyak dah “lari” tak seperti masa zaman dara dulu, tambahan yang mempunyai anak.

KENAPA JADI BEGINI?

Biasanya apabila masuk usia 30 hingga 39 tahun, kesihatan wanita mula menjadi terabai. Mereka lebih cenderung kepada kerjaya, rumah tangga dan anak-anak yang semakin membesar.

Secara saintifiknya, kesihatan wanita juga akan merosot kerana fungsi badan kita sudah menjadi kurang efisyen. Maka, kita perlulah sentiasa peka dengan perubahan ini. Samalah macam kereta, kena servis lebih kerap seiring dengan pertambahan usia.

UNTUK KEKALKAN KESIHATAN WANITA, JANGAN ABAIKAN 5 PERKARA BERIKUT!

http://uy.emedemujer.com/

1. OTOT BADAN

Kalau nak bandingkan otot-otot badan di usia 30-an memang lah tidak sehebat seperti zaman remaja dulu. Semua aktiviti nak cuba. Tapi sekarang, berjalan jauh sikit pun dah sesak nafas. Lagi satu, cepat benar terasa letih bila buat kerja-kerja berlebihan.
Alternatif: Latih diri untuk lakukan regangan badan setiap hari. Bersenam adalah cara yang terbaik untuk menguatkan stamina.

2. PEMAKANAN

Kalau dulu, makanlah apa saja biarpun lewat malam sehingga 2-3 pagi, tak gemuk pun. Tapi sekarang, makan control masih juga badan macam dipam-pam! Perlu ingat, semakin usia meningkat, kadar metabolisme pula akan menurun. Ia antara sebab mengapa badan mudah menjadi “naik”.
Alternatif: Kurangkan makan makanan berproses seperti makanan dalam tin. Ambil makanan yang kaya dengan Omega 3 seperti ikan dan kekacang. Sertakan buah-buahan dan sayur-sayuran dalam pemakanan seharian.

3. KESUBURAN

Usia antara faktor utama penyumbang dalam kesuburan kaum wanita. Semakin naik usia, semakin susah untuk ‘melekat’. Itu yang biasa kita dengar sejak zaman dulu lagi.
Alternatif: Antara faktor kesuburan yang boleh dikawal ialah kesihatan tubuh badan dan pemakanan yang seimbang serta berkhasiat. Apa pun, bila bercakap tentang anak, sentiasalah percaya dengan ketentuanNya.

4. KEPERLUAN BERJUMPA DOKTOR

Selagi tak sakit yang berat, memang tiada lah nak berjumpa doktor. Paling-paling pun makan ubat sahaja. Selalunya, hanya ke klinik untuk rawatan anak-anak yang sakit.
Alternatif: Setiap 2 tahun, buat saringan kesihatan untuk pemeriksaan darah tinggi dan kolesterol. Ia penting kerana jika dapat dikesan awal, boleh menyelamatkan anda daripada penyakit 3 serangkai iaitu kencing manis, darah tinggi dan jantung.

5. KULIT BADAN

Gabungan stress, diet yang tidak seimbang, dan hormon boleh menyebabkan kulit kurang berseri dan nampak kusam. Penggunaan pencuci muka dan losen badan yang tidak sesuai dengan usia juga menyebabkan kulit jadi kering.

Alternatif: Guna produk penjagaan diri yang sesuai dengan umur kerana ia membantu mengekalkan minyak semula jadi dalam badan. Amalkan juga petua-petua yang menggunakan bahan semulajadi sekali-sekala.

JADI…

www.hopkinsmedicine.org

Masih belum terlambat untuk anda, kaum wanita menumpukan kembali pada diri sendiri. Pandanglah diri anda sekarang dan bayangkan 10 tahun akan datang. Adakah anda mahu kekal jadi wanita yang anggun sama seperti di usia 20 an atau ditimpa dengan pelbagai masalah kesihatan pada hari-hari mendatang?

Pilihan di tangan anda.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Sat, 15 Dec 2018

Doktor Ini Kata, Kalau Nak Umur Panjang, Jangan Bersara

Doktor ini telah meninggal dunia pada usianya 105 tahun.

Gaya Hidup Tue, 3 Dec 2019

ISETAN The Japan Store tampil segar dengan wajah baharu

Bukan sahaja jenama Jepun, jenama tempatan pun ada

Gaya Hidup Fri, 3 Jan 2020

69 % rakyat Malaysia mahu mengembara sendirian, anda bagaimana?

Keselematan, kesunyian bukan halangan dengan Klook!

Gaya Hidup Thu, 2 Aug 2018

6 Kesilapan Yang Anda Tidak Tahu Ketika Guna Tisu Pembersih Wajah

Penggunaan tisu pembersih wajah boleh mendatangkan kerosakan serius pada kulit wajah jika ia tidak digunakan dengan teknik yang betul.

Gaya Hidup Wed, 7 Nov 2018
Gaya Hidup Tue, 20 Mar 2018

Mariah Carey Kongsi Makan Dua Benda Ini Saja Setiap Hari. Biar Betul, Tak Bosan Ke?

Kalau makan benda yang sama setiap kali, mesti boring! Tapi ada orang yang berpendapat, kalau dah jumpa sesuatu yang anda suka, makanlah benda yang sama sampai mati, untuk breakfast, lunch dan dinner.

Gaya Hidup Tue, 18 Dec 2018

Back To School : Jimat Dan Sihat, Jom Bawa Bekal Ke Sekolah!

5 resepi yang dikongsi bukan saja mudah disediakan malah cukup menyelerakan!

Featured Sat, 28 Apr 2018
Gaya Hidup Fri, 22 Jun 2018

| Live TV