Gaya Hidup By: Yanie Baharom July 11, 2019 @ 11:59pm

Wajah ‘sejuk’ tapi jodoh selebriti ini tak panjang

Sering kali kita dengar jika seseorang yang memiliki mirip wajah atau seiras dengan kita, orang itu adalah jodoh kita.

Ada juga yang berkata, pasangan ‘muka jodoh’ ini biasanya serasi dan rumah tangga mereka akan berkekalan hingga ke akhir hayat, namun sejauh mana kebenaran kata-kata ini?

Pada pandangan anda, adakah kenyataan ini masih boleh diguna pakai?

Sekadar mengambil contoh, berita penceraian di antara pelakon dan usahawan, Fizo Omar dengan isterinya, Mawar Karim yang juga anak kepada pengasas Tudung Fareeda pada Rabu (10 Julai 2019) di Mahkamah Rendah Syariah Hulu Langat, Seksyen 9, Bandar Baru Bangi, mengejutkan ramai pihak.

Selama ini, pasangan yang mendirikan rumah tangga pada November 2013 itu disangka bahagia, apatah lagi dengan kehadiran cahaya mata, Wan Maryam (kini berusia dua tahun) sebagai penyeri hidup mereka selepas sekian lama menantikan detik bergelar ibu bapa.

Fizo dan Mawar sebelum ini sering dilihat sebagai pasangan match made in heaven kerana raut wajah mereka yang seiras dan kelihatan cukup sepadan. Bagaimanapun Allah SWT adalah sehebat-hebat Pencipta dan pasangan ini terpaksa akur dengan qada dan qadar-Nya.

Bercakap mengenai topik isu ‘muka jodoh’ tetapi tidak bahagia, Hijab & Heels turut menyenaraikan nama pasangan selebriti tempatan dan luar negara yang mirip pasangan, namun perkahwinan mereka berakhir dengan penceraian!

#1. Aliff Aziz dan Bella Astillah

Foto: OhBulan

Kerap kali berlaku curang menjadi punca penceraian pasangan ini. Bella yang sudah sering kali berdepan dengan siri kecurangan Aliff akhirnya mengambil keputusan paling tepat untuk meninggalkan penyanyi popular dengan lagu Sayang Sayang itu.

Mereka bercerai pada 16 Mei lalu, di Mahkamah Rendah Syariah Wilayah Persekutuan di Kuala Lumpur.

Aliff dan Bella mendirikan rumah tangga pada 9 September 2016 dan dikurniakan seorang anak lelaki yang kini berusia dua tahun.

#2. Datuk Eizlan Yusof dan Vie Shantie

Foto: Suria FM

Eizlan berkahwin dengan Vie Santie, 33, pada Julai 2007 dan mereka dikurniakan tiga anak, Vie Zaara, 11, Zareef Yusof, 9, dan Vie Zaalia, 6. Bagaimanapun pasangan ini bercerai pada 28 September 2014 selepas tujuh tahun hidup bersama.

#3. Maya Karin dan Muhammad Ali Abdullah

Foto: pinterest.com

Selepas hampir dua tahun mendirikan rumah tangga, Maya Karin akhirnya bercerai talak satu dengan suaminya, Muhammad Ali Abdullah pada 16 Julai 2010. Maya dan Ali atau nama sebenarnya Steven David Shorthose berkahwin dalam suasana romantis pada 14 Ogos 2008 di Villa Corte de Lago.

#4. Brat Pitt dan Angelina Jolie

Foto: soulofatlas.com

Jolie dan Pitt, antara pasangan paling masyhur di Hollywood berpisah pada September 2016 selepas lebih 10 tahun menjalinkan percintaan dan dua tahun sebagai suami isteri.

Bintang filem ‘Moneyball’, Pitt, 54 dan heroin ‘Maleficent’, Jolie, 43 mula menjalinkan hubungan pada akhir 2005 sebelum memutuskan untuk berkahwin pada tahun 2014.

Khabarnya ramai peminat Brangelina ini amat terkesan dengan perpisahan mereka, malah sehingga kini ada yang mengharapkan untuk mereka kembali bersama!

#5. Ryan Phillippe dan Reese Witherspoon

Foto: glam.my

Hubungan mereka berputik ketika Phillippe menghadiri acara sambutan hari lahir Witherspoon yang ke-21 pada tahun 1997. Mereka meneruskan hubungan mereka secara profesional sebelum berkahwin pada tahun 1999 dan pada waktu itu juga Witherspoon sudah pun hamil dengan anak sulung mereka, Ava Phillippe.

Selepas tujuh tahun berusaha mempertahankan rumah tangga, Reese akhirnya memfailkan perceraian pada tahun 2006 sebelum pembatalan perkahwinan secara rasmi berlaku pada 2007.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sun, 12 Apr 2020
Featured Sat, 2 Feb 2019
Gaya Hidup Mon, 12 Feb 2018

Mata Stress Sebab Komputer? Ini 8 Cara Kurangkannya!

Dalam sehari, berapa lama anda mengadap atau bekerja menggunakan komputer? Lima atau enam jam itu perkara biasa.

Gaya Hidup Sat, 30 Jun 2018
Gaya Hidup Fri, 26 Oct 2018

Selebriti Hollywood Paling Diva, No. 3 Anda Mesti Tak Percaya!

Sikap diva mereka sehinggakan diberi jolokan ‘The Mean Girls’ oleh wartawan hiburan di Hollywood.

Gaya Hidup Mon, 9 Apr 2018

Cabut Bulu Dengan Menggunakan 3 Bahan Ini, Simple dan Gerenti Licin!

Pastinya kalau anda nak cabut bulu menggunakan pencabut bulu itu akan mengambil masa yang lama kan? Ada juga dalam kalangan kita tidak mahu mencukur sebab takut kesan cukur itu akan menjadi hitam.

Gaya Hidup Tue, 30 Oct 2018
Featured Sat, 28 Apr 2018
Gaya Hidup Tue, 15 Oct 2019

Apakah jenis kulit muka anda dan cara mengetahuinya?

Antara ciri-ciri untuk mengenalpasti jenis kulit anda

Featured Tue, 28 Apr 2020

| Live TV