Gaya Hidup By: Nani Ramlee February 15, 2018 @ 8:13am

Walaupun Anda Score Subjek Geografi, 6 Negara Ini Mungkin Anda Tak Tahu

Dalam 193 (mengikut daftar PBB) negara yang ada di dunia ini, berapa banyak negara yang anda tahu? Kalau anda boleh score dalam subjek Geografi pun, rasanya masih ramai yang tidak dapat senaraikan kesemua 193 buah negara itu. Lebih –lebih lagi negara yang kecil.

Jom semak senarai 6 negara yang mungkin anda tidak pernah tahu sebelum ini.

1) Nauru

Antara pantai yang boleh dilawati di Nauru.

Republik Nauru adalah negara republik terkecil di dunia, dengan keluasan wilayah 21 kilometer persegi. Populasi penduduknya sekitar 10,000 orang. Negara ini terletaknya di Pasifik Selatan, berada di tengah-tengah antara Australia dan Hawai.

Nauru tidak memiliki ibu kota, namun Yaren umumnya dianggap sebagai ibu kota negara terbabit. Nauru memperoleh kemerdekaan pada 31 Januari 1968. Pada tahun 1980, Nauru merupakan negara paling kaya. Namun, pada tahun 2017, posisinya merudum menjadi lima negara paling miskin di dunia.

2) Tuvalu

Biarpun menawarkan resort bertaraf 5 bintang, namun negara ini kurang dikunjungi pelancong.

Dahulunya ia dikenali sebagai Kepulauan Ellice, sebuah negara kepulauan yang terletak di antara Hawaii dan Australia. Mempunyai ketinggian hanya 5 meter dari permukaan laut, Tuvalu merupakan di antara negara yang diancam tenggelam kerana pemanasan global.

Biarpun Tuvalu memiliki keindahan alam yang cukup memukau, tetapi ia sepi daripada kehadiran pelancong. Agensi berita CNN melaporkan pada tahun 2016, hanya 2000 pelancong mengunjungi Tuvalu.

3) San Marino

San Marino mewah dengan kenderaan.

San Marino adalah negara ke-5 terkecil di dunia dan ketiga terkecil di Eropah, setelah Vatikan dan Monako. San Marino terletak di wilayah Itali, Emilia-Romagna, di sebelah selatan kota Rimini di bahagian utara pantai Adriatik.

Negara ini dibentuk pada 3 September 301 oleh Santo Marinus, seorang tukang batu Kristian yang melarikan diri kerana kekacauan agama. Satu fakta menarik tentang negara ini ialah, San Marino adalah satu-satunya negara di dunia yang mempunyai jumlah kereta lebih banyak berbanding jumlah penduduknya. Pada tahun 2010, terdapat 1263 kenderaan dalam 1000 orang penduduk

4) Liechtenstein

Keindahan alam Liechtenstein yang pastinya berbaloi untuk dilawati.

Kerajaan Liechtenstein ialah sebuah negara kecil di Eropah Barat. Ia bersempadan dengan Switzerland di barat dan selatan serta Austria di timur. Jumlah penduduknya dianggarkan seramai 35,000. Ibu negaranya ialah Vaduz, manakala bandar terbesarnya pula ialah Schaan.

Liechtenstein merupakan negara berbahasa Jerman terkecil di dunia dan satu-satunya negara Alp yang keseluruhannya terletak di Banjaran Alp. Ia juga merupakan negara berbahasa Jerman yang tidak berkongsi sempadan dengan Jerman. Liechtenstein juga bukan sebahagian daripada Kesatuan Eropah.

5) Comoro

Salah satu pantai yang menanti kehadiran pelancong di Comoro.

Terletak di penghujung utara Selat Mozambik, di antara Madagaskar and Mozambik,  Comoro adalah negara Arab terkecil kedua setelah Bahrain. Secara rasmi negara Comoro terdiri daripada empat pulau di kepulauan gunung berapi Comoro, iaitu Grande Comore (Ngazidja), Mohéli (Mwali), Anjouan (Nzwani), dan Mayotte (Maore.

Keseluruhan kepulauan Komoro merupakan jajahan Perancis sehingga tahun 1975. Negara ini merupakan di antara 10 negara yang paling kurang dilawati pelancong.

6) Gabon

Gabon kaya dengan flora dan fauna yang mungkin tidak dapat dinikmati di negara lain.

Gabon adalah sebuah negara kecil yang terletak di garisan  khatulistiwa di pantai Atlantik Afrika. Sebagai bekas koloni Perancis, Gabon memperolehi kemerdekaan pada tanggal 17 Ogos 1960.

Biarpun negara ini kurang dikenali, namun Gabon sememangnya mempunyai tarikan pelancongan dan merupakan salah satu negara kaya di Afrika. Antara tarikan Gabon ialah Taman Nasional Lope, Taman Nasional Mayumba, Air Terjun Kongou dan Teluk Langoué.

Program realiti popular Amerika Syarikat, Survivor menjalani penggambaran di Gabon pada tahun 2008.

Mungkin boleh masukkan negara-negara ini dalam your travel bucket list tahun ini!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Fri, 20 Jul 2018

Pening Bau Durian Dalam Kereta? Ini 5 Cara Paling ‘Win’ Untuk Atasinya

Janganlah biarkan bau durian melekat berhari-hari dalam kereta anda, buat pening kepala saja!

Featured Sun, 4 Aug 2019

Siapa yang belum mulakan ‘tabung warna,’ jom lakukan segera!

Selepas beberapa bulan, anda boleh jatuh pengsan melihat banyaknya duit anda!

Featured Wed, 11 Mar 2020
Featured Wed, 10 Jan 2018

8 Makanan Zero Kalori Untuk Diet

Pernah dengar tentang makanan zero kalori? Jika anda seorang diet junkie, pasti tahu apa yang dimaksudkan dengan makanan zero kalori. Sebenarnya makanan zero kalori ini bukanlah tidak mengandungi kalori sama sekali, tetapi makanan itu mengandungi […]

Featured Thu, 8 Aug 2019
Gaya Hidup Fri, 15 Mar 2019

Pengebumian suku Toraja di Indonesia ambil masa lama, sanggup tidur dengan mayat

Semakin kaya si mati, maka lebih lama proses pengebumian berlangsung.

Gaya Hidup Tue, 6 Mar 2018

Malunya Kasut Berbau Hapak! Ikuti 7 Cara Mudah Ini Untuk Hilangkan Bau Itu

Kaki anda kuat berpeluh? Sebab itulah bakteria boleh membiak di dalam kasut dan menyebabkan kasut berbau.

Featured Thu, 31 May 2018
Featured Mon, 11 Nov 2019
Gaya Hidup Mon, 19 Mar 2018

Jika Anda Kempunan Makanan Malaysia Di Seoul, Cari Lelaki Sabah Ini. Gerenti Hilang Homesick

Ketika seronok menikmati makanan Korea yang halal serta authentic di Seoul, tak sah kalau anda tak rindukan masakan Malaysia.

| Live TV