Featured By: Maya Basir March 10, 2023 @ 5:15pm

4 Hero Terperangkap, Misi: Kembalikan Kuasa Kenyir Bakal Menyentuh Hati Penonton

Majalah 3 membawakan episod eksklusif yang berjudul Misi: Kembalikan Kuasa Kenyir mengenai bencana alam pada 27 Februari 2022 yang mengakibatkan tanah runtuh di kawasan Stesen Sultan Mahmud Kenyir (SJSM) pada 13 Mac 2023 (Isnin) jam 9 malam di TV3.

Menerusi episod menyentuh hati ini, Majalah 3 akan kongsikan pengalaman empat petugas Tenaga Nasional Berhad (TNB) yang terperangkap dan menjadi saksi kepada kejadian tanah runtuh dan kepala air yang berlaku secara bertubi-tubi pada cerun-cerun sekitar stesen.

Dalam keadaan cemas, semua petugas yang terperangkap masih mencuba memegang amanah dan tanggungjawab untuk memastikan tiada kerosakan pada mesin penjanaan.

Selain itu, laluan darat dan sungai yang terputus menjadi cabaran utama untuk menyelamatkan warga kerja TNB yang terperangkap dan langkah segera telah dilakukan untuk memastikan mereka selamat.

Kesan kerosakan teruk daripada bencana tersebut, TNB perlu memulihkan pengoperasian stesen secepat mungkin dan meletakkan sasaran pemulihan penjanaan kuasa stesen selama 6 bulan namun telah dapat disiapkan tiga bulan lebih awal.

Penerbit Eksekutif Majalah 3, Irin Putri Azmi mengulas mengenai khabar angin yang mengatakan Empangan Kenyir akan pecah pada bulan 10 tahun lalu berikutan hujan yang lebat akan mengakibatkan banjir turut diterangkan di dalam dokumentari ini.

“Dalam dokumentari ini juga ada menerangkan serba sedikit tentang dakwaan orang ramai apabila berlaku banjir besar pasti akan terjadi empangan pecah. Jadi kita ada buat penerangan tentang apa sebenarnya yang terjadi,” ujarnya.

Pelbagai cabaran telah ditempuhi pihak TNB bagi mencapai misi yang dianggap mustahil ini. Apakah pengalaman yang akan dikongsikan oleh wira-wira TNB ini dalam situasi genting dalam menyelamatkan diri, aset syarikat dan juga masyarakat sekeliling?

Nantikan perkongsian ini menerusi Majalah 3, Misi: Kembalikan Kuasa Kenyir yang boleh distrim secara langsung dalam HD www.tonton.com.my dan boleh ditonton melalui saluran Youtube rasmi TNB, TENAGAOfficial pada hari berikutnya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 14 Feb 2024
Events Fri, 20 Jan 2023

Tular Foto Siti Bainun & Peguam Layan Movie, Che Puan Khaleeda & Aktivis #JusticeForBella Tampil Bersuara!

Netizen pun pening tengok kejap tak kawan, kejap kawan. Abis tu yang Bainun nangis tu betul ke?

Trending Sat, 9 Mar 2024
Trending Tue, 31 Mar 2020
Hiburan Sat, 24 Nov 2018

Nafi Bercinta Dengan Businessman, Zahirah Mcwilson Suka Lelaki Tinggi Lampai

Sesuailah kalau Zahirah nak cari lelaki tinggi lampai, baru berdiri sama tinggi, duduk sama rendah

Featured Thu, 7 Sep 2023

[VIDEO] Wawa Zainal, Aeril Zafrel Disakat Untuk Cium Mulut, Netizen Minta Hormat Orang Single

Alamak, bahaya la aksi ini 🤣 Sabar ya orang singleee 🤪🤭

Trending Wed, 22 Jan 2020
Hiburan Fri, 26 Jul 2019

‘Parut’ Punya Hal, Nina Iskandar Disuruh Pakai Stokin?

Alahai netizen pun, itu kan lebam bukan parut