Featured By: Maya Basir March 10, 2023 @ 5:15pm

4 Hero Terperangkap, Misi: Kembalikan Kuasa Kenyir Bakal Menyentuh Hati Penonton

Majalah 3 membawakan episod eksklusif yang berjudul Misi: Kembalikan Kuasa Kenyir mengenai bencana alam pada 27 Februari 2022 yang mengakibatkan tanah runtuh di kawasan Stesen Sultan Mahmud Kenyir (SJSM) pada 13 Mac 2023 (Isnin) jam 9 malam di TV3.

Menerusi episod menyentuh hati ini, Majalah 3 akan kongsikan pengalaman empat petugas Tenaga Nasional Berhad (TNB) yang terperangkap dan menjadi saksi kepada kejadian tanah runtuh dan kepala air yang berlaku secara bertubi-tubi pada cerun-cerun sekitar stesen.

Dalam keadaan cemas, semua petugas yang terperangkap masih mencuba memegang amanah dan tanggungjawab untuk memastikan tiada kerosakan pada mesin penjanaan.

Selain itu, laluan darat dan sungai yang terputus menjadi cabaran utama untuk menyelamatkan warga kerja TNB yang terperangkap dan langkah segera telah dilakukan untuk memastikan mereka selamat.

Kesan kerosakan teruk daripada bencana tersebut, TNB perlu memulihkan pengoperasian stesen secepat mungkin dan meletakkan sasaran pemulihan penjanaan kuasa stesen selama 6 bulan namun telah dapat disiapkan tiga bulan lebih awal.

Penerbit Eksekutif Majalah 3, Irin Putri Azmi mengulas mengenai khabar angin yang mengatakan Empangan Kenyir akan pecah pada bulan 10 tahun lalu berikutan hujan yang lebat akan mengakibatkan banjir turut diterangkan di dalam dokumentari ini.

“Dalam dokumentari ini juga ada menerangkan serba sedikit tentang dakwaan orang ramai apabila berlaku banjir besar pasti akan terjadi empangan pecah. Jadi kita ada buat penerangan tentang apa sebenarnya yang terjadi,” ujarnya.

Pelbagai cabaran telah ditempuhi pihak TNB bagi mencapai misi yang dianggap mustahil ini. Apakah pengalaman yang akan dikongsikan oleh wira-wira TNB ini dalam situasi genting dalam menyelamatkan diri, aset syarikat dan juga masyarakat sekeliling?

Nantikan perkongsian ini menerusi Majalah 3, Misi: Kembalikan Kuasa Kenyir yang boleh distrim secara langsung dalam HD www.tonton.com.my dan boleh ditonton melalui saluran Youtube rasmi TNB, TENAGAOfficial pada hari berikutnya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 14 Feb 2019

Selepas Pujaan Hati Kanda, Kini Turn Leftenan Zana Pula Kena Kecam

Betul Ke Ada Yang Tak Kena Dengan Drama Leftenan Zana?

Trending Mon, 10 Feb 2020

Pelawak Popular Abam Bocey Meninggal Dunia

Semoga Allahyarham ditempatkan dikalangan orang yang beriman

Featured Wed, 10 Mar 2021

Peminat Dakwa Nampak Baby Bump, Elfira Loy Dikhabarkan Hamil Anak Kedua?

Dengar kata, Rayyan bakal dapat adik.. Betul ke?

Hiburan Sun, 28 Jan 2018

Hafiz Agak Lantang Ada Netizen Kurang Senang

Hafiz Agak Lantang Ada Netizen Kurang Senang dimana baru-baru ini terjadi sewaktu teguran di buat melalui platform Twitter

Hiburan Sun, 22 Dec 2019

Muna Shahirah Kongsi Pengalaman Ditinggal Kekasih Dalam Suratan Luka

Besar harapan saya agar Suratan Luka dapat dimainkan di corong radio seterusnya diterima baik oleh pendengar.

Hiburan Wed, 8 Aug 2018

Saharul Ridzwan Tak Mahu Bawa Watak Sama Lagi

Selepas lima tahun bergelar pelakon, Saharul mengaku pandangannya terhadap industri hiburan dan populariti sudah berubah.

Contest Fri, 8 Feb 2019

#xtra好康头 | 送你云顶名胜世界「天城室内游乐园」通行证

云顶「天城室内游乐园」蜕变登场! #xtra好康头 将免费送你通行证,让你亲自发掘一场欢乐的嘉年华会。

| Live TV