Hiburan By: Padin October 1, 2021 @ 6:43pm

6 Finalis Berentap Rebut Gelaran Juara COF LOCKSTAR

Program realiti pertama secara dalam talian terbitan syarikat rakaman COF Music iaitu COF LOCKSTAR bakal melabuhkan tirai menerusi peringkat akhir pada 2 Oktober, jam 9 malam di saluran YouTube COF Music.

Enam finalis berentap bagi merebut gelaran Juara COF LOCKSTAR sekali gus membawa pulang hadiah bernilai RM50,000 yang mana merangkumi wang tunai RM8,888 trofi dan kontrak bersama COF Music.

Tempat kedua, membawa pulang RM5,555 beserta trofi dan pemenang tempat ketiga meraih RM3,333 beserta trofi. Sementara itu turut disediakan dua kategori iaitu ‘Most Creative’ dan ‘Most Viewers’ yang masing-masing membawa pulang RM1,000 dan trofi.

Enam peserta akhir terdiri daripada Azumi, Jiha Akhir, Ryan Razali, Yusuf Kassim, Zee Rahmat dan kumpulan Banyak Bunyik Republik.

Pengarah Urusan COF Music, Aman Nassim berkata, COF LOCKSTAR yang bermatlamat melahirkan penyanyi baharu yang bersandarkan pada bakat akhirnya dapat dicapai berdasarkan kualiti enam finalis itu.

“Semua finalis ada kelebihan masing-masing. Malah, mereka juga daripada genre berbeza. Sebagai contoh, macam Zee Rahmat dia ada gaya tersendiri yang mana lebih pada R&B. Kalau Ryan pula rapper. Begitu juga band yang mengetengahkan muzik yang unik. Ketiga mereka ini beri persaingan hebat.

“Dari minggu pertama hingga empat, produksi sudah memberikan pelbagai genre lagu kepada mereka. Jadi, untuk pentas akhir ini mereka bakal mempersembahkan satu lagu nyanyian semula atau ‘cover version’ dan satu lagu baru yang diciptakan khas buat mereka.

“Untuk ‘final’, kita sudah rakam persembahan dengan iringan ‘live band’. Kita nak tahu sejauh mana kemampuan mereka membuat persembahan secara ‘live band’. Komen juri dan keputusan saja dibuat secara langsung.

“Berdasarkan persembahan mereka sepanjang empat minggu lalu sehingga layak ke pentas akhir, saya berasakan mereka sudah bersedia masuk pasaran muzik tempatan. Kesemua fnalis ini ada kelebihan mereka jika masuk industri.

“Kita sudah nampak hala tuju muzik mereka nanti. Pendek kata, mereka ada potensi besar untuk menyerlah. Mereka antara daripada 2,000 peserta yang hebat. Sebagai label perlu ketengahkan bakat mereka sebagai pelapis dalam industri,” katanya.

Aman berkata, single baharu yang dipersembahkan pada peringkat akhir nanti bakal dirakamkan semula dalam versi studio bagi tujuan pasaran komersial dan promosi.

“Lagu baru yang dinyanyikan pada pentas akhir adalah single mereka. Untuk pasaran komersial dan promosi pula akan dirakam lain. Sebab untuk akhir ini saja mereka kena menyanyikannya secara langsung dengan band. Mereka bertuah apabila ‘live band’ diiringi oleh beberapa individu hebat dalam bidang muzik. Semua memberikan kerjasama baik.

“Setakat ini kita masih kekal dengan perancangan untuk menjadikan pemenang tempat pertama, kedua dan ketiga sebagai artis COF Music. Untuk yang lain pula akan dibincangkan kemudian. Kalau ada perancangan itu kita akan ambil mereka,” katanya.

Dalam masa sama, Aman optimis untuk meneruskan COF LOCKSTAR pada musim kedua selain menerbitkannya di beberapa negara lain seperti Indonesia, Singapura, Thailand dan Brunei.

“Musim pertama ini kita mendapat maklum balas yang bagus. Jadi, musim kedua akan diteruskan tahun depan. Dengan adanya program ini ramai bakat baru nak tonjolkan diri. Sebab ramai terlepas nak masuk. Mereka mahu menjadikan program ini sebagai platform mereka. Insya-Allah, kalau ada stesen TV atau pihak lain sebagai contoh platform OTT yang ingin bekerjasama, saya okay saja.

“Cuma, apa saya harapkan memang nak buat di COF LOCKSTAR Indonesia. Sekarang ini dalam proses ke arah itu. Jika semua berjalan lancar, insya-Allah ia berlangsung tahun depan. Selain itu, saya juga menyasarkan nak kerjasama dengan beberapa negara lagi seperti Singapura, Thailand dan Brunei. Kiranya, kalau dapat semua ini, musim akan datang kita nak ‘live stream’ dengan semua negara ini dalam menjayakan COF LOCKSTAR,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 13 Feb 2023
Hiburan Wed, 13 Nov 2019

EXO五巡吉隆坡站票房开出红盘!宣布2票价加位

韩国超级天团EXO 五巡吉隆坡站消息公布至今引来热烈回响,在徇众要求下主办单位宣布即时增加2票价的位子。

Hiburan Wed, 8 Jun 2022
Hiburan Fri, 17 Nov 2017

Rolls Royce Itu Hanya Kereta Pinjam Sahaja Bukan Hadiah

Dah keluar kenyataan ya yang itu bukan hadiah kahwin tapi pinjam sahaja kereta rolls royce untuk perkahwinan ini

Hiburan Thu, 3 Oct 2019

Dilarang Menaiki Pesawat Di Vietnam Hanya Kerana Isu Bateri Macbook Pro

Beliau kini tersangkut di Vietnam untuk pulang ke Eropah.

Hiburan Wed, 6 Nov 2019

“Dia Masih Suami Saya, Tapi…” – Adira Tetap Dengan Pendirian

All the best Adira untuk Separuh Akhir 34 Muzik Muzik nanti!

Featured Tue, 30 May 2023
Featured Thu, 8 Sep 2022

[VIDEO] Shuib Kongsi Kenangan Arwah Siti Sarah Mengidam Ketika Mengandung Buat Warganet Sebak

Allahu Akbar, kenangan indah yang takkan dilupakan! Kalau isteri mengidam, suami berusahalah sebaiknya untuk tunaikan! ❤️

Hiburan Thu, 30 Nov 2017

NABILA RAZALI -TAYLOR SWIFT MALAYSIA, WHY NOT?

Kepada mereka yang tidak mengenali Nabila Razali, mungkin mereka sudah pernah mendengar desas- desus sejak beberapa hari ini berkenaan “kisah cinta” nya bersama Aedy Ashraf mahupun video viralnya yang dikatakan “meroyan” kerana ditinggalkan kekasih.