Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Hiburan By: SGMS Fas March 10, 2018 @ 3:25am

Altimet dapat “Air” dari Bruce Lee

Dalam kegelisahan  warga Selangor berhadapan masalah air barangkali mendengar lagu terbaharu Altimet, 39, berjudul ‘Air’ boleh memberikan sedikit ketenangan.

Iya!  Penama sebenar,  Ahmad Abdul Rahman yang baharu sahaja menggegarkan pentas Anugerah Juara Lagu-32 sebagai pemenang Persembahan Terbaik menerusi lagunya “Amboi” kini tampil dengan album ‘Air’yang akan berada di pasaran bermula 1 April depan.

Menariknya cerita di sebalik  judul ‘Air’ ini diinspirasikan oleh Altimet dari idolanya sejak kecil iaitu pelakon lagenda kung fu terhebat, Bruce Lee.

Menurut Altimet, Bruce Lee tersohor dengan mutiara kata berbunyi ‘Like Water” yang bermaksud sifat air apabila mengalir akan mengikut sebarang bentuk bekas.

Ini memberi saya dorongan untuk membuat eksperimen di mana saya menyesuaikan lirik ke dalam muzik yang telah dicipta oleh penggubah lagu-lagu di dalam album ini. Cabaran ini telah menunjukkan versatiliti dan saya harap peminat dapat menerima kelainan yang ingin ditonjolkan,” ujar Altimet.

Memang betul maksud Bruce Lee itu apatah lagi pepatah Melayu pun ada menyebut,’air dicincang tak kan putus’ kan? Betapa mendalamnya pengertian air kepada insan ya tak?

Edaran Warner Music Malaysia, ‘Air’  merupakan album  solo ke-4 Altimet  hasil kolaborasinya bersama beberapa komposer  seperti Omar K, Navigator, Emir Hermono, Kidd Santhe dan Music Kitchen.

Ia mengandungi enam buah lagu yang turut dipersembahkan oleh Pekin Ibrahim, Faizal Hussein, Baraka Blue, Kidd Santhe, Ashtin dan Aina Abdul. 

Altimet pernah menganggotai ‘Kumpulan Teh Tarik Crew” yang ditubuhkan pada 1999 bersama Mizz Nina, DJ Fuzz dan  Taufiq namun mereka berpecah pada 2007  dan mulalah karier Altimet yang memperjuangkan irama hip hop sebagai penyanyi solo.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Hari Ini Tue, 12 May 2020
Hiburan Wed, 8 Jan 2020
Hiburan Tue, 19 Feb 2019

Adik Sudah Popular, Apa Komen Fasha Sandha?

Apa agaknya syarat Fasha buat adik tersayang?

Hiburan Wed, 13 Dec 2017

APLIKASI SHAZAM KINI BERSAMA APPLE

Lepasni, kesemua pengguna dan penggemar jenama Apple dan Shazam boleh memuat naik terus lagu-lagu kegemaran mereka sepantas yang mungkin

Events Wed, 9 Jan 2019
Hiburan Mon, 11 Nov 2019
Hiburan Tue, 16 Jul 2019

Former PRISTIN Member Kyla to Spill Tea in A YouTube Video

Get you tea cups ready, it’s tea spilling sesh!

Hiburan Sun, 31 Dec 2017

ZUL ARIFFIN AKUI SUDAH HILANG ARAH

Semoga Zul Ariffin terus tabah dalam menjalani kehidupan pada masa hadapan

Hiburan Sun, 16 Jun 2019

Kagum Sikap Suami, Mawar Rashid Titip Ucapan Romantis!

Alhamdulillah…beruntung sungguh Mawar

Hiburan Tue, 11 Sep 2018

Tahniah! Nabil Ahmad Bakal Dapat Anak Ketiga

Isterinya, Zira Ayub disahkan hamil di mana berita gembira tersebut diumumkan menerusi laman Instagram milik pasangan ini semalam.

| Live TV