Hiburan By: Ad Ops July 19, 2018 @ 7:20am

Apakah Hukum Aurat Anak Angkat Hael Husaini?

Ramai peminat sudah mengetahui yang penyanyi berbakat besar ini mempunyai seorang anak angkat bernama Helena.  Melihat gelagat Helena bersama Hael nyata membuatkan ramai berasa geram dengan kecomelan mereka berdua sehingga ada dianatar peminat yang menganggap Helena cukup bertuah mempunyai seorang ayah yang penyayang dan handsome orangnya.

 

Namun, kebanyakan netizen mempersoalkan hubungan aurat antara mereka apabila Helena meningkat usia nanti.  Terlalu banyak pendapat dan persoalan yang dilontarkan sehingga tercetus perbalahan antara mereka.

Namun, menjawab hukum aurat antara Hael dan Helena, seorang penceramah bebas iaitu Ustaz Mohd Safwan Syafiq telah tampil untuk memberi penjelasan supaya tidak timbul sebarang isu  mahupun kontroversi kelak.

“Jika si lelaki itu belum berkahwin dan anak-anak perempuan tersebut tidak disusukan oleh isterinya (jika dia berkahwin selepas itu) sebelum berumur dua tahun (atau pun dalam tempoh dia masih menyusu) sehingga 5 kali kenyang secara berasingan, maka hukum aurat dengan anak tersebut apabila dewasa sama seperti seorang perempuan dengan lelaki asing (bukan mahram).

“Namun, jika dia berkahwin selepas itu, hendaklah isterinya menyusukan anak tersebut hingga 5 kali kenyang sebelum umur dua tahun (atau pun tempoh menyusu), maka hukumnya adalah mahram muabbad (selama-lamanya).

“Ada pun jika lelaki tersebut tidak berkahwin dalam tempoh anak tersebut masih menyusu, maka susukan dengan adik-beradik bapa angkatnya seperti kakak atau adik perempuan, maka hukum aurat dan sentuhan sama seperti anak saudara dengan bapa saudara. Hukum ketiga ini lebih kepada penyelesaian dan jika isteri, kakak dan adik perempuan tiada susu, dibolehkan ambil suntukan hormon untuk keluarkan susu.” Jelas Ustaz

So, lepasni netizen kenalah bijak dalam menyuarakan pendapat mahupun sesetengah isu agar tidak timbul sebarang fitnah ya!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sun, 10 Nov 2019

Hael Husaini Mengaku Sudah Terjebak!

Dua pulak tu! Satu untuk siapa?? Haaaaa…

Events Wed, 28 Nov 2018

Let’s Be Honest, This Year’s Christmas Party is Gonna Be Lit!

Details inside. There’s an after party too!

Hiburan Mon, 4 Jun 2018

Lebih Tenang, Mungkin Tutup Selamanya

Saya tutup sebab tak minat nak ambil tahu dengan pandangan netizen mengenai diri saya…

LIFESTYLE Wed, 3 Apr 2019

Hilton Garden Inn South Offers Families a Home Away from Home

You don’t need to go far for a nice stay away from our usual hectic lives.

Hiburan Wed, 25 Apr 2018

Victor李俊颉全新单曲延迟推出让路投票日

Victor李俊颉阔别6年再推单曲就撞上全国大选投票日,因而决定展延单曲推出的计划,待履行公民责任后再推出。

Hiburan Wed, 21 Feb 2018

“I WANTED TO TRY SOMETHING SPECIAL” – FERGIE ON NBA ANTHEM FLOP

Fergie’s rendition of the Star Spangled Banner went viral for all the wrong reasons after she performed it last weekend.

Hiburan Sat, 29 Sep 2018

Buat Ucapan Berbayar Di Instastory, Netizen Label Janna Nick Artis Paling B**** 2018?

Janna memberitahu sebuah portal hiburan tempatan, dia meminta netizen tidak melatah memandangkan mempunyai alasan tersendiri mewujudkan perkhidmatan tersebut. Kita tunggu apa agaknya kejutan yang bakal Janna berikan…Sabar ya wak!

Hiburan Sat, 4 Jan 2020

Abang Sulung Naqiu Kembali Ke Rahmatullah

Semoga rohnya dicucuri rahmat…

Hiburan Thu, 28 Nov 2019

Perjuang Bahasa Kelabit, Alena Murang Tampil Dengan Midang-Midang

Ini salah satu usaha saya dalam mengekalkan untuk didengari oleh generasi akan datang…

| Live TV