Events By: Atiqah Johari November 16, 2022 @ 8:22pm

Bahas Isu Rupa vs Bakat.. CEO FINAS, Yusof Haslam Bersepakat Perlu Seiring Untuk Tempa Nama Dalam Industri Seni

Persatuan Wartawan dan Penulis Hiburan Malaysia (WHAM) dengan kerjasama Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) dan Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan (FSSK), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) menganjurkan sebuah forum bagi membahaskan isu hangat mengenai paras rupa dan bakat seseorang untuk menempa nama dalam bidang seni.

Antara yang terlibat sebagai panel jemputan forum hangat tersebut adalah Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) FINAS, Prof Dr Md Nasir Ibrahim, Ahli Jawatankuasa, Persatuan Penerbit Filem Malaysia yang juga Pengarah Urusan Skop Production, Datuk Yusof Haslam dan seniwati veteran, Noor Kumalasari.

Hadir sebagai moderator, pelakon Fahrin Ahmad dan dimeriahkan lagi dengan penampilan dua pelakon meningkat naik Sharifah Rose dan Hariz Hamdan.

Majlis pelancaran forum Antara Cantik dan Bakat? Di Manakah Magis Pengukuh Kredibiliti? Ini juga disempurnakan oleh Presiden WHAM, Datuk Tengku Khalidah Tengk Bidin dan Penerbit A Aida Production, Datuk A Aida.

Secara dasarnya, kesemua ahli panel bersepakat bahawa rupa paras yang cantik perlu seiring dengan bakat untuk menjadi pelakon hebat di pentas.

Pemilihan pelakon yang cantik untuk meneraju watak utama sudah dipraktikkan sejak dulu lagi pada pandangan Prof Nasir.

“Pemilihan pelakon yang cantik dan kacak diperlukan untuk watak hero. Namun, pemilihan pelakon utama ini juga dibuat menerusi uji bakat dan bukan sekadar cantik semata-mat,” kata Prof Nasir.

Menurut Yusof pula, beliau juga berpendapat bahawa rupa dan bakat perlu seiring bagi mendapat tempat dalam industri perfileman.

“Bercakap soal bakat dan sebagainya, bagi saya ia subjektif kerana semua manusia pun mahukan yang cantik. Kalau kita buat filem pun contoh filem Hindustan pun semua nak yang cantik tapi tanpa kita mengabaikan bakat.

“Sebagai pelakon dan pengarah, mata kita adalah kamera. Kita akan tengok cara pelakon itu berjalan dan bercakap. Isteri saya sendiri adalah penasihat dan penonton pula mewakili masyarakat. Jika tidak, saya akan menjadi pengarah yang syok sendiri,” ujarnya.

Namun, Yusof menegaskan bahawa mengambil artis popular dan cantik bukan satu jaminan sesebuah filem itu akan mendapat sambutan kerana ada filem yang gagal.

Bagi pandangan seniwati veteran, Noor Kumalasari pula, dia menganggap kecantikan rupa paras bukan saja dinilai dari luaran sebaliknya aspek dalaman untuk menjadi pelakon yang baik.

“Cantik juga mempunyai banyak maksud dan bagaimana kita melihatnya serta dari sudut apa? Sudah pasti yang paling penting, perangai dan sikap seseorang pelakon dalam menjalankan tanggung-jawab pada watak diserahkan.

“Pelakon perlu memiliki ‘attitude’ yang baik dengan menghormati pelakon lain dan pengarah di lokasi. Kalau hati kita cantik, kalau hati cantik, jadi cantiklah orangnya,” katanya.

Forum ini juga membuka ruang untuk pendatang baru seperti pelakon Sharifah Rose untuk memberi pendapat mengenai isu yang sedang hangat diperkatakan sejak kebelakangan ini.

Bagi Rose, dia mengakui bahawa rupa paras memainkan peranan penting untuk menceburi bidang seni dan bukan mudah untuk menjadi pelakon jika tiada ilmu dan pengalaman.

Tambahnya, dia melihat kritikan sebagai pembakar semangat untuk memperbaiki kualiti lakonan dan bukan sahaja bersandarkan kepada rupa paras.

Forum Antara Cantik dan Bakat? Di Manakah Magis Pengukuh Kredibiliti? Ini telah berlangsung di Dewan Perdana, FSKK, UKM kelmarin dan juga bersempena menyemarakkan penganjuran Festival Filem Malaysia (FFM) Ke-32 yang bakal berlangsung pada 2 Disember depan.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 23 Apr 2018

澳妈特制「小熊维尼餐」让偏食儿乖乖吃饭

来自澳洲墨尔本的Laleh Mohmedi是两个孩子的妈妈,为了让挑食的孩子能获得均衡的营养,运用巧手制作各种孩子喜欢的卡通和电影人物。

Hiburan Wed, 14 Nov 2018

Tiara Jacquelina Terkilan Tak Dapat Jumpa Allahyarham Zaibo

Maklumnya, ‘Hang seorang je yang tengok keadaan aku yang kurus macam ni. Aku rasa aku ada 4-5 bulan aja’

Featured Tue, 2 Apr 2019

Kolaborasi eksklusif Jovian & OhMostWanted buat wanita rambang mata!

Koleksi yang anda mungkin tidak mahu lepaskan!

Hiburan Wed, 3 Aug 2022

“Saya Dambakan Wanita Berpurdah” – Noki K-Clique Mahu Perbetulkan Diri

Noki K-Clique mahu perbaiki diri dahulu, impikan wanita berpurdah sebagai teman hidup.

Featured Wed, 27 Oct 2021

Gara-Gara Enggan Pakai ‘Mask’, Wanita Warga Asing Tak Dibenarkan Masuk Butik Mewah.. Netizen Pun Turut Naik Hantu!

Gara-gara tidak memakai pelitup muka, seorang wanita warga asing mengamuk di sebuah butik jenama mewah selepas dilarang memasuki premis itu kerana gagal mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Malah, beberapa petugas butik itu juga dilihat bertengkar

Contest Tue, 4 Dec 2018

#xtra好康头 | 送你新传媒2019年《游戏场》月历

送你新传媒2019年《游戏场》月历,让新传媒艺人陪你一整年!

Hiburan Tue, 23 Jul 2019

Nak Tengok Payudara Fatin Afeefa, Lelaki Pervert Siap Bagi Salam

Makin teruk manusia sekarang kan? Namun netizen menyifatkan individu yang menghantar mesej terbabit adalah seorang yang pervert!

Featured Fri, 3 Apr 2020

Salsabila jual aneka kuih tradisional Melayu di Belanda

Anak jati Pontian sedia khidmat makanan halal

Featured Wed, 5 Dec 2018

Sehingga Kini Tidak Ada Produk Vitamin C Yang Didaftarkan Dalam Bentuk Suntikan Oleh KKM!

Produk yang digunakan secara suntikan tidak boleh dikelaskan sebagai produk kosmetik.

Trending Sat, 2 Nov 2019

| Live TV