Hiburan By: Padin December 10, 2021 @ 5:58am

“Bahasa Melayu Kami Tak Bagus Sangat, Tapi… ” – Buat Lagu 3 Versi Bahasa, MFMF. Intai Pasaran Antarabangsa

Trio komposer dan penerbit muzik berbakat, MFMF. yang mengukir populariti menerusi lagu Peluang Kedua mengakui penguasaan bahasa Melayu mereka semakin baik.

Dianggotai oleh Brendan Lim, Justin Seow dan Zen, mereka banyak belajar dengan penyanyi Hael Husaini untuk berkomunikasi dengan lebih fasih dalam bahasa Melayu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MFMF. | Pop Music Factory (@wearemfmf)

“Sebelum ini, penguasaan bahasa Melayu kami tak bagus sangat. Kami boleh bercakap dalam bahasa Melayu tetapi tidak begitu fasih. Dalam komunikasi seharian, kami banyak gunakan bahasa Inggeris.

“Tapi, ia mula berubah semenjak kami mengenali dan berkolaborasi dengan Hael. Sudah lebih dua tahun mengenali Hael, dia banyak mengajar dan cara kami berkomunikasi dalam bahasa Melayu kini semakin baik,” kata Brendan.

Kini muncul dengan single terbaru berjudul Rindu, MFMF. menerbitkan ia dalam tiga versi berbeza iaitu dalam bahasa Melayu, Mandarin dan Korea.

“Asalnya, lagu ini adalah dalam bahasa Melayu. Kami menampilkan Alex Ungku dan Airliftz. Tapi, selepas mendengarnya banyak kali, terdetik dalam fikiran kami, bagus juga kalau lagu ini ada dalam versi bahasa lain.

“Kami dah lama simpan hasrat untuk menghasilkan lagu dalam bahasa Korea. Dalam pertengahan tahun ini, kami ada menulis lagu untuk artis K-Pop dan dari situ, kami berjumpa dan berkenalan dengan Jimmy Brown.

“Kami senang dengan Jimmy dan menyatakan hasrat untuk berkolaborasi dengannya. Syukur kerana dia menyambut baik cadangan kami dan akhirnya Rindu dalam versi bahasa Korea menjadi kenyataan,” kata Justin.

Turut menjadi penyanyi latar dalam single terbaharu mereka, MFMF. berharap Rindu dalam versi bahasa Korea memberi peluang untuk mereka mengintai pasaran antarabangsa.

“Kami mahu memperkenalkan muzik Malaysia di mata dunia dan mahu menjengah pasaran antarabangsa. Kami berharap Rindu dalam ketiga-tiga versi mendapat sambutan baik.

“Rindu versi Korea dikeluarkan terlebih dahulu iaitu pada 29 Oktober. Selepas itu, versi Mandarin pula dikeluarkan dua minggu kemudian. Ia disusuli dengan versi bahasa Melayu pada 26 November lalu,” kata Zen pula.

Dengarkan Rindu dalam ketiga-tiga versi di YouTube dan platform penstriman muzik digital sekarang!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Sun, 18 Nov 2018

Pergh…Tiket ‘Early Bird’ Konsert Reunion Dewa 19 Live In KL SOLD OUT!

Melihat keseluruhan tiket early bird terjual dengan begitu laris dan habis dalam tempoh lima hari adalah satu perkembangan yang cukup positif.

Hiburan Sun, 24 Jun 2018

萧秉治正式回归《爱过你有多久就有多痛》唱进人心

终结三年等待,走出黑暗幽谷,告别过去,经历内心风暴后重生的萧秉治,宣告正式回归!

Trending Mon, 26 Feb 2018

Singaporean 5-Star Hotel Fulfils Tourist’s Super Strange Request

The award for Best Customer Service of the Year goes to Singapore Marriott Tang Plaza Hotel.

Hiburan Tue, 9 Apr 2019

Cukup-Cukuplah Kontroversi, Raja Azmi Tak Mahu Lagi…

Seiring dengan peningkatan usia bakal menjengah 60 tahun pada Jun ini, penerbit Raja Azmi Raja Sulaiman tidak mahu lagi dikaitkan dengan isu kontroversi. “Pada usia ini saya mahu hidup tenang dan fokus pada dunia seni […]

Trending Sat, 7 Mar 2020
Trending Sat, 13 Mar 2021

Amzar Sabri Muncul Dengan Single Solo Berjudul ‘Kenangan’

Pasti ada yang masih ingat dengan kepada sebuah kumpulan duo bernama Viral yang pernah memeriahkan industri hiburan sekitar tahun 2016. Dianggotai oleh pasangan kembar bernama Amzar dan Amsyar, mereka banyak berkolaborasi bersama artis–artis tempatan seperti […]

Hiburan Thu, 17 Oct 2019

Wan Sharmila Berserah…

Alhamdulillah…semoga terus istiqamah!

Trending Fri, 20 Sep 2019
Hiburan Tue, 3 Apr 2018

Ais Kacang一岁啦!407邀你一起同欢庆

为回馈听众这一年以来的支持,Ais Kacang将于本周六(4月7日),早上10时至晚上8时,在Level G2,West Entrance B,Publika举办欢庆活动,邀大家前来一起同欢共乐。

Hiburan Wed, 17 Oct 2018

克里斯普瑞特童年照「撞脸鬼娃恰吉」

好莱坞男星克里斯普瑞特近日在IG上曝光一张童年照,与鬼娃恰吉撞脸了!而且连服装都100%神还原,笑翻众人。

| Live TV