Featured By: Khairil Khusyairi October 31, 2022 @ 8:00pm

“Baju Ini Dihasilkan Selama 400 Jam” – Rossa Tak Kisah Habis Ratusan Ribu Ringgit Demi Konsertnya

Kerinduan para peminat terhadap penyanyi popular Indonesia, Datuk Seri Rossa akhirnya terubat selepas dia akan muncul dengan persembahan Konsert Rossa 25 Shining Years di Dewan Plenary, Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) pada Rabu ini.

Rossa yang popular dengan lagu Tegar itu memberi bayangan bahawa konsertnya itu akan menampilkan perbezaan dengan konsert di kota-kota di Indonesia sebelum ini dan durasi konsert itu juga akan lebih dari dua jam.

“Nanti bintang jemputannya juga berbeza dengan di Indonesia. Dan ada senarai lagu yang berubah.

“Semua lagu-lagu saya yang popular pasti akan dinyanyikan dan susunan muzik itu juga berbeza dari konsert sebelumnya.

“Konsertya juga lebih dari dua jam, biasa hanya satu setengah jam sahaja tapi kali ini akan lebih dari dua jam dan lebih 25 buah lagu yang akan dinyanyikan,” katanya kepada XTRA.

Tambah Rossa, konsert itu bermakna baginya apabila dia akan menggayakan busana hasil rekaan pereka fesyen ternama antarabangsa sehingga tular di media sosial dek kerana harganya yang mencecah ratusan ribu ringgit.

“Baju yang akan menjadi pembukaan konsert saya dibuat oleh Iris Van Herpen, seorang pereka dari Amsterdam.

“Baju itu dibawa ke Indonesia dan menjadi viral kerana harga baju itu mahal tetapi bukan sekadar harganya yang mahal tapi pereka itu sendiri yang memilih siapa yang boleh memakai baju hasil rekaannya.

“Baju ini dihasilkan selama 400 jam untuk konsert saya jadi saya sangat bebesar hati untuk memakainya,” jelas pelantun lagu Pudar itu.

 

Busana rekaan Iris Van Herpen

Memilih Judika dan penyanyi tanah air, Hael Husaini  sebagai artis undangan yang akan turut menjayakan konsert tersebut, Rossa berkata dia mahu rakan-rakan penyanyi berkongsi pentas dengannya dalam meniti usia lebih 25 tahun pembabitannya dalam industri muzik.

“Saya memilih bintang jemputan yang berbeza kerana saya mahu mempunyai banyak teman jadi saya ingin mengajak rakan-rakan saya untuk ada bersama dan merasai pentas 25 tahun saya.

“Yang akan menjadi artis jemputan pada malam tersebut ialah Hael Husaini,” ujarnya gembira.

Berbicara soal lebih 25 tahun bergelar penyanyi hebat Indonesia, Rossa meluahkan rasa gembira apabila namanya sering menjadi dambaan peminat tanpa mengira usia sehingga kini.

“Perasaanya ‘happy’ sangat, sebab selama 25 tahun saya menembusi generasi-generasi seperti saya sering membuat persembahan kepada pelajar sekolah jadi mereka selalu berkata mereka mula mendengar lagu saya dari kecil lagi.

“Lagu-lagu saya dihafal oleh anak-anak berumur belasan tahun itu buat saya berasa untung kerana tidak semua artis mampu melakukan itu,” tutupnya.

Pada malam konsert eksklusif itu juga, Rossa bakal menghiburkan peminatnya dengan lebih 25 buah lagu popular termasuk beberapa lagu yang tidak pernah didendangkan di Indonesia yang melibatkan empat pengarah muzik meliputi Dandy Lasahido, Risyanda, Eka Gustiwana dan Andi Rianto.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 26 May 2022
Trending Thu, 23 Nov 2017

Tren 12 Gerabak Bawa Muatan Kargo Terbalik

Sebuah tren kargo tergelincir di stesen Bank Negara sekitar 5.15 pagi ini terganggu di laluan KTM dan ETS

Featured Tue, 7 May 2019

Mahu cantik dan langsing di pagi raya, jom bersenam ketika bulan puasa!

Siapa kata bersenam ketika Ramadan tidak boleh

Hiburan Mon, 26 Mar 2018

Panas! Konsert Mentor Otai Jadi Tumpuan

Setelah hampir seminggu para protege mempelajari lagu tugasan masing-masing dan malam tadi, mereka telah menunjukkan kekuatan vokal mereka bukan sahaja kepada Mentor mereka, tetapi buat para penonton di rumah mahupun dan juga di studio

Featured Tue, 17 May 2022
Trending Mon, 22 Jan 2018

收到新人宝可梦RPG喜帖 好友「我接受你们的挑战!」

曾经红极一时,大街小巷人人都在抓宝的《精灵宝可梦》,现在……还是很红啦!网络流传着日本一对死忠的宝可梦玩家准备要结婚了,于是他们的喜帖特别精心设计,当然也跟宝可梦脱离不了关系。

Hiburan Tue, 20 Sep 2022
Featured Mon, 24 May 2021

Lanjutan Moratorium Mulai 1 Julai Kepada Pelanggan Terkesan – Bank Rakyat

Berikutan peningkatan kes COVID-19 dan beberapa sektor ekonomi yang diperkatatkan, Bank Rakyat akan melanjutkan tempoh Bantuan Bayaran Pembiayaan Bersasar yang akan berakhir pada 30 Jun ini kepada pelanggan yang masih terkesan akibat pandemik COVID-19. Menurut

| Live TV