Hiburan By: Padin October 6, 2021 @ 3:37pm

Bakal Hasilkan 12 Filem Dengan Anggaran RM100 Juta, Zebra Studio & Tremendous Entertainment Bantu Bangunkan Industri

Zebra Studio Sdn Bhd dan Tremendous Entertainment telah mengumumkan perjanjian usaha sama untuk menghasilkan 12 filem dalam tempoh 24 bulan dengan anggaran RM100 juta.

Secara purata, RM5 juta hingga RM10 juta akan dibelanjakan untuk membuat setiap filem bergantung pada keperluan produksi filem tersebut.

Secara keseluruhan, anggaran jumlah pelakon yang diperlukan adalah 120 pelakon dari 12 filem tersebut sementara dianggarkan 600 sehingga 800 anggota kru produksi akan terlibat sepanjang produksi kesemua 12 filem.

Dengan ini, setiap filem akan terdiri daripada 2 sehingga 10 pelakon utama dan pelakon sokongan untuk menjalankan peranan yang ditentukan untuk setiap filem.

“Semua orang di industri hiburan berpeluang untuk menyertai sebahagian daripada 12 filem bergantung pada keinginan mereka untuk berlakon dan ikut watak yang dihendaki.

“Sesiapa sahaja berpeluang untuk mencuba terutamanya pelakon baru yang sedang mencari kejayaan kerjaya dalam industri hiburan.

“Pelakon veteran dan popular juga berpeluang mengembangkan karier lakonan mereka ke pasaran antarabangsa dalam 12 filem ini,” kata Pengasas dan Pengarah Zebra Studio Saraleana Nattaya Azmi.

‘Open-Casting’ akan dimulakan setiap dua bulan sebelum penggambaran bermula dan ‘Open-Casting’ pertama bermula Oktober ini untuk filem seterusnya.

Zebra Studio akan menghantar butiran pemeran terbuka dan menerima kiriman di akaun media sosial mereka, jadi pastikan untuk mengikuti @zebrastudiomy di Facebook dan Instagram jika anda berminat untuk dilakonkan dalam 12 filem yang akan datang dan menjadi sebahagian daripada sejarah sinematik Malaysia.

12 filem ini akan terdiri daripada pelbagai genre seperti komedi, aksi, drama, percintaan, filem berkala dan banyak lagi. Bergantung pada jenis watak yang pelakon audisi unutk, mereka berpotensi untuk membintangi 3 filem berterusan. Setiap penggambaran akan dibuat dalam jangka masa 20 hingga 35 hari setiap filem.

Pengarah Bersama Zebra Studio dan Pengarah pemenang anugerah antarabangsa CL Hor berkata, mereka akan memberi peluang kepada pelbagai pengarah dan pengeluar untuk bekerjasama dengan untuk meningkatkan industri kreatif dan produksi di Malaysia.

“Ini termasuk memberi mereka peluang untuk mengembangkan kreativiti mereka kepada penonton antarabangsa yang lebih luas melalui 12 filem ini.

“Sudah tentu, ini bukan sahaja memberi peluang untuk membantu para pelakon yang berjuang tanpa mengira bangsa, tetapi juga untuk menyatukan semua orang dalam industri hiburan bersama-sama bergantung kepada pengarah dan pengarah fotografi setiap filem,” katanya.

Tambah Saraleana pula, mereka berharap dapat bekerjasama dengan media hiburan untuk membawa lebih banyak berita hiburan yang menarik dalam 24 bulan akan datang.

“Kami juga ingin berkolaborasi dengan media hiburan untuk mempromosikan dan membuat liputan bagi setiap filem dari penggambaran hingga penerbitan setiap filem. Ini boleh dilakukan kerana kami akan membenarkan wartawan dari pelbagai platform hiburan berada di lokasi lokasi penggambaran setiap filem.

“Kami juga akan bekerjasama dengan media untuk mengatur wawancara khas atau liputan untuk tujuan penerbitan mereka sama ada untuk majalah, radio, stesen tv atau platform dalam talian.

“Tentu saja seperti produksi antarabangsa, kami ingin mempromosikan media hiburan dalam pembuatan filem kami, contohnya kami akan menemu ramah wartawan untuk berkongsi pendapat mereka mengenai pembuatan kami di sebalik tabir setiap produksi penggambaran.

“Dengan ini, kami berharap dapat memupuk dan mendorong lebih banyak bakat Malaysia untuk mendapat penghargaan global,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

FESYEN Wed, 28 Feb 2018

Wow…Ayunya Bila Dua Lipa Berhijab

Penyanyi popular dengan lagu Scared To Be Lonely yang ketika ini dalam siri konsert jelajahnya sempat berkunjung ke beberapa lokasi menarik di sana.

Hiburan Tue, 9 Jul 2019

Sunting Gambar Lama Dengan Bekas Suami, Bella Dally Naik Angin?

Bella Dally meluahkan rasa kecewa apabila gambar perkahwinan dengan bekas suami, Nazim Othman digunakan dalam sebuah drama terbitan JS Pictures Sdn Bhd milik Sheila Rusly.

Hiburan Tue, 24 Jul 2018

“Satu-satunya Penyesalan Saya? Lambat Berhijab…”- Norish Karman

Siapa tidak kenal dengan pelakon serba boleh ini, bagilah apa sahaja watak beliau pasti tidak akan menghampakan penonton. Setuju? Namun, pelakon ini tampil dengan imej barunya yang kini sudah berhijab. 

Hiburan Tue, 20 Nov 2018

Cedera Di Set Penggambaran, Bintang K-POP Ini Terima 30 Jahitan

Menurut syarikat pengurusan, G-Tree Creative, aktor berkenaan sedang menjalani penggambaran drama The Last Empress ketika kejadian itu berlaku.

Events Thu, 25 Apr 2019

郑伊健不畏艰难!演唱会想挑战更高难度

现年51岁郑伊健不畏艰难,演唱会想挑战更高难度。“能多做一次就一次!”

Events Tue, 14 May 2019
Hiburan Fri, 5 Jul 2019

Bebas Dari Penjara, Pelakon Kontroversi Indonesia Dapat Banyak Tawaran!

Vanessa turut menerima tawaran daripada seorang pengarah terkenal yang berminat mengangkat kisah hidupnya untuk difilemkan.

Hiburan Wed, 19 Feb 2020
Hiburan Tue, 11 Dec 2018

Tak Mahu Dikata Lembik, Wan Sharmila Idam Watak Aksi Untuk 2019

Maksud saya bukanlah lasak macam dalam filem Paskal. Saya teringin melakonkan watak lasak tanpa menggunakan bantuan stunt man.

| Live TV